Tippmix férfi kosárlabda bajnokság, 4. forduló

Szolnoki Olajbányász – DEAC-Tungsram 79-78 (21-22, 22-15, 16.13, 20-28)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Földházi, Praksch, Kovács

SZOLNOK: Rogic 15/6, Badzim 8/3, Rudner, Subotic 16/6, Taiwo 2. Csere: Cummings 9/3, Pallai 2, Cakarun 9, Pongó 5/3, Zsíros 3/3, Kovács 10/6. Edző: Gasper Potocnik

DEAC: Thames 16/6, Valerio-Bodon 3, Polyák, Dzeletovic 5/3, Tóth Á. 11. Csere: Aska 13, Drenovac 18/9, Kerpel-Fronius 2, Lapornik 10/6. Edző: Milenko Topic

A találkozó előtt a szolnoki szurkolók nagy örömére az eddig sérült Pongó Máté is ott volt a melegítő játékosok között, azaz rendbe jött a sérült vádlija.

Nehezen lendültek bele a mérkőzésbe a csapatok, így aztán inkább küzdős, mintsem látványos kosarakkal kezdődött a mérkőzés. Keményen védekezett mindkét csapat, nem is tudott egyik sem elszakadni a másiktól. A debreceni játékba Aska beállása vitt lendületet, a mozgékonyabb centersor annak ellenére eredményesebb volt, hogy előtte Tóth Ádám dobta a vendégek első három pontját. Az amerikai nyolc pontjával először a DEAC tudott pár pontos előnyt kicsikarni (15-19). Az Olajbányász Kovács Péter két triplájával gyorsan utolérte Askáékat (21-22).

Öt gyors ponttal kezdett az Olajbányász a második negyedben, legalább ilyen gyorsan egalizált a DEAC. Azaz semmi nem változott, rendkívül kiegyenlített volt a játék továbbra is. A negyed közepére érve mintha megtorpant volna a debreceniek támadójátéka, nem voltak igazi helyzeteik, amihez persze kellett a feljavuló szolnoki védekezés is. Időt is kért gyorsan Milenko Topic, mert kezdett felpörögni a házigazda (32-28). Ekkor még összejött az egyenlítés, de a félidő vége az Olajé volt, így az addigi legnagyobb különbséggel zárult a második negyed (43-37)

A nagyszünet sem hozott abban változást, hogy a pár pontos előny az semmit sem számított. Az Olajbányász pillanatok alatt meglépett tizeneggyel (50-39), de elég volt három támadás a DEAC-nak ahhoz, hogy Gasper Potocnikot késztessék időkérésre (50-46).

A három percnyi szolnoki pontszünetet a DEAC nem tudta igazán kihasználni, merthogy az ő támadójátékuk is kisebb gödörbe került, így az Olajbányász tudott elmozdulni a holtpontról (54-48). Egyre parázsabbá vált a rangadó, ahogyan fogyott a játékidő. Ez a debrecenieknél a játék rovására is ment egy kicsit, így nem tudtak közelebb férkőzni a hazaiakhoz (59-50).

Lapornik triplájával kezdte a felzárkózást a DEAC a záró negyedben. A második félidőben feljavuló Marjan Cakarun gyorsan megkapta a negyedik faultját, ami érthetően reményt adott Tóth Ádáméknak (61-58). Sokat javult a vendégek védekezése, ami nagyon nem ízlett Badziméknak. A DEAC nagyon belelendült, s Drenovac hármasával hosszú idő után újra náluk volt az előny (64-66).

A vendégek játékának a kulcsa ekkor Drenovac volt, aki kintről és betörésből is rendre eredményes tudott lenni. Szolnoki oldalon Bojan Subotic a legjobbkor találta meg a tripladobó formáját, így, ha szűken is, de az Olaj vezetett három perccel a végső dudaszó előtt (74-72).

Izgalmasan alakult a végjáték, az utolsó percnek Dzeletovic hármasa után egyetlen pontos hazai vezetéssel kezdtek neki a csapatok. Egy célba ért Cakarun-horog, egy túlságosan kapkodva eldobott Lapornik-tripla után az Olajbányász már rutinosan tartani tudta az eredményt, így megérdemelten nyerte meg a keleti rangadót (79-78).