Csak félve merjük leírni: szerdán komoly keleti rangadó lesz a Tiszaligetben. Láthattuk az elmúlt napokban, egymás után „estek el” a csapatok a koronavírus miatt. Ha minden igaz, most két olyan gárda találkozik majd Szolnokon, akiknek a bajnokság előtti kötelező tesztjeik negatívak voltak, így mi talán joggal lehetünk pozitívak, már ami a meccs megrendezését illeti.

Egy biztos, a DEAC szolnoki vendégjátéka ezúttal is nagy csatát ígér. A debreceniek immár évek óta egyre feljebb kapaszkodnak a ranglétrán, s idén már nem is titkolják: a legjobb négybe akarnak jutni. Ehhez minden adott, biztos lábakon álló klub, remekül összerakott játékosállomány, néhány kiemelkedő kosaras, ambiciózus szakmai stáb.

Kezdjük ott, hogy a hazai mezőny egyik legjobb irányítója szervezi szerdai ellenfelünk játékát. Stefan Moody apró termete ellenére egy igazi energiabomba, félelmetes hármasaival a meccs bármelyik pillanatában képes sokkolni az ellenfelet, ezt a Paks ellen is igazolta a szombati bajnokin. Helyettese honfitársa, Carlton Guyton, aki szintén remekül tudja bontani a védelmet. Nagy fogásnak tűnik Shaquille Hines, a nyurga légiós jól dob kintről, s akkor sem jön zavarba, ha emberét be kell tolni a palánk alá. A centerek sem rosszak, Tóth Ádámot nem kell bemutatni, az Olajbányásszal bajnoki címeket szerzett, míg Molnár Márton az Alba Fehérvárban tavaly már megmutatta, hogy bizony érdemes neki komoly feladatokat is adni. A rutinos Djordje Drenovac bármikor képes remek teljesítményre, vele teljes a jobbára palánkok alatt küzdő négyes. Az úgynevezett kiegészítők sem rossz kosarasok, a szolnoki arannyal ugyancsak rendelkező Polyák László védőmunkáját és triplázását pontosan ismerhetjük itt a Tisza partján. Somogyi Ádám tehetsége vitathatatlan, Bognár Kristóf pedig remek kiegészítő a palánkok közelségében.

Tehát erős, bőséges keret áll Kovács Adrián vezetőedző rendelkezésére, akik aligha elégednének meg a tisztes helytállással Szolnokon.

Az Olajbányász a felkészülés során találkozott Tóth Ádámékkal, s akkor tulajdonképpen simán legyőztük őket. Ám ez nem ugyanaz a meccs lesz, itt már tétje van az összecsapásnak. A DEAC kellemetlen stílusban védekezik, gyorsan játszanak, Moody és Guyton vezetésével erősek az átmeneti játékokban és a gyorsindításokban, ha pedig öt az öt ellen kell támadni, akkor tömik labdával Tóth Ádámot, akit egy az egyben megállítani nem könnyű. Ráadásul az utóbbi időben kifejezetten jók a kiosztásai, tehát életveszélyes őt bekettőzni.

Na de eleget dicsértük a vendégeket, beszéljünk kicsit a mieinkről is. Gasper Potocnik és Szarvas Gábor keze alatt az elmúlt hónapokban egy kifejezetten harcos együttes formálódott, ahol Warner és Badzim szab fazont a játéknak, a palánk alatt Cakarun és Subotic okozhat rutinjával és erejével kellemetlen perceket az ellenfélnek. Juhos Levente és Zsíros Péter segíti az ő munkájukat a palánkok világában, s bizony ez a négyes is elég erős, s ami fontos, kemény, ha arra van szükség. Kovács Péter csapatkapitány szerepe alighanem fajsúlyosabb lesz ebben a csapatban, melynek nagyon fontos erénye a kemény, agresszív védekezés. Ez a csékánk nagy erőssége, ebben igazi vezér lehet már szerdán is. A fiataloknak kötelezően előírt szerepet alighanem Rudner Gábor és Samuel Taiwo kapja majd, Pallai Tamás orrsérülése miatt még nem biztos, hogy tudja vállalni a játékot.

Amiben az idei Olajbányász mindenképpen jobb, mint a tavalyi, az a csereirányító posztja. Pongó Máté remek fogásnak tűnik, az előszezonban mindig lendületet, színt tudott vinni a játékba, többek között az ő személye lehet az egyik pont, ahol meglephetjük a vendégeket.

A mieink nagyon készültek az Alba Fehérvár elleni idegenbeli nyitómeccsre, ám a fehérvári koronavírusos esetek miatt ezt a rangadót el kellett halasztani. Sebaj, itt van nekünk rögtön a következő, az érmes helyekben gondolkodó DEAC kőkemény dió lesz. De fegyelmezettséggel, a felkészülés során látott elszántsággal, na meg a hazai közönséggel nem teljesíthetetlen a sikeres szezonkezdet. Reméljük, a hazai bemutatkozást a koronavírus nem töri darabokra.

A mérkőzés október 7-én szerdán 18 órakor kezdődik. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Ádám József, Nyilas István.

SZABÁLYOK A BELÉPTETÉSNÉL

• A csarnokban kötelező a szájat és orrot takaró védőmaszk használata!
• A bejáratnál kötelező kézfertőtlenítésen és lázmérésen esik át mindenki, akinek a testhőmérséklete meghaladja a 37,5 Celsius fokot, az nem léphet be!
• Nézőknek tilos bemenni a játéktérre, a játékosokkal való érintkezés sem megengedett.