Egis Körmend – Szolnoki Olajbányász 76-70 (23-17, 20-15, 13-16, 20-22)

Körmend, zárt kapuk mögött

Vezette: Benczur, Praksch, Ádám

KÖRMEND: Ireland 16/9, Thames 17/6, Takács 2, Simons 8/3, Taylor 17. Csere: Ferencz 4, Mócsán 6/3, Németh 6, Tóth N. Edző: Antonisz Konsztantinidesz

SZOLNOK: Warner 11/3, Kovács 4, Rudner 5/3, Subotic 22/6, Cakarun 16. Csere: Zsíros 2, Juhos 2, Badzim 8/3, Pallai, Pongó. Edző: Gasper Potocnik

A Körmend a hatodik helyért, az Olajbányász az elsőért harcol, ráadásul a közelmúltban edzőváltáson átesett Vas megyei gárda óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy formába lendüljön, s a rájátszásra összeálljon.

Két és fél percig nem talált a körmendi gyűrűbe az Olajbányász, a hazaiak 5-0-val remek rajtot vettek. Warner vezetésével igyekezett felvenni a játék ritmusát a vendég csapat, s négy perc után már a szolnokiaknál volt az előny (7-8).

A játék ritmusának mindenképpen jót tett, hogy a játékvezetők hagyták játszani a csapatokat, nem fújtak le minden kis érintkezést, így gyorsan pörögtek a másodpercek az első negyedben, szokatlanul kevés volt a játékmegszakítás. A negyed derekához érve egy sportszerűtlennek ítélt szolnoki fault után meglépett a házigazda, időt is kellett kérnie Gasper Potocniknak, remek ritmusba kerültek Ferencz Csabáék (23-14). A csapat hátrányából ennek ellenére az első negyed végi dudaszóig megmaradt hat pont.

Továbbra is lendületben maradt a Körmend, s ezúttal a szolnoki védekezés sem volt olyan acélos, mint szokott. Ráadásul borzalmasan dobtak Badzimék, tizenöt perc alatt tíz kísérletből egyetlen távolit sem sikerült értékesíteni. Ezt a helyzetet pedig remekül kihasználta a nagyon harcosan játszó Körmend, s növelték az előnyüket (36-23).

Egy 0-7-es rohammal éledezett az Olajbányász, az utolsó három perchez érve úgy tűnt, sikerül megállítani a hazaiakat (36-30). Ám kapkodni kezdtek Suboticék, amit megbüntetett ismét a Körmend, s Thames büntetőjével visszaállt a korábbi különbség (43-30). A szolnoki támadójáték eredménytelensége, vagy fogalmazhatunk úgy is: a remek körmendi védekezés miatt a nagyszünetre a körmendiek vonulhattak nyugodtabban az öltözőbe (43-32).

Némileg hiányosan érkezett vissza a körmendi csapat, irányítójukat, Ireland-et ugyanis kórházba kellett vinni, felszakadt a szemöldöke egy ütközés végén. A jelek szerint ez a hír inkább a szolnokiakat zavarta meg, továbbra sem igazán találták a körmendi védekezés ellenszerét (48-33).

A negyed derekán életjeleket mutatott a szolnoki támadójáték, egy perccel a vége előtt hét pontra csökkent a hazai előny, ami dudaszóig egy ponttal még nőtt (56-48).

Cakarun négy pontjával kezdődött a záró negyed, azaz négy pontra felzárkózott az Olajbányász. Időközben visszatért a pályára szemöldökének összevarrása után Ireland is, az ő bravúrosan visszatett támadójával növelte hat pontra előnyét a Körmend. A játék színvonala nagyot esett, cserébe hatalmas volt a küzdelem, valóban minden labdáért harcolni kellett. Öt perccel a lefújás előtt Ireland akár a meccs végkimenetelét is befolyásoló triplát dobott (63-54).

A végjáték szorosabban alakult, ám ezen az estén az Olajbányász nem játszott jól, így nem volt esélye megfordítani a találkozót. A Körmend megérdemelten győzött a listavezető ellen. (Fotó: Németh Zsolt)