Tippmix férfi kosárlabda bajnokság, alapszakasz, 1. forduló

Szolnoki Olajbányász – Naturtex-SZTE SZEDEÁK 77-76 (20-28, 15-17, 28-20, 14-11)

Szolnok, 800 néző. Vezette: Győrffy, Ádám, Csabai-Kaskötő

OLAJBÁNYÁSZ: Rogic 6, Kovács 2, Cummings 8, Subotic 13/3, Taiwo 2. Csere: Pallai 4, Badzim 16/6, Cakarun 21, Zsíros 5/3, Gilszki. Edző: Gasper Potocnik

SZEDEÁK: Persons 28, Polányi 9/9, Cook 21/9, Hunt 9/6, Alston 6. Csere: Balogh, Bognár, Keller 2, Kerpel-Fronius 1, Szatmári. Edző: Szrecsko Szekulovics

Elképesztő lendülettel kezdett a Szeged, s bár kétségtelen, hogy Cook két futtából dobott triplája nem volt éppen bravúrmentes, de tudható volt, ha rohanhat a SZEDEÁK, akkor nagyon nehéz ellenük játszani. Márpedig az Olajbányász támadójátéka nagyon akadozott az első percekben, amit kihasznált a Szekulovics legénység (2-10). Szemmel láthatóan hiányzott még az összhang a pár napja érkező Rogic és a csapat között, amit a Szeged tökéletesen kihasznált, s Hunt második hármasával már jelentős volt az előnyük (7-20). A negyed végén néhány szerzett labdával közelebb zárkózott az Olajbányász, de ez csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő (20-28).

Tíz perc után egyre inkább kezdett feléledni az Olajbányász, sokat keményedett a védekezés, s Cakarun vezérletével hat perc alatt ott voltak közvetlenül a vendégek nyomában (33-34).

Ennek ellenére továbbra sem tudta átvenni a játék irányítását a Szolnok, sőt, a negyed végére magára találó, s újra labdákat szerző Szeged Cook pontjaival ismét meglépett (35-45).

Harcos Olajbányász érkezett a pályára a nagyszünet után, ez az eredmény alakulásában is markánsabban meglátszódott volna, ha a szegedi fiatal, Polányi Kristóf nem maradt volna háromszor is üresen a triplavonalnál. Ha már ott maradt, nem is hibázott egyszer sem (50-56). Ugyanakkor megérezték Suboticék, hogy ez a harcosság eredményre vezethet, s jó két perccel később, a 26. percben Rogic duplájával után időkérésre késztették Szrecsko Szekulovicsot (54-56). A negyed végére még az egyenlítés is összejött, de a negyedet szegedi kosár zárta (63-65).

Ahogy fogyott a játékidő, úgy nőtt a feszültség, nem maradt például bírói ítélet reklamálás nélkül. Nem tudott a Szeged rohanni, ami támadójátékuk drasztikus romlásával járt, a túloldalon viszont Marjan Cakarun személyében igazi vezére akadt az Olajbányásznak, így a vendégek futottak az eredmény után. Tették ezt sikeresen, Persons öt pontjával két perccel a lefújás előtt már náluk volt újfent az előny (75-76).

Az izgalmas végjátékban mindkét csapatnak volt lehetősége megnyerni a mérkőzést, de ez végül a valamivel higgadtabb, s talán szerencsésebb Olajbányásznak sikerült (77-76).