Kedden elkezdi nemzetközi kupaszereplését az Olajbányász. Ennek apropóján utánajártunk, hogy milyen csapatokkal kerültek egy csoportba a piros-feketék a wloclaweki buborékban. A lengyel BMSlam Stal gárdája után nézzük a csütörtöki ellenfelet, az izraeli Ironi Ness Zionát.

Ness Ziona Izrael szívében fekszik, 50 ezer lakosával kifejezetten kis méretű városnak számít Tel-Aviv déli szomszédságában, ettől függetlenül a sportélete elég színes, de kétségtelenül a kosárcsapat a helyiek líblingje.

A lengyelek is elég komoly játékerőt képviselnek, ám a narancs-fehér, tulajdonképpen serdülőkorú (2005-ben alapították) klub talán még az ő kvalitásaikra is rátesz egy lapáttal. A roppant erős héber bajnokságban az utóbbi években rendre megnehezítik a Maccabi Tel-Aviv és a többi „nagymenő” életét, két éve ötödikként zártak, tavaly pedig az elődöntőben véreztek el, miközben az Európa kupa küzdelmeiben is folyamatosan részt vesznek, az elmúlt idényben csoportelsőként jutottak a csoportjukból, az utolsó meccsen Székesfehérváron lesimázva az Albát.

Ami az Olaj szempontjából aktuálisan érdekes lehet, az az, hogy

– jelenleg kilencedik helyen állnak a hazai pontvadászatban 4-5-ös mérleggel
– van egy igazi húzónevük, a dobóhátvédé: az amerikai Wayne Seldennek 124 NBA meccs van a tarsolyában – ezek kétharmada a Memphis Grizzlies tagjaként, akik később egyébként egy kedves ismerősért, Justin Holidayért cserélték el a Chicago Bullshoz –, ráadásul nagyjából 20 perces átlag játékidővel, ami azért már szemmel látható (31 pont, 12 lepattanó a karriercsúcsa)
– ha már húzónevek, Selden mellett vannak válogatottjaik is: a kolumbiai Braian Angola, az uruguayi Uriel Trocki, és az izraeli Nimrod Levi
– az edzőjük, a héber bajnokság egyetlen amerikai mestere, Brad Greenberg, aki elég veretes pedigrével rendelkezik, ült több válogatott- és NBA csapat kispadján segédtrénerként, Izraelben egészen bajnoki aranyig, ezzel együtt pedig Év edzője címig jutott
– a narancsosok már megkaptak a koronavírus elleni védőoltást

Csütörtökön – a szerdai pihenőnap után – 15 órakor lépünk pályára ellenük a Hala Mistrzów arénában.