Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano KC Szombathely 79-77 (15-19, 18-20, 18-21, 28-17)

Szolnok, zárt kapuk mögött

Vezette: Földházi, Papp, Boros

SZOLNOK: Warner 9/3, Kovács 10/6, Rudner, Subotic 13/6, Cakarun 16. Csere: Badzim 19/12, Pongó6/3, Juhos, Zsíros 6/6, Pallai, Taiwo. Edző: Gasper Potocnik

FALCO: Anderson, Váradi 14/3, Doktor 2, Barac 14, Keller 5/3. Csere: Benke 3/3, Perl 22, Kovács B. 3/3, Bruinsma 14/6, Edző: Gasper Okorn

Az évad eddigi legnagyobb téttel bíró rangadójára érkezett Szolnokra a Falco KC. Ezt a találkozót eredetileg a negyedik fordulóban játszották volna le, de a koronavírus-járvány közbeszólt. Így aztán egy héttel az alapszakasz vége előtt kulcsfontosságúvá lépett elő ez a derbi.

A szombathelyiek célja, pontosan úgy, ahogyan a házigazda szolnokiaké, az alapszakasz megnyerése, s ezzel együtt a rájátszásbéli pályaelőny kivívása volt. Szolnoki oldalon még nem lehetett ott a keretben Gibson, a vendégek Lake-et nem tudták nevezni sérülése miatt. Ott volt viszont a néhány meccset kihagyó Bruinsma, azaz a vendégek egyik legjobbja.

Mindkét csapat igen szigorú védekezéssel kezdett, igyekeztek csírájában elfojtani az ellenfél pontszerzési terveit. Így aztán tiszta helyzet nem is igazán akadt sokáig. Megfigyelhető volt, hogy Kellerék nagyon vigyáztak a festéken belüli területre, ami nem is csoda, hiszen a Cakarun – Subotic páros talán a legjobb palánk alatti duó a bajnokságban.

Az első negyedben szinte végig a Falco tartott előrébb, de rendkívül szoros volt a csata, egyetlen támadásnyi időre tudott hat ponttal meglépni Bruinsma hármasa után a Szombathely. Az első negyed krónikájához tartozik, hogy Okorn mester csak a játékvezetők jóindulata tartotta a csarnokban, látványos hisztijét megúszta egy technikaival (15-19).

Határozottabban, jobban kezdte a második negyedet a Szombathely, három perc alatt 9 pontosra hízlalták előnyüket (18-27).  Jobban játszott a Falco, különösen a támadójátékban volt ekkor nagy különbség a két csapat között, szolnoki oldalon egyszerűen nem volt senki, aki vezérként a felzárkózás élére tudott volna állni. A negyed végére ugyan visszaesett a Falco lendülete, de a nagyszünetig meg tudták őrizni előnyükből hat pontot (33-39).

Két elkapkodott szolnoki támadással és egy Várad-duplával indult a harmadik negyed. Minden szolnoki kosárra volt egy szombathelyi válasz, így nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez az Olaj. A szombathelyiek továbbra is rendkívül szorosan fogták a szolnoki centereket, s mivel nem mentek a kinti dobások Badziméknak, így ezen a szoros őrizeten nem is változtattak (39-45).

A 27. percre Pongó büntetőivel három pontra felzárkózott a házigazda, de elég volt néhány figyelmetlenség, elrontott támadás, majd Warner sportszerűtlen faulja, s a Falco előnye ismét nőtt (46-53). Küzdött becsülettel a Szolnok, ahogyan azt megszokhattuk, de nem ment a játék. Sőt, a negyed lefújása előtt egy másodperccel Warner újabb sportszerűtlennek ítélt faultja után az irányítót kiállították, azaz kulcsemberét veszítette az Olajbányász a záró negyed előtt (51-60).

Bojan Subotic rázta meg magát a záró negyed elején, gyorsan dobott öt pontjával négy pontnyira került a Falco az Olajtól (58-62). Ezt a kis fellángolást gyorsan lehűtötte a Falco, s egy 0-7-es rohanással villámgyorsan a két csapat közé tett 11 pontot (58-69).

Gasper Potocnik időkérése után Kovács Péter és Bojan Subotic tripláival, valamint Badzim kettesével egyetlen perc alatt három pontra zárkózott fel az Olajbányász (66-69). Badzim révén az egyenlítés is összejött az Olajbányásznak, más kérdés, hogy négy és fél perccel a vége előtt a csapathibák is összegyűltek, így minden hiba után büntetőt dobhatott a Falco. Elsőként Perl Zoltán látta ennek hasznát. Badzimmal közben zsinórban a harmadik hármasát is bedobta, ezúttal emberről, így már a hazaiaknál volt az előny három és fél perccel a lefújás előtt (75-73).

Hihetetlen feszültség uralkodott a pályán az utolsó két percben, itt már minden hibának, játékvezetői ítéletnek óriási jelentősége volt. Az utolsó percnek 77-77-es állásból vágtak neki a csapatok. A vendégeknek továbbra is csak két fault volt a neve mellett, ez akár döntő fontosságú is lehetett. A Falco és az Olajbányász is elrontotta a támadását, maradt fél perc hátra. Okorn kikérte harmadik, utolsó idejét, megpróbálta felrajzolni a győztes figurát. Meg is csinálta csapata a tiszta dobóhelyzetet Bruinsmának, de rövid lett a tripla, a lepattanóval megiramodó Badzimot Váradi Benedek faultolta. A játékvezetők sima faultot ítéltek, ami azt jelenti, hogy csak oldalról jöhetett volna az Olaj. A heves hazai reklamálás hatására megnézték videón az esetet Földházi játékvezetőék, s sportszerűtlennek ítélték az elsőre is annak tűnő esetet. Jöhetett Badzim, aki az Olaj felzárkózásának a kulcsembere volt. Két büntetőjét sem hibázta el, jött a Szolnok oldalról. Természetesen azonnal faultolt a Falco, Suboticon volt a világ szeme. 2,7 másodperccel a vége előtt mindkettőt elrontotta, de ez nem lett baj, mert nem maradt elég idő a vendégeknek a dobásra. Így nyert a végig nagyon küzdő Olajbányász, s az alapszakaszt is megnyerte hatalmas hajrájával (79-77)!