Kaposvári KK – Szolnoki Olajbányász 61-82 (14-23, 20-19, 13-21, 14-19)

KKK: Curry 12/6, Krnjajski 3, Rivers 6, Hendlein 7/3, Allen 11. Csere: Révész 12, Milisavljevic 10. Edző: Nikola Lazics

SZOLNOK: Warner 9/3, Kovács 6, Rudner 5/3, Subotic 20, Cakarun 11. Csere: Juhos 12/6, Pallai 6, Badzim 9/3, Pongó 2, Zsíros, Taiwo 2, Frank. Edző: Gasper Potocnik

Kipontozódott: Allen (38. perc)

A bajnokság háromhetes szünete előtt mind a vendéglátó Kaposvár, mind pedig az Olajbányász jó formában játszott. Nagy kérdés volt tehát, hogy ki miként tudta átmenteni ezt a formát. A házigazdához Allen személyében új center érkezett, aki azonnal a kezdőben találta magát. Az Olajbányász Gibsont még nem nevezte erre a találkozóra. 

Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik fél sem tudott meglépni a másiktól. Allen nagy elánnal vetette magát a játékba, gólpassz, lepattanók, valamint három pont fűződött a nevéhez öt percnyi játék után. A Szolnok Juhos Levente cseréjével tudott változtatni, s a center két triplájával (a második különösen tanári volt, a rárontó védő messzire repült a dobócseltől) meglépett ellenfelétől (10-21). A kaposváriak kapkodni kezdtek, míg a vendégek játszhatták a maguk tudatos, türelmes kosárlabdáját, így az első játékrész megérdemelt szolnoki előnnyel ért véget (14-23).

Nagy erőket mozgósított a Kaposvár a felzárkózásért, s kétségtelen, hogy összeszedettebb lett a játékuk, ám ez annak ellenére sem jelentett érzékelhető változást az eredményben, hogy az Olajbányász játéka megtorpant (16-27). Közel négy perc kellett ahhoz, hogy a szolnokiak magukra találjanak támadásban is, merthogy a védekezéssel addig sem volt gond. Ekkor azonban Kovács Péter labdaszerzésével, Subotic pontjaival ismét nőni kezdett a különbség, így négy perc után ismét időt kért a hazai kispad (18-32).

Érdekesség, hogy míg a vendégek a megszokott széles rotációval játszottak, addig Nikola Lazic az első negyedórában csak két embert dobott harcba a kispadról.

Az Olajbányászból ismét kitűnt elképesztő védekezésével, valamint nagyszerű labdaszerzéseivel Kovács Péter, remekül fogta meg a hazaiak irányítóit, miközben fontos kosarakat szerzett.

A negyed végére egy kisebb szolnoki hullámvölgynek köszönhetően változott a játék képe, magára talált a Kaposvár. Fokozatosan csökkent a különbség, s Milisavljevic büntetőjével hosszú idő után ismét tíz ponton belülre került a házigazda (31-40). A szerb bedobó volt ennek a zárkózásnak a kulcsembere, főleg gyorsindításokból szerezve pontjait. A félidő utolsó kosarát végül Hendlein Roland szerezte egy támadólepattanó után (34-42).

Hendlein triplájával a hazaiak kedvező sorozata folytatódott a fordulás után. Érezhetően sokkal kiegyenlítettebb lett a játék, az első negyedóra szolnoki fölénye után fej-fej mellett haladt a két csapat. Igazság szerint több lehetősége, tiszta dobóhelyzete (jobbára triplák) is volt a hazaiaknak a további felzárkózáshoz, ám hibáztak. Ezúttal a vendégek sem találtak be, amitől a kaposváriak vérszemet kaptak. Így bő három perc játék után már csak öt pontnyi maradt az Olajbányász előnyéből, időt is kért gyorsan Gasper Potocnik (41-46).

A szolnoki megtorpanásnak a negyed felénél az addig szokatlanul pontszegényen kosárlabdázó Roko Badzim vetett véget egy gól jó plusz faultos akcióval (41-48). Ugyanakkor még továbbra sem tudott a hullámvölgyből kikászálódni az Olaj, megszokott fegyelmezett védekezésüknek köszönhették előnyüket Kovács Péterék. Egy négypontos akció lendített némileg a vendégek helyzetén, Révész egy fault után még technikait is kireklamált magának, így négy pontot szerezhetett a Szolnok egyetlen akcióból (43-53). A negyed utolsó két percéhez érve kicsit lendületét vesztette a Kaposvár, így Badzim triplájával újra komolyabb előnyt kovácsolt az Olaj (45-58). A negyed utolsó pillanataiban még rá tudott tenni egy lapáttal a Szolnok, s így biztosnak tűnő előnnyel várhatták az utolsó negyedet Cakarunék (47-63).

Álmoskásan indult az utolsó negyed, a Szolnok még növelni is tudta előnyét, ám elég volt néhány könnyelműség, s pillanatokon belül 11 pontra zárkózott a Kaposvár. A rövid edzői eligazítás jót tett, mert öt és fél perccel a lefújás előtt ismét 15 pont volt a két gárda között (53-68).

Innentől pedig már nem tudott újítani a Kaposvár, az Olajbányász rendkívül rutinosan, fegyelmezetten őrizte előnyét, így nem esett a többi élcsapat hibájába: végig vezetve magabiztosan tudott győzni a Kaposvár otthonában Gasper Potocnik együttese (61-82).