Férfi kosárlabda bajnokság, döntő, 1. mérkőzés

Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 80-77 (27-19, 10-16, 24-21, 19-21)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 1300 néző. Vezette: Benczur, Praksch, Győrffy

Szolnoki Olajbányász: Warner 14/6, Badzim 21/15, Kovács 4, Subotic 4, Cakarun 18. Csere: Taiwo 2, Pongó 10/6, Gibson 7/3, Rudner, Juhos. Edző: Gasper Potocnik

Falco: Váradi 11/3, Benke 17/9, Bruinsma 8, Barac 2, Keller 6. Csere: Perl 27, Anderson 6/6. Edző: Gasper Okorn

Két régi ellenfél, két szlovén edző nagy csatáját hozta az idei férfi bajnoki döntő. Bár nem lehetett egyelőre teltház (1500 nézőt engedtek be legfeljebb a szervezők), nagyszerű hangulat fogadta a két csapatot. A találkozó előtt elbúcsúztatták az az aktív pályafutását ezen a mérkőzésen befejező komisszárt, Várhalmi Zsoltot. Jutott az ünneplésből az Eurokupát nyert Szolnoki Dózsának is, Nagy Viktorékat Szalay Ferenc polgármester köszöntötte.

Óriási tempóban kezdett mindkét csapat, a védekezésre az első percekben nem sok energiát fordítottak. Igazából ez a tempó inkább a Falco játékának kedvezett elvileg, de inkább Cakarunék jöttek ki belőle jobban, hat perc után megléptek (17-9).

A Szombathely Benke és Perl pontjaira építhetett biztosan, az Olajbányászból Cakarun jelentett megoldhatatlan feladatot az ellenfélnek. Összességében sokkal inkább teljesített jól az első negyedben csapatként a házigazda, mint ellenfele, s tíz perc alatt huszonhét pontot dobva „köszönt be” a bajnoki döntőbe (27-19).

Két triplával kezdett a mindössze hét játékos forgató Falco, Anderson és Váradi kosaraival két pontra zárkózott fel a címvédő. Jött is a szolnoki időkérés, megtorpant kicsit a szolnoki lendület (27-25).

Jött a harmadik szombathelyi tripla is (Anderson remek cserének bizonyult), s egy 2-15-ös vendégrohammal máris Falco-előnyt jegyezhettünk föl. Cakarun középtávolija közel négy perc után az első szolnoki kosarat jelentette, azaz igencsak feljavult a vendégek védekezése (29-30).

Kicsit megállt a szombathelyi rohanás is, ugyanakkor az első faultproblémával a hazaiaknak kellett szembenéznie: Roko Badzim ütötte be harmadik szabálytalanságát.

Jó kétpercnyi kosárcsönd után a Szolnok találta meg előtt a gyűrűbe vezető utat, Taiwo és Gibson kosaraival visszavették a vezetést (35-30). Sajnos Gibson is megkapta közben a harmadik faultját, azaz két vajkezű bedobóját is kénytelen volt a padon ültetni Gasper Potocnik.

A ponttermés viszont alaposan visszaesett mindkét oldalon, az első tízperc pontzuhataga után mindössze huszonhat pontot termeltek a felek összesen. Ez azt jelentette, hogy két pontnyi megmaradt az Olajbányász előnyéből a nagyszünetre.

A hibázni eddig szinte képtelen Perl Zoltán remeklésével indult a harmadik negyed, hat pontjával ismét szombathelyi előnyt jegyezhettünk föl (42-46). Jól zárták a palánk alatti területet a vendégek, a kinti dobások pedig ezúttal nem mentek be. Egészen addig, amíg a be nem állt a három faultos Roko Badzim. A horvát bedobó villámgyorsan bedobott nyolc pontot, közte két triplát, s máris az Olaj vezetett (53-51).

Remek meccset vívott a két együttes, igazi bajnoki döntő volt ez hangulatában, feszültségében és szerencsére a játék színvonalában is. Remekül védekezett mindkét csapat, alig-alig volt tiszta dobóhelyzet, minden kosárért és helyzetért keményen meg kellett küzdeni. A negyed végén Anderson „borította föl” a szombathelyi faulttaktikát, s viszonylag könnyelmű hibájával neki már négy faultja volt. A negyed utolsó kosara Angelo Warner nevéhez fűződik, az amerikait az utolsó nyolc másodpercre cserélte föl védekezni Gasper Potocnik, ő labdát szerzett, s még éppen érvényes volt a kosara. Így a záró tízpercre ötpontos hazai vezetéssel fordultak a csapatok (61-56).

Perl Zoltántól Benke Szilárd vette át a pontszerzés felelősségét, neki köszönhetően gyorsan egy pontra csökkent az Olaj előnye (67-66). Kovács Péterék érezhetően igyekeztek tempót diktálni, persze ez egyáltalán nem könnyű feladat a magyar mezőny legponterősebb, éppen a futós-rohanós kosárlabdában kiváló ellenféllel szemben.

A visszaálló Roko Badzim egy teljesen fölösleges támadóhibával közben a kipontozódás határára sodródott négy perccel a lefújás előtt, a Falco pedig két labdaszerzés után újra az Olajbányász nyakában loholt, időt is kért gyorsan a hazai szakvezető (71-70).

Nagyon megtorpant a szolnoki támadójáték, két és fél perccel a vége előtt már a szombathelyiek álltak nyerésre Váradi remek egyéni megoldása után (71-72).

Elképesztően izgalmasan alakult az utolsó perc. Az Olaj előbb visszavette a vezetést (75-72), majd Perl Zoltán a 11. büntetőjét elhibázta (a meccsen az elsőt). Ezzel maradt két pont a hazai előnyből. Jött Cakarun egy ziccerig játszott helyzet utáni duplával, így fél perccel a vége előtt már néggyel ment az Olajbányász. Ekkor jött Perl Zoltán, s az elképesztő formában játszó válogatott bedobó pillanatokon belül kiegyenlített két betörés után. Így 1,2 másodperccel a negyedik negyed vége előtt egyenlő volt az állás (77-77). Mindössze 1,5 másodperc volt hátra ekkor. A bedobás után Roko Badzim kapta a labdát, kibújt két szombathelyi között, s palánkról bedobta a triplát. Ezzel a rendkívül izgalmas, színvonalas bajnoki döntő első meccsét az Olajbányász nyerte, s 1-0-ás előnnyel utazhat kedden Szombathelyre (80-77).