Falco-Vulcano Szombathely KC – Szolnoki Olajbányász 75-80 (24-23, 12-11, 8-24, 31-22)

Vezette: Cziffra, Tőzsér, Ádám

FALCO: Anderson, Doktor 2, Benke 12/6, Bruinsma 12, Lake 2. Csere: Milosevics 10/3, Váradi 11/3, Perl 26, Kovács B., Dancsecs. Edző: Gasper Okorn

OLAJBÁNYÁSZ: Pongó 9/6, Badzim 15/15, Pallai, Subotic 16/3, Cakarun 16. Csere: Warner 16/3, Juhos 5/3, Rudner 3/3, Kovács, Zsíros. Edző: Gasper Potocnik

Kipontozódott: Benke, illetve Subotic

A bajnokság egyik legnagyobb meccse a mindenkori Falco – Szolnok párharc. Az idei első találkozásuk a tabella pillanatnyi első helyéről is szólt a presztízsen túl.

Roko Badzim vezérletével az Olajbányász kezdte jobban a szombathelyi rangadót. Az első öt percben a szolnokiak kosárlabdáztak pontosabban és jobban, a Falco mintha kicsit lassabban vette volna föl a mérkőzés ritmusát. Aztán Benke és Bruinsma pontjaival gyorsan a vendégek nyomába eredtek, a lendületnek Gasper Potocnik sűrűbb rotációval igyekezett gátat szabni, hat perc alatt már kilenc játékos lépett pályára. A sok csere annak fényében is érthető a szolnoki mestertől, hogy az Olajbányász elképesztő terhelésnek van kitéve, az elmúlt egy hónapban a szombathelyi a kilencedik tétmeccse Juhoséknak. A negyed vége ennek ellenére a hazaiaké volt, 20-20-nál előbb utolérték az Olajt, majd Perl indításból dobott kosarával a vezetést ki megszerezték (24-23).

Alaposan bentragadt a rajtnál a második negyed elején a Szolnok, kimaradtak a dobások, a Falco pedig könyörtelenül büntetett, s pillanatok alatt hat pontot rámolt be a szolnoki kosárba (30-23). Különösen Perl Zoltán okozott komoly fejtörést Rudneréknak, őt nem igazán tudták megfogni. A szolnoki időkérés igencsak jól sikerült, Badzim és Warner révén ismét ott loholtak a házigazda nyomában (30-28).

A szombathelyiek egyébként elsőrangúan használtak ki szinte minden szolnoki hibát, s különösen Perl Zoltán révén rendre könnyű kosarakat szereztek. Szolnoki oldalon megakadt a gépezet támadásban, miközben a hazaiak továbbra is pontosabban céloztak, Strahinja Milosevic büntetői után az addig legnagyobb különbség alakult ki a 16. percre (36-28). Ezután percekig a védekezésről szólt a meccs, közel négy percig egyik fél sem talált be,bizony nem ez volt a rangadó legszebb időszaka. A rossz szolnoki sorozat végére Juhos Levente tett pontot büntetőből, majd Subotic célzott jól a büntetővonalról. A félidei eredményt Angelo Warner állította be, ugyancsak büntetőből (36-34). A negyed króbikájához tartozik, hogy sprintnél meghúzódott Anderson, a hazaiak irányítója, így őt elveszítették a a szombathelyiek.

Szűk három percet kellett várni ahhoz, hogy az Olajbányász visszavegye a vezetést, Badzim és Subotic állt a szolnoki rohamok élére. Nagyon jól védekezett a vendégcsapat, remekül zárták le a palánk alatti passzok előtt az utat. Gyakorlatilag lenullázta a hazai centerjátékot az Olaj! A harmadik negyed első fele abban nagyon hasonlított a második játékrészre, hogy szokatlanul sok volt a hiba mindkét oldalon. Úgy tűnt, mintha a hazaiak lennének az idegesebbek, kapkodtak, türelmetlenek voltak ebben az időszakban. Ebből viszont az Olajbányász jött ki sokkal jobban, s huszonhat játékpercet követően egy tökéletesen kijátszott helyzetből Pongó Máté triplájával tízpontosra növelték előnyüket (40-50).

Jó volt látni, hogy mennyivel jobban odafigyeltek Kovács Péterék a szombathelyi gyorsindításokra, mindig volt valaki, aki visszaért, belenyúlt az utolsónak szánt átadásokba. A negyed utolsó két percéhez érve ennek is köszönhetően tudta őrizni előnyét az Olajbányász (43-54). Ám ezzel nem elégedtek meg Cakarunék, Pongó büntetőjével és Subotic hármasával a dudaszóra alakult ki az addigi legnagyobb különbség (44-58).

Három sikeres szombathelyi büntetővel, valamint egy remek Subotic-féle gól jó plusz faultos akcióval indult a záró játékrész. Persze az várható volt, hogy a Falco ennyire olcsón nem adja majd a meccset, Benke triplája és Perl indításos kettese azt jelentette, hogy két és fél perc alatt ötöt hozott az Olajon a Szombathely. Így ezúttal a szolnoki Gasper, Potocnik kért időt (52-61). Egyértelműen hullámvölgybe került a Szolnok, ráadásul a gyorsan összeszedett öt fault miatt innentől minden hibáért büntetőzhetett a Falco.

A hazaiak egyre jobban belelkesedtek, keményítettek a védekezésükön, s Milosevics zsákolása után öt pontosra csökkentették hátrányukat öt és fél perccel a vége előtt (56-61). Némi szerencse, hogy a hazai kispad besegített a megrekedő szolnokiaknak, s előbb reklamáltak, egészen pontosan két technikait érően. A büntetőket Warner köszönte szépen, bedobta, majd a következő támadásból Pongó dobott dudaszós triplát négy perccel a vége előtt (56-66).

A válogatott formában kosárlabdázó Perl Zoltán igyekezett faragni a különbségen, majd Váradi Kornél is betalált egy védekezési pontatlanság után. Azaz küzdött becsülettel a házigazda (63-69). Két perccel a lefújás előtt Subotic egy fölösleges fault miatt kipontozódott, Bruinsma pedig bedobta a büntetőket. Perl sem tudott hibázni egy kicsit túl szigorúan befújt szolnoki szabálytalanság után, szerencsére közben Warner is dobott egy duplát. Az idő ólomlábakon vánszorgott csupán, még mindig volt hátra egy perc, meg öt pontnyi szolnoki fór, amikor Perl vágtázott volna ziccert dobni, de közben kilépett a pályáról, így a találkozót végül nem ő, hanem Juhos Levente zárta le, amikor a sarokból bevágott egy rendkívül fontos triplát. Innen már a fault, büntető, fault, büntető korszak köszöntött be, ezzel a nem éppen látványos résszel ért véget a forduló legnagyobb rangadója, amit az előzetes esélyek alapján meglepetésre, de a játék képe alapján teljesen megérdemelten nyert meg az Olajbányász.