Ha nem lenne járványhelyzet, a szombat egyik legnagyobb magyar sporteseménye lenne a Szolnoki Olajbányász és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely szolnoki meccse. Garantált teltház, fantasztikus hangulat, s persze egy végletekig kiélezett rangadó az alapszakasz első helyéért.

Most viszont zárt kapuk mögött a hangulat nyilvánvalóan egészen más lesz, de a találkozó jelentősége talán nem lesz kisebb. A listavezető Szolnoki valamint a második Szombathely csatájának tétje egyszerű: ha a Szolnok nyer, a rájátszásban végig élvezheti a hazai pálya előnyét, ha kikap, akkor jó eséllyel a vendégeket illeti meg ez a kedvezmény.

A hazai pontvadászat legjobban védekező csapatához látogat a legjobban támadó, kell-e ennél nagyobb csemege a kosárlabda szerelmeseinek? Aligha. Ha a neveket nézzük, akkor egyértelműen a Szombathely a csata esélyese. Négy válogatottjuk, Benke Szilárd, Perl Zoltán, Váradi Benedek, valamint Keller Ákos neve garancia a sikerre, ők kiegészülve a légiósokkal, egyértelműen a hazai mezőny legerősebb keretét alkotják. A horvát Boris Barac nem is olyan régen a horvát kosárlabda egyik nagy ígérete volt, s bár talán nem futotta be azt a pályát, ami a képességeiből kirajzolódott előtte, remek kosaras, s az elmúlt fordulókban már csapata erőssége volt. Hosszú sérülés után visszatért irányítójuk, Anderson is, ő éppen az Olajbányász szombathelyi meccsén dőlt ki a sorból hosszú-hosszú hetekre. Amióta visszatért, láthatjuk, nagyszerű képességű kosaras, aki nehezen fogható, s képes váratlan megoldásokra. A hármas-négyes poszton szereplő amerikai Bruinsma a Falco nagy erőssége, kulcsembere, ő az elmúlt fordulókban sérülés miatt nem szerepelt. A hírek szerint sokat most sem fog játszani, még nem az igazi a lába. Centerposzton Keller Ákost Lake De’Quon szokta váltani, ő várhatóan nem lép majd pályára.

Ha a bajnokság eddigi meccseit nézzük, akkor azt is ki kell mondanunk: egyáltalán nem kell leírni az Olajbányászt, hiszen kiegyensúlyozottan szerepel Gasper Potocnik alakulata, s az a csapat, amelyik nyerni tudott Székesfehérváron, Szombathelyen, s megannyi csarnokban, egyáltalán nem kell, hogy félve álljon a rangadó előtt.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a vendégeknek az elmúlt két meccs egészen remekül sikerült, míg az Olajbányász a Sopron és a Körmend ellen sem azt a teljesítményt nyújtotta, amit tud, s amit megszoktunk tőle. Hazai pályán az Olajbányász gyengébb játékkal is képes nyerni, s pont abban a játékelemben a legjobb, mellyel képes lehet megállítani a szombathelyi támadósort. Ha ez sikerül, akkor a fegyelmezettség az Olajbányász javára döntheti a rangadót.

Bármilyen esélyekről is beszélünk azonban, ne felejtsük a két edző szavait, merthogy mindketten egyetértettek abban: a bajnokság nem itt dől el, különösen most, amikor a hazai pálya nézők nélkül nem jelent akkora segítséget, mint tömött lelátókkal.

A találkozót március 20-án szombaton 15 órától rendezik, az M4 Sport élőben közvetíti. A játékvezetői hármast Földházi Tamás, Papp Péter és Boros Tamás alkotja.