ALBA FEHÉRVÁR – SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ 81-88 (23-12, 27-25, 13-23, 18-28)
Bajnokság, 7. forduló Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Nagy V., Minár L. B. (Páli dr. K.)
Alba Fehérvár: Stark 22/12, Vojvoda 10/6, Mulalics 7/6, Szabó 5/3, Omenaka 6. Cserék: Pongó Marcell 10/3, Takács Milán 1, Lukács 10, Steele 10/6.
Szolnoki Olajbányász: Pongó Máté 10/6, Badzim 15/9, Pallai 6/6, Subotic 7/3, Cakarun 12. Cserék: Rogic 7/3, Cummings 20/6, Kovács 2, Zsíros 9/9, Taiwo -.

Ahogy az lenni szokott, rengeteg szurkoló kísérte el az Olajt székesfehérvári túrájára, a kiváló hangulat tehát adott volt.

Gasper Potocnik vezetőedző egy helyen változtatott eddig bevett kezdőcsapatán: Rogic helyett Pongó kezébe adta a karmesteri pálcát, külön pikantériája a meccsnek az ő szempontjából, hogy testvére, Marcell az ellenfelet erősíti az idei szezonban. A mieinknél továbbra is hiányzik Gelvis Solano, az Albánál pedig a lett válogatott Laksa nem állt edzője rendelkezésére.

Sok hibával indult a meccs, a hazaiak részéről Vojvoda indította meg a pontgyártást, amire Pallai válaszolt a sarokból. Az első pár percben fej-fej mellett haladtak a felek, Potocnik mester hamar elkezdte a játékosait rotálni, hiszen a szerdai lengyel út és a Legia elleni meccs azért még érződött a szolnoki lábakban. Subotic ennek megfelelően hamar a kispadon találta magát, ahogy Cakarun is, habár nála inkább taktikai jellegű volt a szünet, hiszen reklamálásért bezsebelt egy technikait. Az Olajnál több ki nem kényszerített labdaeladás okozott zavart, jöhetett is az időkérés a negyed derekán. Amiből szintén nem az Olaj jött ki jobban, Steele is betalált kintről, miközben Rogic is csatlakozott a könnyelmű labdaeladásokat jegyző vendégek sorához, így az Alba szemvillanás alatt elszakadt a mieinktől. Az Olaj komfortzónán kívüli dobásokat vállalt, az esetleges, szemre kevéssé konstruált támadások nem igazán vezettek eredményre az első tíz percben, ekkorra már 14 pontos hátrányba került az Olaj, a kosárcsendet egy Pongó tripla majd egy ziccer törte meg, ezzel kialakult a nyitó negyed 23-12-es eredménye.

A második játékrész úgy indult, ahogy az első befejeződött: az Alba dominanciájával. Mulalic 3+1-es akciójára Cummings 2+1-e volt a válasz, ettől függetlenül nem tudott mit kezdeni a hazaiak energiájával az Olaj. Nem találták a dobókezüket Badzimék, a lengyel túra utáni fásultság úgy tűnt, kiütközik a csapaton, miközben a túloldalon Vojvoda újabb triplájával (ez már csapata hatodik hármasa) ismét kierőszakol egy időkérést Potocniktól. Sorozatos hibák az Olajnál, hiába az egész pályás letámadás, nem volt meg az ellenszer a fehérváriak őrült dobóformájára, a momentum náluk, az Olajnál a stabil teljesítmények nagyon hiányoztak a mérkőzés ezen szakaszában tulajdonképpen az összes húzóembertől. Meggyőző, 21 pontos előnyt épített ki az Alba mindössze 14 perc elteltével, ebben a helyzetben csak két dologban bízhattak a szolnoki drukkerek: a csapat szívében, ami annyiszor megmutatkozott már idén is, pedig még alig indult el a szezon, illetve abban, hogy rengeteg idő maradt a fordításra. Jött is egy mini Olaj-roham, először Cummings bombázott be egy hármast, aztán Roko, de Stark gyorsan lehűtötte a kedélyeket olyan 8 méterről. Kétszer. A félidei szünet előtt Pallai második triplája és Cummings 2+1-es akciója csempészte vissza látótávolságba az Olajt, de így is volt mit ledolgoznia a mieinknek a fordulás után. A félidő (a mi szemszögünkből nem olyan) fun factje, hogy Stark egymaga 8 gólpasszt osztott ki, az Olaj csapatként járt ekkor 7-nél – az amerikai volt a fluid fehérvári offenzíva egyik legfőbb oka, ami eddig könyörtelenül maga alá gyűrte a Szolnokot.

A fordulás után két irányítóval küldi ki az övéit Potocnik, fizikalitásban próbáltak feljebb kapcsolni egy fokozatot a mieink, látszik is a tördeltebb játékon, hogy ekkor inkább Cakarunék akarata érvényesült. Be is jött 10 alá az Olaj, hatalmas akarással küzdenek, nem is csoda, hogy a hazaiak részéről nagyjából a meccs első taktikai jellegű időkérése érkezett válaszul. Hiába, az Olaj megérezte a vérszagot, először Cakarun hozza kihagyhatatlan helyzetbe Rogicot, aztán jött egy Subotic-Cummings alley-oop, Zsíros triplájával pedig egál, az Olaj 7 perc alatt tüntette el a 15 pontos hátrányát. Egy teljesen más felfogású vendégcsapat futott ki a második félidőre, az izgalmas záró felvonás borítékolható, még úgy is, ha az utolsó perc megint az Albáé lett. Subotic keretbe foglalta a harmadik negyedet, így 63-60-as fehérvári előnynél jöhetett a hajrá.

Pongó Marcell tripla, Zsíros tripla, Mulalic tripla, Zsíros tripla, Rogic tripla, Steele tripla, hatalmas tűzijátékkal indult a záró etap. Vojvodáék újabb meglépésének Potocnik időkérése vethetett volna gátat, de megint elkezdett hibázni támadásban az Olaj, légiósai vezérletével pedig újra magára talált az Alba. Badzim a világ végéről talált be, ez adhatott erőt a mieinknek, hogy újra felálljanak egy komolyabb hátrányból (79-69 volt ekkor az állás) – 7-0-ás futásban az Olaj. Cummings nagyon hasznosan játszik, ezúttal egy támadópattanót tép le, hogy a visszatett labdával tovább faragjon a különbségen. A mezőny eddigi legjobbja, Stark sportszerűtlen hibája után Subotic mindkét büntetője kimarad, írjuk a fáradtság számlájára, de Cummings őrületesen nagy triplát dob emberről a dudaszó pillanatában, ezzel először vezet a meccsen az Olaj (81-80)! Az amerikait ekkor már nem lehet megállítani, ezúttal a vonalról tesz be kettőt, ezzel már 20 pontos, egyértelműen a csapat legjobbja. Az Olajbányász 21 pontos hátrányból, ismét a rájuk jellemző hatalmas küzdőszellemet megmutatva, brutálisat harcolva állt fel a padlóról, elképesztő győzelem, újfent a szív diadala!