Pénteken elrajtol a 2023/24-es bajnoki szezon, az Olajbányász rögtön egy Paks elleni rangadóval hangol a pontvadászatra. Ráadásul rögtön a Tiszaligetben, hazai környezetben futhatnak ki Pallai Tamásék a parkettre. A felkészülési időszakban egy merőben új rendszerben kosarazó, szimpatikus, kellően motivált csapatot ismerhettek meg a szurkolók. De nyilván mindenki szeretné tétmérkőzésen látni miként is meccsel Miodrag Rajkovics, miként is dolgozik együtt az összeszokott magyar mag, milyen is a kicserélődött, pusztán amerikaiak alkotta légióskontingens. Ahogyan azt is szeretné felmérni mindenki, hogy milyen erőt is képvisel az „újragondolt” Olajbányász az előttünk álló évadban.

Előzetesen jóslásokba bocsátkozni felesleges, a Tisza-partján bőven volt történés az uborkaszezonban, nézzük, mik voltak ezek: az elmúlt időszak közönségkedvence, a cséká, a bajnokságban két egymásutáni szezonban is a legjobb külföldinek választott Bojan Subotic elköszönt, ahogy elköszönt Jabril Durham, Auston Barnes, James Gavin és Andre Williamson is. Míg a többieket messzire sodorta az élet, utóbbi játékosban a DEAC látott fantáziát, így vele még lesz dolgunk a későbbiekben ellenfélként.

Helyettük érkezett a tengerentúlról egy komoly „csomag”: a Tennessee State egyetem irányítója, JR Clay, akit konferenciája egyik legjobbjaként (pontszerzésben és előkészítésben legalábbis) tartottak számon, a centerként bevethető Demajeo Wiggins, aki már kipróbálta magát Európában, és dupla-duplás átlaga arra enged következtetni, hogy kudarcot egyik állomáshelyén sem vallott, a tranzícióban kiemelkedően teljesítő, sokéves európai pályafutást maga mögött tudó erőcsatár, Dustin Thomas, akiben nem csupán ránézésre van kraft, negyedikként pedig James Eads III kötelezte el magát az Olajhoz, akiben bőven megvan a sztárpotenciál is, reméljük, sikerül is kihozni belőle.

A magyar magot egyben tartotta a vezetőség, így Lukács Norbert, Pallai Tamás, Pongó Máté, Révész Ádám és Rudner Gábor továbbra is piros-feketében kosárlabdázik, hozzájuk „léptek fel” a fiatalok, Abraham Arabo, Kiss Dominik, Sebők András és Vincze Roland. Elköszönt az Olajbányásztól Gilszki Erik és Tóth József.

A talán legfontosabb igazolás a végére maradt: új mester szabja ugyanis a fazont a csapatnál. Gasper Potocniknak négy szezonnyi regnálást követően megköszönték a munkáját, és az elmúlt években hazájában, valamint a lengyel, illetve a japán bajnokságban edzősködő szakembert, Miodrag Rajkovicsot nevezték ki a helyére. Profi mentalitás, komoly felkészültség, gyors kosárlabda jellemzi, ezt már az edzőmecseken is látni lehetett.

A felkészülési időszak után nagy megfejtéseket kár lenne elpuffogtatni, hisz a tétmeccsek még csak most következnek, de az biztosra vehető, hogy nem lesz unalmas szezonunk. Kreatív, dinamikus kosarasok érkeztek hozzánk, a magyar maggal együtt valószínűsíthető a látványos, rohanós stílus.

Pakson sem zajlott eseménytelenül a nyár: Csirke Ferenc együttese összességében eredményes felkészülésen van túl, három vereség után megnyerte a XI. Morgen Ferdinánd Emléktornát és a kaposvári XII. Orosz László Emléktornát is. Fegyelmezett, kontrollált csapatkosárlabdát játszanak a vendégek, két gyenge szezon után a legjobb négy közé kerülés a céljuk. A pénteki meccsen Duda Sanadze, Mario Ihring és Eilingsfeld János játékára sem számíthat az ASE mestere.

Fontos információ a 18 órakor kezdődő mérkőzéssel kapcsolatosan, hogy a városi Tisza-hidat 17 órától félpályán lezárják, így az autóval közlekedők ezt kalkulálva induljanak a Tiszaligetbe. Jegyvásárlásról bővebben itt tájékozódhatnak szurkolóink, a kapukat 17 órakor nyitják meg. Az összecsapást a Földházi Tamás Péter, Nagy Viktor, Pozsonyi László trió vezeti, élőképpel a MindigTV GO felületén lehet követni a találkozót.