Tippmix Férfi Kosárlabda Bajnokság, 5. forduló

HÜBNER Nyíregyháza BS – Szolnoki Olajbányász 84-92 (21-22, 18-22, 21-18, 24-30)
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: Győrffy P., Tóth C., Pozsonyi L.

NYÍREGYHÁZA: Johnson 22/3, Kiss 1, Bryce 20, Pipiras 16/6, Anda 3. Cserék: Bus -, Bazsó 2, Mokánszki 8/6, LeDay 13.

SZOLNOK: Rogic 4/3, Badzim 22/12, Kovács -, Subotic 21, Taiwo 4. Cserék: Pongó 3/3, Pallai 3/3, Rudner -, Cummings 11/3, Gilszki -, Zsíros 2, Cakarun 22.

Ahogyan az várható volt, az eddig nyeretlen házigazda nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a bajnoki ezüstérmes ellenében. A hazaiak futottak és dobtak, ezt három és fél perc után unta meg Gasper Potocnik, s magához hívta játékosait – elégedetlen volt teljesen jogosan a védekezéssel.

Az eligazítás elérte célját, a defenzív játék javult, ám a támadásban, különösen a befejezéseknél még mindig sok volt a hiba. Így aztán a rendkívül lelkes, a hibákra azonnal lecsapó nyíregyháziak szorossá tették az első negyed végét (21-22).

Koncentráltabban kezdett az Olajbányász, Suboticék három percig nem kaptak pontot, dobtak ellenben kilencet, így leszakították ellenfelüket (21-31). Ám ez a játékrész is pontosan azt a forgatókönyvet hozta, mint az első: az Olaj összeszedett játékkal lerázta ellenfelét, ám néhány figyelmetlenség elég volt ahhoz, hogy ismét felzárkózzon a két amerikai kisembere által húzott Nyíregyháza. Így, bár alapvetően jobban játszott ellenfelénél, mégis csak öt ponttal vezetett a nagyszünetben a Szolnok (39-44).

A fordulás után sem igazán változott a játék képe, továbbra is a piros-feketék irányították a játékot, de a befejezéseknél továbbra is sok volt a pontatlanság. A nyíregyháziak légiósaik egyéni megoldásaival, jobbára átmeneti játékokból szerezték pontjaikat. A vendégeknél Cakarun teljesítménye volt folyamatosan dicsérhető, a horvát magasember uralta a palánkok alatti területet. Ennek ellenére az utolsó tíz percre már csak két pont maradt az Olajbányász vezetéséből (60-62).

A záró negyedben fokozatosan felőrölte ellenfelét a Szolnok, Cakarun és Cummings könnyű kosarakat dobhatott, feljavult pontszerzésben Badzim is, így a végén két Mokánszki-hármassal még közelebb lopódzó Nyíregyháza továbbra is nyeretlen maradt, az Olajbányász pedig készülődhet a Porto elleni szerdai Europe Cup mérkőzésre.