Alighanem gyorsan hozzá fogunk szokni a következő mondathoz: újabb bajnokira készül az Olajbányász. A Szeged és a Kaposvár legyőzése után most két idegenbeli meccs vár csapatunkra, előbb kedden az oroszlányi OSE Lions, majd pénteken a PVSK otthonába látogatnak Zsíros Péterék.

Az oroszlányi oroszlánokkal kétszer is játszott a szezon előtti felkészülés során az Olajbányász, sima győzelem volt a végeredmény. Ezeket a meccseket gyorsan el is kell felejteni, mivel a mostani OSE már nem az a csapat, mely elkezdte a fiatal amerikai légiósainak a beépítését. Azóta nagyon sokat stabilizálódott a játékuk, melynek legfőbb erőssége a gyorsindítás. Hihetetlen sebességgel robbannak a megszerzett labdával Abellék, így kulcsfontosságú ellenük a lepattanók megszerzése, az indítások megakadályozása. Az öt-öt elleni játékban erősebb az Olajbányász, azaz minél többet játszik felállt védelem ellen az OSE, annyival több lehetősége lesz csapatunknak érvényesíteni a nagyobb taktikai repertoárt.

Az oroszlányi csapatjáték az Abell – Hayes tengelyre épül. Abell a gárda esze, kiválóan mozgatja övéit, miközben rendkívül ponterős. Az ő kikapcsolása kulcskérdés lehet. Hayes egy képzett ötös center, aki stabilan hozza a 12 pont, 7-8 lepattanó körüli átlagát. Palánk alatti társával, Bailey-vel közel harminc pontot dobnak együtt. Ha ehhez hozzávesszük Abell 17 pontját, akkor egyértelmű, kikre kell figyelni igazából.

Abellt a külső sorban Anderson helyettesítheti irányítóként, ha együtt vannak a pályán, akkor jobbára Andersoné a karmesteri pálca. Jól szolgálja ki a társait, megbízható játékos fiatal kora ellenére. Az amerikai légió természetesen kiegészül magyarokkal, Illés, Anda, Mucza, Bíró jut kisebb-nagyobb szerepekhez.

Az oroszlányiak legutóbbi két hazai meccsükön előbb legyőzték az Albát, majd kikaptak a Falco-tól, igaz, a bajnokság legnagyobb esélyesétől vereséget szenvedni nem szégyen. Különösen úgy, hogy az utolsó negyedben is képesek voltak egy nagy rohamra Abellék, tehát egyetlen pillanatra sem szabad félvállról venni a fiatal csapatot.

Az Olajbányász két győztes meccs pozitív élményével utazik Oroszlányba, ahol az elmúlt szezonban bizony sima vereséget szenvedett. Ma egy hasonló eredmény már meglepetés lenne, különösen annak fényében, ahogyan Kovács Péterék a Kaposvár ellen játszottak pénteken. Magabiztosan, látványosan kosárlabdáztak, s ez akkor is alapot adhat a bizakodásra, ha az Oroszlány jelenleg jobb csapat a Kaposvárnál.

Gasper Potocnik a teljes keretnek vezényelhetett tegnap és ma edzéseket, így legerősebb összeállításában léphet pályára az Olajbányász a Krajnyik Akác András Sportcsarnokban. A szolnoki csapatjátéknak a legnagyobb erénye a fegyelmezett védekezésen túl a kiváló triplázás, átlagban közel 13-szor találnak be távolról Badzimék, s ami ennél is fontosabb, teszik mindezt 40 százalékos hatékonysággal, ami egészen remek teljesítmény. A szolnoki mesterlövészek közül kiemelkedik Roko Badzim (47,6 %-os triplamutató), Pongó Máté (61,5 %), Zsíros Péter (50 %) és Angelo Warner (42,9%), őket egyedül hagyni végzetes hiba. Ezáltal nagyobb terület jut a palánk alatt dolgozó Cakarunnak és Suboticnak, akik meccsről meccsre ütőképesebb párost alkotnak.

A jó folytatásban tehát joggal bíznak Szolnokon, ám ehhez egy kemény, fegyelmezett teljesítménnyel kell kirukkolni Oroszlányban.

A mérkőzés kedden, azaz december 8-án 18 órakor kezdődik, zárt kapuk mögött. A mérkőzés a Mindig TV Go alkalmazás közvetítésében tekinthető meg élőben.