Bajnoki elődöntő, 4. mérkőzés

DEAC – Szolnoki Olajbányász 83-86 (20-24, 25-26, 20-13, 11-19)

Debrecen, Oláh Gábor úti sportcsarnok, 300 néző

Vezette: Kapitány Gellért, Győrffy Pál, Tőzsér Dénes.

DEAC: Moody 12/6, Somogyi 7/3, Drenovac 14/6, Hines 3, Tóth Á. 7. Csere: Molnár M. 7, Polyák 6/3, Guyton 11/6, Moore 9/6. Edző: Kovács Adrián

SZOLNOK: Warner 18/6, Badzim 9/3, Kovács 7/3, Subotic 11/3, Cakarun 10. Csere: Pongó 10/6, Gibson 11/3, Juhos 4, Taiwo 2, Zsíros. Edző: Gasper Potocnik

Kipontozódott: Moore (38. perc), illetve Badzim (37. perc)

Sokan és sokat értekeztek már arról, hogy mennyire számít egy-egy nagyobb vereség egy rájátszás sorozatában. Ott, ahol csak az számít, ki győz előbb háromszor a másik ellen. A debreceni negyedik mérkőzés erre is hivatott volt választ adni. Tóth Ádámék majd negyvenpontos zakóval érkeztek haza pénteken ugyanis a Tiszaligetből, plusz még azzal a tudattal is várták a negyedik mérkőzést, hogy ők már nem hibázhattak, hiszen egy újabb vereség az Olajbányász döntőbe jutását jelenthette. Szolnoki oldalon pedig éppen abban bíztak, hogy a jó játék, a kőkemény védekezés jó alap lesz ahhoz, hogy már hétfőn bejussanak a fináléba.

Warner vezetésével jól kezdett az Olajbányász, az amerikai irányító villámgyors hat pontjával a vendégek diktálták a tempót. A DEAC Drenovac és Somogyi kosaraival hol vezetett, hol ott volt ellenfele nyakán. Először hat perc után tudott ellépni az egyik csapat, Cakarun, Subotic és Gibson kosarai után időt is kért Kovács Adrián (11-16).

A hazaiaknak sok segítséget jelentett, hogy az Olajnak ekkor már megvolt az öt csapathibája, így sokszor, kilenc perc alatt kilencszer dobhattak büntetőt. A negyed végén Juhos Levente négy pontjával már hat pont volt a vendégelőny, a tizenegyedik és a tizenkettedik debreceni büntetővel (kilenc be is ment) alakult ki az első negyed eredménye (20-24).

Kicsit kezdett magára találni a Debrecen a folytatásban, egyre többször sikerült elhalászni a szolnoki passzokat, amiből gyorsan próbáltak kosarat szerezni. Ebben Guyton járt az élen, aki jól szállt be a meccsbe gyors hat pontjával (25-29).

Igyekeztek a szolnokiak türelmesen játszani, megtalálni a legjobb helyzeteket, ezt siker is koronázta: Cakarun és Gibson kosaraival sikerült is újra lendületet vennie Gasper Potocnik együttesének. A 15. percre már tíz pont lett az Olaj előnye (25-35). Ám elég volt két figyelmetlenség, egy kihagyott ziccer, s máris öt pont maradt a nehezen felépített fórból. Időt is kért az Olajbányász (32-37).

Szorosabb lett a meccs, a hazaiak folyamatosan ott álltak az egyenlítés küszöbén, ám mindig a lehető legjobbkor érkezett egy-egy szolnoki pont. Warner és Pongó öt pontjával ismételten a hazaiak kispadjának kellett eligazítást tartani két perccel a nagyszünet előtt (39-45).

A túloldalon Gibson pontosabban célzott, neki mindkettő bement (76-82).

Az utolsó másodpercek igen izgalmasan alakultak, Somogyi a kétpontos kosara után bónuszbüntetőt is dobhatott, ekkor 82-84 volt az állás. A DEAC rákészült, hogy Somogyi kihagyja, s a lepattanót visszateszik, de a fiatal játékosnak beesett a dobása, így nem sikerült megfordítani az állást. Gibson még dobott a túloldalon két büntetőt, de ez már nem osztott, nem szorzott semmit. Ezzel az Olajbányász 3-1-es összesítéssel jutott a fináléba, ahol a Falco KC lesz az ellenfele.

Moore vezetésével a hazaiaké volt az utolsó perc, de Warner dudaszós triplája miatt mégis a szolnokiak örülhettek jobban (45-50).

Érezhetően minden energiáját a fordításra igyekezett megfordítani az állást. Tóth Ádám zsákolásával három perc után egy pontra fel is jöttek, sőt, Haynes labdaszerzése és zsákolása után hosszú idő után újra DEAC-előnyt mutatott az eredményjelző (55-54).

Megtorpant a szolnoki támadójáték, így visszahozta a három faultja miatt addig kispadon ülő Angelo Warnert. A helyzetek megvoltak, de ezúttal kimaradt szinte minden, így a DEAC átvette a vezetés mellett a játék irányítását is. Két perccel a harmadik negyed vége előtt az addigi legnagyobb hazai előnynél időt kért Gasper Potocnik (62-58).

Nagyon felpörgött a házigazda, Moody hármasával héttel meglógta, így égető szükség volt Warner büntetőire és Subotic triplájára (65-63).

Villámgyorsan, alig egy perc alatt öt pontot rámolt be az Olaj a záró negyedben, a debreceniek első pontjaira közel három percet kellett várni (67-70). Nehezítette a vendégek helyzetét, hogy Roko Badzim gyorsan beütötte a negyedik hibáját, így neki nagyon kellett vigyáznia védekezésben.

Megtorpantak a csapatok, egyre nyomasztóbbá vált a tét, hat perccel a vége előtt itt már bizony minden pontnak nagy jelentősége volt. Két perc alatt két-két pont esett, azaz továbbra sem dőlt el semmit négy perccel a vége előtt. Oly sok eseménytelen támadás után jött két Moody-büntető, majd a túloldalon egy Badzim-tripla, kicsit felpörgött a meccs. Angelo Warner közben beütötte negyedik faultját, ami három perccel a lefújás előtt nem volt éppen megnyugtató. Egy gyors triplapárbaj (Guyton és Kovács Péter volt eredményes) a hazaiak kértek időt. Ekkor mindössze 135 másodperc volt hátra a negyedik negyedből (75-80).

Szolnoki szempontból kifejezetten rosszul indult ez a bő két perc, ugyanis Roko Badzim kipontozódott. A fault után Guyton maradt a földön, aligha a szabálytalanság miatt, sokkal inkább rosszul érhetett talajt, hosszú percekig feküdt mozdulatlanul, végül a mentők vitték hordágyon. A szomorú közjáték után Guyton helyett Polyák László állt a büntetővonalra, hogy csökkentsen az ötpontos hazai hátrányon. Végül egyetlen pontnyit sikerült neki