Bár egy nagy rangadónál igazából nem számít a helyezés, azért nagy kérdés volt az Olajbányász fehérvári vendégjátéka előtt, hogy vajon mennyire látszik majd: ennek a találkozónak az alapszakasz szempontjából csak a hazaiaknak volt jelentősége.

Nem az Olajbányász tervei szerint indult a mérkőzés, a fehérváriak ponterős játékára nem igazán találták az ellenszert Pongó Mártonék. A védekezéssel akadt gondja a vendégek szakvezetőjének, Gasper Potocniknak is, aki a csapatjátékot hiányolta elsősorban időkéréseinél.

A szlovén mester jogosan mérgelődött, hiszen tíz perc alatt 28 pontot kapott az egyébként a magyar mezőny legjobban védekező csapatának számító Szolnok.

A folytatásban alábbhagyott a pontzuhatag, ám a hazaiak Vojvoda vezetésével tartották tíz pont körüli (inkább fölötti) vezetésüket. A félidőre végül, annak ellenére, hogy a második játékrész első hét percében mindössze hét pontot dobott, tíz pont alá jött az Olajbányász (47-38).

Fordulás után rendezettebb lett az Olaj támadójátéka, ugyanakkor egyik edző sem igazán lehetett elégedett a védekezéssel. Ebben a helyzetben akár meg is fordíthatta volna a meccset a Szolnok, ha fegyelmezettebbek a játékosok. Ám sok volt a hiba, amit az egyébként az első félidőhöz képest gyengébben muzsikáló Alba ki is használt, s nem engedte négy pontnál közelebb Lukácsékat.

Az utolsó negyedben mindent megtett az Olaj azért, hogy megnyerje a mérkőzést, Rudner tripláival az első negyedben látott közelségbe került a házigazda hét perccel a meccs vége előtt (67-64).

Azonban abból a szempontból nem változott semmi, hogy a jó periódusok túl rövidek voltak szolnoki oldalon, így pedig nem sikerült fordítani az eredményen. Ezzel az Alba Fehérvár otthon tartotta a két pontot, s megőrizte harmadik helyét a tabellán.

Arconic-Alba Fehérvár – Szolnoki Olajbányász 85-79 (28-22, 19-16, 18-18, 20-23)

Bajnokság, 25. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Nagy Viktor, Ádám József

Alba Fehérvár: Pongó Ma. 17/3, Somogyi 8/3, Ford 11/3, DeCosey 4, Philmore 17/6. Cserék: Szabó 2, Vojvoda 18, Takács Mi. 6/6, Diong 2.

Szolnoki Olajbányász: Durham 5, Lukács N. 9/3, Barnes 7/3, Szubotics 21/9, Williamson 10. Csere: Gavin 7/3, Révész 6, Rudner 6/6, Pongó Má. 8/6, Sebők -.