Szolnoki Olajbányász – Zalakerámia ZTE 88-83 (18-23, 20-21, 25-15, 25-24)

Szolnok, zárt kapuk mögött

Vezette: Kapitány, Praksch, Goda

SZOLNOK: Pongó 12/6, Badzim 13/6, Rudner 9/9, Zsíros 1, Cakarun 16. CSERE: Pallai, Juhos 4, Subotic 14/9, Warner 10/6, Kovács 9/6, Taiwo. Gasper Potocnik

ZTE: Donaldson 12/6, Duran 23/9, Delas 6, Völgyi 2, Glenn 17. CSERE: Bonifert, Vuko 13, Szabó Zs. 5, Simon 5/3, Polster. EDZŐ: Heinrich Róbert

Két nappal a soproni győzelem után a ZTE ellen folytatta inkább brutális, mintsem erőltetett menetét az Olajbányász. Ez volt az a meccs, ami a lényegesen pihentebb ZTE számára kínálhatott esélyt a sikerre. A listavezető otthonában ugyanis nem az eddig mindössze háromszor nyerő vendégek voltak az esélyesek.

A pár hete a Tiszaligetben még egy másik kék-fehér csapatot, a Jászberényt irányító Donaldson vezérletével igyekezett diktálni a tempót az Egerszeg, az amerikai irányító remekül hozta helyzetbe társait, s különösen az átmeneti játékokban szervezte jól a játékot. Glenn és Duran éltek is a kapott lehetőséggel, s pontijaikkal jobbára ők tartottak előbbre az első negyedben. Szolnoki oldalon érezhetően ott volt még a lábakban a végjátékig izgalmas és nehéz soproni meccs, így tompábban kezdtek. Gasper Potocnik különösen a védekezéssel volt elégedetlen, tegyük hozzá: teljesen jogosan.

A második negyed elején Donaldson triplájával már nyolc ponttal is ellépett a ZTE, időt is kért a hazai kispad (23-31). Remekül szállt be a játékba vendégoldalon a horvát Vuko, míg a Szolnok Rudner tripláival tartotta látótávolságon belül Szabó Zsoltékat. Mivel Glennék igyekeztek megakadályozni a szolnoki magaembereket a pontszerzésben a palánkok alatt, így igazából a távoli dobás volt az egyetlen fegyver, ami jól működött ekkor. Warner hármasa a 15. percben már a hetedik volt a legtöbbet érő kosarak sorában, időt is kért Heinrich Róbert (30-31).

A nagyobb különbség az eltűnt innentől, de igazán felpörögni továbbra sem tudott az Olajbányász. A második negyed végjátékában sorra maradtak ki a dobások, míg a ZTE Glenn remek játékával zsinórban dobott hat ponttal ezt a negyedet is megnyerték (38-44).

Láthatóan keményebb védekezést kért csapatától Gasper Potocnik a nagyszünetben, aminek köszönhetően ismét gyorsan szorossá vált a mérkőzés. Ugyanakkor a ZTE sem akarta elengedni azt a bizonyos fonalat, ha már az első félidőben elkapta, és továbbra is kíméletlenül megbüntették a szolnoki hibákat (48-55).

Bizony a jelek szerint továbbra is inkább a fáradtság volt az úr szolnoki oldalon, Gasper Potocnik sok cserével igyekezett rátalálni arra az ötösre, mely meg tudja fordítani az állást. 

Óriásit küzdöttek Pongóék, elsősorban saját fáradtságukon próbálták túltenni magukat. Pongó Máté különösen élen járt ebben a harcban, jellemző, hogy két labdaszerzés után is faulttal együtt dobott ziccert, az ő hat pontjával vette át a vezetést a harmadik negyed végére az Olajbányász (63-59).

A harmadik játékrész megnyerésében főszerepet játszott Kovács Péter és Pongó Máté, akik védekezésben és pontszerzésben is jeleskedtek. Jelentősen visszaesett a ZTE játéka, az első félidőben látott extra kosarak pedig ezúttal nem estek úgy be, mint az első félidőben. Így Heinrich Róbert a 33. percben időkéréssel próbált pontot tenni a pontszegényebb időszak végére (70-64). Sikerrel járt a vendégek mestere, ugyanis két támadásból Duran öt pontot szerzett, amivel egyetlen pontra olvadt az oly nehezen kiharcolt szolnoki előny (70-69).

Az Egerszegi zóna ellen nehezen találták a megfelelő ellenszert Badzimék, így Vuko büntetőivel a vezetést is vissza tudta venni négy perccel a vége előtt a ZTE (72-73).

Azért csak meglett a jó megoldást, s ismét az első félidőben már bevált triplák lendítettek egyet az Olajbányászon. Pongó és Subotic, majd Warner is betalált távolról, így az Egerszegi duplák ellenére egy perccel később már négy ponttal a Szolnok ment (81-77).

A ZTE megérezte a győzelem lehetőségét, villámgyorsan kiegyenlítettek. Izgalmasan alakult a végjáték, ahogyan ilyenkor lenni szokott, igen hosszúra nyúlt az utolsó perc. Ebben a feszült időszakban a vendégek hibáztak először, így végül a fáradtság mellett őket is legyőzte, s továbbra is őrzi listavezető helyét az Olajbányász (88-83).