Zalakerámia ZTE KK – Szolnoki Olajbányász 77-78 (24-25, 18-14, 15-23, 20-16)

Tippmix Férfi Bajnokság, 12. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy Pál Attila, Nagy Viktor, Major Ádám

ZTE: Parks 13/3, Guyton 15/6, Polster 2, Barnett 15/3, Holton 7. Cserék: Wilson 15/6, Németh -, Bonifert 1, Csuti -, Horti 9.

Szolnok: Solano 20/12, Pallai 2, Cummings 7, Subotic 22/12, Cakarun 17. Cserék: Pongó 10/6, Gilszki -, Kovács -, Zsíros -.

 

A mérkőzés előtt derült ki, hogy Roko Badzim kisebb sérülése miatt nem vállalhatta a játékot Egerszegen, így nélküle kellett pályára lépnie a Szolnoknak. Kapkodós támadásokkal indult a mérkőzés, az Olajbányász találta nehezebben a gyűrűhöz vezető utat. A szolnoki pontnélküliséget végül egy látványos Pongó-Cakarun akció törte meg, de az első perceket ettől függetlenül is a házigazda ZTE uralta (6-2).

A kezdeti kapkodás után rendezte a sorokat az Olaj, s egy 16-2-es sorozattal állva hagyta a házigazdát (8-18). Az egerszegieknek láthatóan nem ízlett a szolnoki letámadás, több hibába is sikerült belekergetni a kék-fehéreket. A biztosnak tűnő vezetés talán túlságosan megnyugtatta a szolnoki játékosokat, elég volt néhány hiba, s máris szoros lett az állás (24-25).

Az első negyed végének hullámvölgye áthúzódott a második negyedre is, a ZTE átvette a vezetést is. Cakarunék percekig nem találtak be, szerencsére a hazaiak sem jeleskedtek az ellenfél palánkja alatt. Így aztán Subotic és Cummings erőszakosságának és bedobott büntetőinek köszönhetően a negyed feléhez érve visszavette a vezetést az Olajbányász (32-33). Ám a játék továbbra is akadozott, így a ZTE a félidő végéhez érve hat pontnyira meglépett. Solano két bravúros távoli triplája is kellett ahhoz, hogy végül három pont maradt csak a hazai vezetésből a nagyszünetre (42-39).

Fordulás után lendületben maradt a ZTE, remekül használták ki a szolnoki védekezés hibáit, s tartották hét pont körüli előnyüket (53-46). Jól mutatta az Olajbányász támadójátékának problémáit, hogy öt és fél percig csak Gelvis Solano tudott betalálni. Amikor ez sikerült másnak is, akkor egyből szorossá tudta tenni az állást a Szolnok (55-53). A játékrészben tarthatatlan Solano (14 pontig jutott tíz perc alatt) vezérletével megnyomta a negyed végét az Olaj, s a záró tízperc előtt öt ponttal már vezettek Pongóék (57-62).

Ötperces szolnoki kosárcsönddel indult az utolsó negyed, így a ZTE egy 11-0-ás sorozattal megfordította az állást. Nagyon felpörögtek a hazaiak, látványos kosarakat tudtak szerezni, kérdés volt, hogy öt perccel a vég előtt ezt a lendületet le lehet-e lassítani.

Pongó triplájával, valamint Subotic és Cakarun büntetőivel igyekezett a feladatot teljesíteni az Olajbányász, sikerült is az egyenlítés (69-69), ám egy belemenésnél kipontozódott a csapat egyik legjobbja, Solano. Úgy tűnt, a ZTE innen már meg tudja őrizni vezetését, s a forduló meglepetését szállítja, amikor tíz másodperccel a vége előtt egypontos hazai vezetésnél büntetőkhöz jutott az Egerszeg. Guyton az egyiket kihagyta, Pongó végigszáguldott a pályán, a triplavonalnál álló Subotichoz passzolt, aki két védőtől szorongatva is betalált. Ezzel a szerencsés kosárral legyőzte az Olajbányász az egyébként nagyot harcoló sereghajtót.