Szolnoki Olajbányász – EGIS Körmend 94-63 (24-14, 17-19, 24-17, 29-13)

Tiszaligeti SPortcsarnok. Vezette: Kapitány, Papp, Minár

SZOLNOK: Warner 17/3, Kovács, Rudner 3/3, Subotic 16/6, Cakarun 23. Csere: Juhos 5/3, Pongó 11/9, Badzim 16/6, Pallai, Zsíros 3/3, Taiwo, Gilszki. Edző: Gasper Potocnik

KÖRMEND: Thames 9/3, Mócsán 10/3, Takács 2, Durázi 5, Taylor 15. Csere: Ireland 6, Ferencz 3/3, Németh 6, Tóth N. 2, Mosley 2, Orosz, Balogh 3. Edző: Ziga Mravljak

Agresszív, kemény játékkal kezdett a vendég Körmend, ez támadólepattanókban és Durázi visszatett kosarában mutatkozott meg. Az Olajbányász két triplával igyekezett előnyt építeni, s hogy ezt megtehette, ahhoz kellett a körmendi magasember, Taylor pocsék büntetőzése is, négyből háromszor igencsak rosszul célzott (11-6).

Az első percek után láthatóan jobban pörgött a Szolnok, Warner remekül mozgatta társait, egyedüli bosszúság az volt, hogy Cakarun gyorsan két faultig jutott. A vendégek a sok büntetőjük ellenére pocsékul céloztak, így két gyors akcióval meglépett ellenfelétől az Olajbányász (18-10).

A büntetőzésen túl más problémája is akadt a hazai kispadnak, Ferencz Csaba a nyolcadik percben a harmadik faultját ütötte be, gyorsan a kispadra is kényszerült. A végjátékban Mravljak mesternek sikerült összeszednie csapata védekezését, így a hazai rohanást sikerült megállítani, a különbséget viszont nem tudták érdemben csökkenteni (24-14).

A két rendkívül hasonló szellemiségű, elveszett labdát nem ismerő, a végletekig harcoló csapat meccse a folytatásban is rendkívül fizikális volt, sok ütközés jellemezte a játékot. Mivel sem a Körmend, sem pedig az Olajbányász nem dobott jól, így nem volt látványos ez az időszak. Juhosék tartani tudták tíz pont körüli előnyüket, elsősorban azért, mert továbbra is jól zárt a védelmük (31-22).

Jó két percnyi kosárcsönd után Warner kígyózott be a körmendi védők között, s zárta le egy zsákolással ezt a nem éppen szép periódust. Megjött a vendégek dobókedve is, Mócsán triplázhatott, Taylor büntetőzhetett, ezúttal mindkettőt be is dobta (33-27).

A végjátékban drasztikus változások nem történtek, az ipari mennyiségű büntetőt dobó, azoknak nagy részét kihagyó vendégek két pontot tudtak csökkenteni hátrányukon (41-33).

A fordulás után sem volt pontparádé egyik oldalon sem, a Szolnok abban volt jobb ellenfelénél, hogy kevesebbet hibázott, az ellenfél megingásait pedig lényegesen jobb százalékkal használta ki. A 43-37-re fölzárkózó körmendieknél elég volt egy rövid kihagyás, s máris hat pontot rámolt be az Olajbányász (49-37). Következett a szolnoki hullámvölgy, s máris ismét ott volt ellenfele nyomában a Körmend két szerzett labda után (51-44), azaz egyetlen pillanatra sem lankadhattak Kovács Péterék.

A negyed hajrájához közeledve Cakarun ponterősségének is köszönhetően tíz pont fölé hizlalta előnyét az Olajbányász, így a záró tíz perc előtt 15 ponttal volt közelebb a győzelemhez, mint ellenfele (65-50).

Két perc, nagy tempó, hatalmas akarás, két-két kosár mindkét oldalon, azaz nem változott semmi.   Önmagához képest nagyon rosszul dobott a Körmend, persze ebben nyilván benne volt a hazai védekezés is. Warner szemfüles szerzett labdája és zsákolása után már húsz pont is volt a két csapat között (74-54). Bár gyakorlatilag végig a Szolnok vezetett, de először a 35. percben lehetett azt mondani, hogy kicsit talán megrogyott a vendégcsapat. Ami nem is csoda, hiszen ami náluk kimaradt, az szolnoki oldalon bement, a különbség pedig nőttön nőtt. Amire előzetesen senki sem tippelt, a 37. percre már harminc ponttal vezettek a szolnoki piros-feketék (86-56).

A végére sokat csendesedett, alábbhagyott a lendület, egyedül a védekezés intenzitásán nem változtatott az Olajbányász, így esélye sem volt az eredmény kozmetikázására a Körmendnek. Nyert a Szolnok, úgyhogy remek hangulatban vághat neki vasárnap a Fiba Europe Cup lengyelországi túrájának.