Kőkemény idegenbeli mérkőzések várnak a Szolnoki Olajbányászra az alapszakaszból hátralévő fordulókban, elsőként a tabellán harmadik helyen álló Zalaegerszeg otthonába látogattak Lukács Norberték. A párharc érdekessége, hogy ez a két együttes a férfi magyar kupában is találkozik majd a legjobb négy közé jutásért.

Szorosnak indult a mérkőzés, ám néhány fegyelmezetlenség elég volt az Olajbányász játékosaitól ahhoz, hogy a ZTE az első játékrész végéhez érve nagyobb előnyt tudjon magának kiharcolni (19-10). Elég volt néhány kihagyott dobás, eladott labda, s a hazai pályán különösen erős egerszegiek magukhoz ragadták a meccs irányítását. A ritmusát vesztett vendégek szinte semmit sem dobtak be, a hazaiak pedig ipari mennyiségben dobhatták a büntetőket (az első tíz percben tizenkétszer állhattak a vonal mögé a kék-fehérek).

Ha valaki csak az eredményt nézte, akkor azt hihette, lényegesen jobban játszottak a hazaiak, ám szolnoki oldalon is megvoltak a tiszta helyzetek, csak hát, 13 perc alatt 22 dobásukból mindössze 7 ért célt, így pedig kényelmesnek mondható ZTE-előnyt mutatott az eredményjelző (29-20).

A faultokkal továbbra is küszködtek a szolnokiak, Gavin és Subotic is kénytelen volt a kispadra ülni három hibája miatt, tovább szaporítva a vendégek problémáit. A félidőhöz közeledve próbált erőre kapni a Szolnok, Rudner, Williamson és Lukács kosaraival 13 pontról ötre, majd háromra csökkent a ZTE előnye (38-35). A sikeres felzárkózás utón jött egy hullámvölgy az Olajnál, s 10-2-es rohammal újra megnyugtatónak mondható ZTE-vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok (48-40).

Ha a játék minősége továbbra is elmaradt a csapattól megszokottól, harcosságban egyáltalán nem lehetett panasz az Olajbányászra a fordulás után. Minden egyes labdáért küzdöttek Pongóék, ami láthatóan nem igazán ízlett hazaiaknak. Így aztán a 27. perc végére igen régen látott közelségbe került a Szolnok (58-57). Sőt, sok-sok kihagyott dobás után Pongó Máté első duplájával a vezetést is átvette Gasper Potocnik együttese. Jött is a zalaegerszegi időkérés, s a záró tíz perc előtt egyetlen ponttal a ZTE állt közelebb a győzelemhez (62-61).

Igyekezett lendületben maradni az Olajbányász a negyedik negyedben, de láthatóan a hazaiak kikászálódtak a hullámvölgyből, s szép kosarakkal pillanatok alatt kétszer is időkérésre késztették Gasper Potocnikot (73-69). Nem sikerült megállítani a ZTE-t, a lehető legrosszabbkor, a meccs hajrájában került ismét gödörbe az Olaj támadójátéka. A közel három perces szolnoki kosárcsendet Williamson zárta le egy középtávolival. Igen izgalmasan alakult a meccs, másfél perccel a végső dudaszó előtt négy ponttal vezetett a ZTE. A végjátékban aztán kétszer is nagyot hibázott a Szolnok az egerszegi palánk alatt, így meg tudta őrizni előnyét a házigazda, s ha csak egyetlen ponttal is, de megnyerte a rangadót (79-78).

Zalakerámia ZTE KK – Szolnoki Olajbányász 79-78 (22-14, 26-26, 14-21,17-17) 

Bajnokság, 21. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Farkas Gábor, Kovács Nimród János (Páli dr. Kálmán)

Zalakerámia ZTE KK: Trice 9/3, O’Reilly 24/9, Polster -, Smith 17/3, Osztojics 12. Cserék: Németh 5, Zsiros 3/3, Szalay -, Keller I. 4/3, Rakicevic 5.

Szolnoki Olajbányász: Durham 11/3, Barnes 13/3, Lukács 5/3, Szubotics 8, Williamson 15/3. Cserék: Gavin 10/6, Rudner 14/3, Pongó 2, Gilszki.