DEAC – Szolnoki Olajbányász 82-71 (27-21, 18-17, 15-20, 22-13)

DEAC: Moore 7/3, Somogyi 11/9, Polyák 19/3, Drenovac 16/6, Tóth Á 7. Csere: Hines 8, Guyton 5/3, Molnár M., Molnár D. 9. Edző: Kovács Adrián

SZOLNOK: Warner 15, Pallai 2, Kovács 1, Subotic 5, Cakarun 18. Csere: Badzim 16/9, Rudner, Zsíros, Juhos 4/3, Pongó 10/6, Taiwo. Edző: Gasper Potocnik

Immár Frank Áron nélkül utazott az Olajbányász Debrecenbe, a fiatal irányító Jászberénybe került kölcsönbe, egyelőre január közepéig. Ettől eltekintve a megszokott kerettel vágott neki a keleti rangadónak a Szolnok.

Jobban kezdett a házigazda, különösen a két magyar, Somogyi, valamint Polyák László fogott ki remek napot. Így még azt is elbírta a DEAC, hogy centereik nem találták a gyűrűbe vezető utat, amerikai légiósaik sem jeleskedtek a pontszerzésben. Elsősorban kintről próbálkoztak Polyákék, az első negyedben nem is rosszul. Ehhez persze az is kellett, hogy szokatlanul szellős legyen a szolnoki védekezés. Bizony sok könnyű kosarat szerezhettek Moore-ék, aminek köszönhetően már az első negyed derekára tíz pontra nőtt az előnyük. Innen Roko Badzim vezérletével pillanatok alatt négy pontra visszajött az Olajbányász, végül aztán hat pontot meg tudott őrizni az első szünetig a Debrecen az előnyéből. A félidő végének krónikájához tartozik, hogy a korábban technikait kapó hazai vezetőedző, Kovács Adrián egy újabb reklamálás után a kiállítás sorsára jutott.

A második játékrész a kihagyott szolnoki helyzetekről, s szerencsére lényegesen jobb védekezésről szólt. Elmaradtak például a habkönnyű hazai triplák, ám a felzárkózáshoz kellettek volna a szolnoki pontok is. Azonban ebben az időszakban nem akadt senki, aki élére állt volna a rohamoknak, Badzim mellett Cakarunnak akadtak talán jobb pillanatai. Így aztán a félidőig egy pontot még rá is tudott tenni előnyére a DEAC (45-38).

A fordulás után más lendületet vett az Olajbányász játéka, sokkal gyorsabban, pontosabban kosárlabdáztak Pongóék, aminek köszönhetően öt perc után 53-52-es hazai vezetésnél időt kellett kérnie a hazai kispadnak. Az egyenlítésre sem kellett sokáig várni, Kovács Péter büntetője után hosszú idő után érte utol ismét ellenfelét az Olajbányász. A keményedő szolnoki védekezés mellett sokkal pontatlanabbá váltak a hazai támadások, láthatóan nem ízlett ez a harcmodor Drenovacéknak. Visszaesett az első öt perc pontzuhataga is, jó két percig Kovács egyetlen büntetője volt, ami pontként bekerülhetett a jegyzőkönyvbe.

Fej-fej mellett haladtak a csapatok a negyed végéig, a színvonalnak nem tett jót, hogy kapkodtak a játékosok, mindkét oldalon sok volt nagyon a hiba. Az utolsó játékrészig a vezetést nem sikerült átvennie az Olajbányásznak, így két pontnyi maradt a hazai fórból a záró tíz percre (60-58).

Warner szép betörésével indult a mérkőzés utolsó negyede, az amerikai játékmestertől talán az első szebb megmozdulás volt ez az akció. A szolnoki két pontra hárommal felelt Somogyi, éppen ennyivel vezetett a DEAC (53-50). A hazaiak láthatóan kijöttek a gödörből, ismét ők diktálták a ritmust azzal, hogy nem engedték néhány pontnál közelebb Badzimékat. A negyed feléhez közeledve két kihagyott szolnoki támadás után labdát szerzett a Debrecen, Drenovacot úgy tűnt, szerelte Subotic, ám faultot láttak a játékvezetők, a montenegrói pedig még technikait is kapott a tiltakozásért, ahogyan Moore is. Mivel mindkettőnek ez volt a második, így a két játékos is a kiállítás sorsára jutott. Mindenesetre fordulópontot is jelenthetett, s végül jelentett is a mérkőzésben ez a szituáció. Ugyanis két büntetőt bedobtak a hazaiak, sőt, az elhibázott szolnoki ziccer után Tóth Ádám gyötört be egy duplát, azaz elhúzott ismét a DEAC (69-62).

Ezzel a szolnoki lendület tört meg, négy vendégpontra ugyanis érkezett öt hazai válaszként, azaz az Olajbányász távolodott a győzelemtől, míg a debreceniek egyre nagyobb sebességgel haladtak felé (72-64). Próbálkozott a Szolnok, de ezúttal a küzdelem kevés volt, mivel túl sok fegyelmezetlenség párosult hozzá védekezésben, s az ellenfél palánkja alatt sem igazán játszottak jól Cakarunék. Nem úgy Polyák László, aki továbbra is ponterősen kosarazott, duplájával újra tíz pont volt közte (78-68), amivel el is dőlt a mérkőzés. Ezzel hat győzelem után megszakadt a veretlenségi szériája az Olajbányásznak, vasárnap a Tiszaligetben a Paks ellen javíthatnak Kovács Péterék.