A címvédés lehetőségéért lépett pályára az Olajbányász a Sopron ellen a Zsíros Tibor Magyar Kupa elődöntőjében a Tüskecsarnokban. Mind Sopronból, mind Szolnokról sokan érkeztek a budai arénába, így igazán remek hangulat fogadta a játékosokat.

Négy percet kellett várni az első szolnoki kosárra, ekkor a soproniak már nyolc pontnál jártak, azaz Suboticék kicsit beragadtak a rajtnál. Másfél perccel később, egy szolnoki időkérést követően már egyenlő volt az állás, azaz jött egy 0-8-as sorozat az Olajbányásztól.

Nem produkált kosáresőt egyik gárda sem, köszönhetően annak, hogy mindkét oldalon remekül zártak a védelmek. A negyed vége aztán, ha csak egyetlen kosárnyival is, de az Olajbányásznak sikerült jobban (14-16).

A folytatásban sem tudott egyik csapat sem a másik fölé kerekedni, továbbra sem lehetett különösebb panasz a védekezésre egyik oldalon sem, a támadásban pedig egyre több volt a szép megoldás, azaz jobb lett a meccs! Ezúttal a végjáték a soproniaknak sikerült jobban, a negyedben végig előrébb járó Olajtól még a vezetést is átvették az utolsó percben, így a nagyszünetben ők álltak közelebb a döntőhöz (35-33).

Nagyszerű ritmusban kezdte a harmadik negyedet a Sopron, állva hagyták az Olajbányászt. Andre Johnson vezetésével három és fél perc alatt 14-4-es rohanással jelezték, ők is nagyon szeretnének ott lenni a vasárnapi aranycsatán. Harcolt a Szolnok becsülettel, de nem ment a játék igazából senkinek, a Sopron tartani tudta tíz pont fölötti előnyét. Ha kicsit jobban büntetőznek, akár el is dönthették volna a meccset már ebben a játékrészben.

Nagyon összeszedte magát az Olajbányász az utolsó negyedre, szívós védekezéssel 63-65-nél még a vezetést is átvették. A Sopron egy 7-0-ás rohammal vette vissza a meccs irányítását, s alig egy perccel a vége előtt már 78-73-ra vezettek. Bojan Subotic egy triplával adta vissza a reményt a címvédőnek. A Sopron a következő támadásában eladta a labdát, így az egyenlítésért támadtak Gavinék, de egy támadóhiba miatt elvették a labdát a szolnokiaktól. Innen pedig már nem maradt esély, a Sopron második félidei teljesítményével teljesen megérdemelten nyerte meg az első elődöntőt, s jutott be a fináléba.

FOtó: MKOSZ/Girgász Péter

Szolnoki Olajbányász – Sopron KC 82-76 (16-14, 17-21, 29-24, 18-19)

Magyar Kupa, elődöntő
Budapest, Tüskecsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Tóth Cecília, Nagy Viktor (Hartyáni Zsolt)

Szolnok: Durham 16/12, Lukács 16/12, Barnes 10/3, Szubotics 8/6, Williamson 11/3. Csere: Gavin 6/6, Pongó 6/6, Révész 3, Gilszki -, Rudner -.

Sopron: Joseph 22/12, Jones 15/6, Valerio-Bodon 6, Barnett 11, Durham 12. Csere: Molnár 4, White 7, Sitku -, Takács 3/3, Supola -.