Szolnoki Olajbányász – MVM-OSE Lions h.u.: 90-86 (15-24, 20-18, 18-25, 25-11, 12-8)

Bajnokság, 13. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Papp P., dr. Mészáros B., Goda L.

Szolnok: Pongó 5/3, Pallai 2, Cummings 18/6, Subotic 18/3, Cakarun 12. Cserék: Solano 16/6, Badzim 18/9, Rudner -, Kovács -, Zsíros -, Taiwo 1.

Oroszlány: Ihring 33/18, Carev 3/3, Miliszavljevics 14/6, Molnár 7, Burns 13/3. Cserék: Ruják 7/3, Tóth -, Parrish 6, Garamvölgyi 3.

Régen várhatott már meccset teljes kerettel az Olajbányász, a piros-fekete rangadón ezzel a kellemes helyzettel szembesülhettünk, ugyanis Roko Badzim is tudta vállalni a játékot.

A két szurkolótábornak köszönhetően a hangulatra már az első pillanatoktól kezdve nem lehetett panasz, mint ahogyan a meccsre sem. Fej-fej mellett haladtak a csapatok mintegy hét percig, amikor néhány elrontott szolnoki támadás után hat ponttal meglépett az OSE (9-15). Nem sikerült időkéréssel sem megállítani a vendégek lendületét, ennek az oka a támadójáték pontatlanságai mellett a védekezési hibákban keresendő (15-24).

Továbbra sem ment a játék a szolnoki csapatnak, ellenben a vendégek Milisavljevic vezérletével gyorsan és pontosan fejezték be támadásaikat, így a második negyedben alig két percnyi játék után ismét magához kellett hívnia játékosait Gasper Potocniknak (17-31).

Ugyan némileg változott a játék képe, de a lényeg nem: továbbra is az OSE irányította a meccset, több volt a jó egyéni teljesítmény soraikban. Az Olajnál különösen a kinti dobások hiánya volt fájó, az első (s a nagyszünetig az egyetlen) sikeres próbálkozásra közel 18 percet kellett várni (31-40).  A szolnoki védekezés ugyanakkor kezdett pontosabb lenni, így a vendégek rohanását sikerült megállítani a nagyszünetre (35-42).

A fordulás után egy 0-7-es sorozattal az első félidő hangulatát lopta vissza a csarnokba az Oroszlány, ennek természetesen annyira nem örült a hazai szakvezetés, jöhetett 70 másodperc után az újabb időkérés. Hiába, továbbra is mélyen tudásuk alatt játszottak Solanóék, a különbség pedig csak nőtt, nőtt, Ihring triplájával már 0-15-ös sorozatot repesztett az OSE (35-57). Közel hat perc kellett az első szolnoki pontokhoz, Cummings hármasa esett be. A negyed végére ismét sikerült kicsit felpörögni, de ez csak az eredmény kozmetikázásához volt jó. A záró negyed előtt igen közel került a győzelemhez az Oroszlány (53-67).

Láthatóan minden megtett az Olajbányász a különbség csökkentéséért, harcoltak, kapartak, bár a játék továbbra sem igazán ment. Ám a harcosságnak köszönhetően sikerült belehajszolni néhány hibába az egyébként jól kosárlabdázó vendégeket, s hat és fél perccel a mérkőzés vége előtt a különbség közel felét sikerült eltüntetni (64-72).

A szolnoki agresszivitás nem ízlett az oroszlányiaknak, a szurkolóiktól űzött Badzimék pedig három pontra közelítették meg a vendégeket (71-74). Szinte kézzel fogható volt a feszültség, erre aligha fogadott volna bárki is a harmadik negyed végén. Az utolsó perc 76-77-es oroszlányi vezetéssel kezdődött, ebben a helyzetben elképesztő hibákat vétettek rutinos játékosok. Lépéshiba, visszajátszás, őszülhetett mindkét edző. Csak olaj volt a tűzre, hogy egy belemenés-gyanús helyzetben Subotic kapott technikait, mondván eljátszotta a faultot. A kapott büntetőt az ellenfél köszönte, bedobta, 22 másodperce maradt az Olajbányásznak arra, hogy kétpontos hátrányból hosszabbításra, mentse a meccset, vagy esetleg megnyerje. A biztosat, a kétpontos dobást választotta Badzim, így jöhetett a hosszabbítás (78-78).

Oroszlányi triplával indult a ráadás, a meccs egyik legjobbja, Mario Ihring bravúros triplát dobott, az Olaj büntetőkből egyenlített. A vezetést nem sikerült átvenni, ezt Ihring egyelőre nem engedte, a büntetővonalról is pontosan célzott. Aztán jött Cummings, s egy emberes hármassal hosszú idő után megszerezte azt a nagyon várt vezetést. Sőt, egy labdaszerzés után lényegében átzsákolta Burnst, s másfél perccel a vége előtt máris az Oroszlány próbálta menteni a meccset egy időkéréssel (86-83). Nem sikerült, mert Cummings ismét betalált, így a végére az erejével teljesen elkészülő Oroszlány nem tudott nyerni, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy hihetetlen mélységekből állt föl az Olaj, s nem először bizonyította: mentálisan aligha van nála erősebb csapat ma Magyarországon!