Címvédőként mi más is lehetett a célja a Szolnoki Olajbányásznak a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa Zalaegerszeg elleni negyeddöntőjét megelőzően, mint a címvédés. Persze ezt kimondani nem illik, a babonásabbak messze kerülik is a hasonló kijelentéseket. Ám ettől még a szolnoki szurkolók azt várták Bojan Suboticéktól, hogy legyenek ott a hétvégi négyesdöntőn a budapesti Tüskecsarnokban. Ezt a bizalmat persze ki is vívta Gasper Potocnik együttese, hiszen jobb bajnoki pozíciójának köszönhetően a Tiszaligetben, saját közönségük előtt fogadhatták a ZTE gárdáját. Ez végül sikerült is, egy remek, kiváló hangulatú, hulámhegyekkel és völgyekkel bőségesen tarkított meccsen.

Ahogyan a két csapat bajnoki meccseiből várható volt, kőkemény meccset vívott a két régi vetélytárs. Ehhez jött még a kupameccsből adódó tét és feszültség, úgyhogy igazán nem panaszkodhattak a szurkolók. A tét talán valamivel a vendégeket bénította jobban, néhány fölöslegesen beütött fault után például egyik kulcsemberük, Smith Mitchell más a második negyed felénél négy faultnál járt. Ennek ellenére a ZTE ott járt a házigazda nyomában. Az Olaj először tizenhat percnyi játék után tudott komolyabbnak mondható előnyt kiharcolni (45-33).

A ZTE a 17. perc végén Zsíros Pétert is elveszítette, a tavaly még szolnoki színekben szereplő játékos a második sportszerűtlene után a kiállítás sorsára jutott. A vendégek igyekeztek rendezni soraikat, s ha felzárkózniuk a nagyszünetig nem is sikerült, de távolabb sem kerültek már az Olajbányásztól, s ezzel együtt a hétvégi negyeddöntőtől (48-39).

A fordulás után elképesztően nagyot fordult a játék képe, a ZTE egy 6-26-os sorozattal igencsak mélybe taszította Pongóékat. Semmi sem sikerült a szolnokiaknak, illetve remekül védekezett és támadott az Egerszeg, Az Olaj aztán Pongó, Subotic és Gavin tripláival kikászálódott abból a bizonyos gödörből, de a záró negyedet így is a Zalaegerszeg várhatta előnnyel (68-69).

A negyedik játékrész aztán hozott mindent, amit  egy jó kupameccs “tud”. Küzdelmet, izgalmat, na meg fergeteges hangulatot. A végső dudaszóhoz közeledve az Olajbányász pontról pontra növelte előnyét, s két perccel a lefújás előtt már hét ponttal vezettek. Azonban a ZTE egy időkérés után pillanatokon belül kettőre olvasztotta hátrányát, így az utolsó perc 86-84-es szolnoki vezetéssel indulhatott. Az izgalom aztán egészen a legvégéig kitartott, de a Szolnok bejutott a kupa budapesti négyesdöntőjébe (89-88)!

Szolnoki Olajbányász – Zalakerámia ZTE KK 89-88 (25-23, 23-16, 20-30, 21-19)

Magyar Kupa, negyeddöntő
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Nagy Viktor, Ádám József (Bogárdi János)

Szolnok: Durham 6, Lukács N. 9/3, Barnes 14/3, Szubotics 14/3, Williamson 10. Csere: Gavin 18/9, Révész 3, Rudner 6/6, Pongó Má. 13/9, Gilszki 3/3.

Zalaegerszeg: Trice 11/6, O’Reilly 23/6, Csuti 1, Keller 4, Smith 12/3. Csere: Németh Á. -, Osztojics 19/3, Zsíros 2, Polster -, Rakicsevics 16/6.