Alba Fehérvár – Szolnoki Olajbányász 70-85 (14-20, 19-21, 14-18, 23-26)

Alba Regia csarnok, zárt kapuk mögött

Vezette: Földházi, Praksch, Györfy

ALBA: Gillon 13/3, Curry, 2 Vojvoda 6, Davis 13/3, Omenaka 9. Csere: Lukács 3/3, Csorvási 4, Markovics 4, Hearst 16/12,  Edző: Forray Gábor

OLAJBÁNYÁSZ: Warner 13, Kovács, Rudner 3/3, Subotic 22/3, Cakarun 16. Csere: Taiwo 4, Badzim 14/6, Pongó 5/3, Juhos 8, Frank, Zsíros. Gasper Potocnik

Rangadóra utazott Székesfehérvárra az Olajbányász, az elmúlt két hazai meccsét a Kaposvár és a DEAC ellen elveszítő Alba otthonába. Nem lehetett ott a szolnoki csapatban a bokasérüléssel bajlódó Pallai Tamás, valamint a hátsérüléssel küszködő új igazolás, Shane Gibson. Hiányzóból akadt a hazai oldalon is, ott a center Ahmad hagyta ki a találkozót.

Az első pillanatok kiegyenlített küzdelmet hoztak, egyik sem adta meg a lehetőséget a másiknak az elszakadásra. Taiwo zsákolása után 7 percnyi játék után először vezetett egyik csapat két pontnál nagyobb különbséggel, jelesül a Szolnok “lépett meg” négy ponttal. Ugyanakkor az első negyedben jobbára az Olajbányász akarata érvényesült, ami a kilencedik percre pontokban is megmutatkozott (10-15).

Nem találta máskor eredményes játékát az Alba, Forray Gábor talán a szokottnál is sűrűbb cserékkel kereste az ideális ötöst, az első játékrész végéig sikertelenül (14-20).

A folytatásban az első negyed forgatókönyve szerint csordogált a mérkőzés, talán annyi különbséggel, hogy néhány szolnoki figyelmetlenség miatt a hazaiak lettek kezdeményezőbbek. Időt is kért Gasper Potocnik, bizony a kilenc eladott labda egy ilyen erős ellenfél otthonában nem fér bele (23-26).

A negyed második felére egyre szorosabbá vált az eredmény is, Davis remek egyéni akciója után már csak egyetlen pont marad az Olajbányász előnyéből (27-28). Ezt a lélektani helyzetet nem tudta kihasználni az Alba, megtorpant a támadójátékuk, ami elég szokatlan tőlük, s egyben komoly dicséret az Olajbányász védekezésére nézve. Így aztán Warner és Pongó pontjaival kicsit el tudott szakadni újra a Vojvodáéktól az Olaj (29-35).

Az Alba hazai gyűrűje valamiért nagyon “haragudhatott” a fehérmezesekre, több dobásuk lecsorgott róla. Így aztán a nagyszünetre még növelni is tudta előnyét Gasper Potocnik együttese (33-41).

A nagyszünetben az volt a kérdés, hogy képes-e az Alba változtatni, felpörögni, mert időnként elég hitehagyottnak tűnt a gárda az első húsz percben. Nos, erre gyorsan választ kaptunk, ugyanis nemhogy nem tudott előrelépni a Fehérvár, hanem egyre jobban ellenfele fölé nőtt az Olajbányász. Időnként tanácstalanok voltak Vojvodáék, amit ki is használt a Szolnok, s ha nincs Lukács dudaszós triplája, akkor 15 pontos előnnyel várták volna a vendégek az utolsó negyedet.

A záró tíz percben okosan kosárlabdázó Olajbányászt láthattunk, míg az Alba csak Hearst zsinórban dobott három triplájával tudott meccsben maradni. Amikor felpöröghettek volna a hazaiak, a szolnokiak képesek voltak megállítani a rohanást. Az utolsó három percnek 14 pontos Olaj-előnnyel vágtak neki a felek (63-77), azaz karnyújtásnyira volt az újabb bravúros siker. Tegyük hozzá, a játék képét nézve szó sem volt bravúrról, egyszerűen a játék minden elemében ellenfele fölé nőtt Gasper Potocnik csapata. Ezen az eset az Alba nem tudott csapatként játszani, nem tudott mit kezdeni a szolnokiak rendkívül szervezett, fegyelmezett produkciójával.