Zsúfolt nézőtér, lelkes táborok, minden adott volt tehát a remek hangulathoz a férfi bajnokság utolsó negyeddöntőjén. A Szolnoki Olajbányász és az Egéis Körmend ötmeccsesre nyújtotta a párharcát, egyedüliként a felsőházi rájátszásban.

A meglehetősen feszült hangulatú negyedik találkozó után várható volt, hogy meglehetősen érzelemdús meccset vívnak a felek, s az juthat majd a legjobb négy közé, aki higgadtabb tud maradni a fontos pillanatokban.

Ferencz Csaba remek játékának köszönhetően a Körmend kezdett jobban, ők tűntek nyugodtabbnak az első játékrészben. A szolnokiak kapkodtak, különösen támadásban siettették a befejezéseket, így már öt ponttal is vezettek a vendégek. Így Lukács Norbert dudaszós triplája a legjobbkor jött szolnoki szempontból (18-20).

A negyedvégi hármas, mint kiderült, valóban lendületet adott Pongóéknak, fokozatosan átvették a játék irányítását, s ezzel együtt a vezetést is. A 16. percben Kocsis Tamás időkérésénél már 39-31-es szolnoki vezetést jegyezhettünk föl.

A vendégek elsősorban Chambers pontjaira számíthattak, a többieknek igazából lehetőségük sem sok volt. Alighanem ennek is köszönhető, hogy a három triplát is szóró Jimmy Gavin vezérletével a nagyszünetre már stabilnak mondható szolnoki előnyt mutatott az eredményjelző (47-38).

Az ötödik meccs után nincs lehetőség javítani, ebben a szellemben jött ki a Körmend a pályára. Négy perc alatt egy 4-12-es rohammal gyakorlatilag eltüntették a hátrányukat (51-50).  Nagyon belejöttek a vendégek, Chambers és Mitchell tripláival már náluk volt az előny. Nagy kérdés volt, meddig tart a szolnoki hullámvölgy, mennyire lesz mély. Kétségtelen, nagyon feljavult Cakarunék támadójátéka, ám ehhez bizony kellett a pontatlanná váló hazai védekezés is. Durázi két triplájával mindenesetre jó néhány ásónyomnyit mélyített azon a bizonyos gödrön (61-69).

Harminchárom pontot dobott egyetlen negyed alatt a Körmend, ami láthatóan bénítólag hatott játékosra és szurkolóra egyaránt. Támadásról támadásra távolodott az elődöntőtől az Olajbányász, s természetesen közeledett a Körmend. Öt perccel a vége előtt még mindig hét ponttal vezetettek Ferenczék, s ekkor nem igazán látszott, ki lehet a szolnokiak elődöntős álmainak a záloga. Két és fél perccel a vége előtt, szinte a semmiből, zsinórban három triplát dobott az Olajbányász, előbb Barnes talált be kintről, majd Jimmy Gavin negyedik és ötödik hármasa után egyenlő volt az állás (80-80)!

Többször is szívinfarktus-közeli élményt hozott a mérkőzés utolsó másfél perce. 26 másodperccel a vége előtt Chambers bravúros hármasa beesett, így két ponttal a Körmend állt közelebb az Alba elleni elődöntőhöz. Az Olaj aztán már nem talált be, így idén sem leszünk ott az éremcsatákon (85-87).

Szolnoki Olajbányász – Egis Körmend 85-87 (18-20, 29-18, 14-33, 24-16)

Negyeddöntő, 5. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Praksch Péter Árpád, Györfy Rúben (Dernei Gábor)

Szolnok: Durham 10/3, Lukács N. 9/3, Barnes 10/6, Szubotics 19, Williamson 13/3. Csere: Rudner 2, Révész 2, Pongó -, Gilszki 3/3.

Körmend: Chambers 20/9, Mitchell 12/3, Adams 4, Ferencz 18/12, Omenaka 10. Csere: Cakarun 4, Durázi 15/6, Edwards 2, Takács K. -, Doktor P. 2.