Parádés hangulatban lépett pályára a hazai bajnokság első két helyezettje Szolnokon. Az Olajbányász és a Falco rangadója zsúfolásig megtöltötte a Tiszaligeti Sportcsarnok lelátóit. Egy ilyen mérkőzés akkor is hatalmas téttel bír, ha éppen nem az alapszakasz elsőség áll mindkét gárda célkeresztjében.

Feszültség ide, tét oda, arra aligha számítottak sokan, hogy amikor Milos Konakov, a Falco vezetőedzője kikéri első idejét közel öt perc játék után, akkor csapata neve mellett még egyetlen pont sem áll majd. Márpedig ez történt, az Olajbányász sokkal jobban kapta el a meccs ritmusát, s kőkemény védekezéssel egyre több hibára késztette ellenfelét (13-0). Forgatta is a csapatát Konakov mester, kereste azt az ötöst, mely az Olaj nyomába eredhet.

Ahogyan az várható volt, jöttek az első szombathelyi pontok is, s kiegyenlítettebb vált a játék (18-15). A két legjobban védekező csapat meccsén bizony mindkét félnek kőkeményen meg kellett harcolnia minden egyes kosárért. Közben a szombathelyiek a kezdeti nehézségek után összeszedték magukat, a 14. percre már csak két pontra olvadt a hazai előny (21-19).

Közeledve a félidőhöz, kapkodni kezdett az Olajbányász, kimaradtak tiszta dobások, így a Falco Stefan Pot büntetőjével először a mérkőzésen átvette a vezetést (30-31). Húsz perc után aztán pontosan ott tartottak a csapatok, mint a feldobásánál: egyenlő volt az állás (34-34).

Azt az első húsz perc világosan megmutatta, hogy az a csapat léphet nagyot a győzelem felé, ahol mások is fel tudnak zárkózni pontszerzésben Williamson és Barnes, illetve Perl és Pot mellé. Nos, a harmadik negyed első perceiben a vendégek támadójátéka vált színesebbé. Jól sikerült kettő-kettők, indítások után nyolc ponttal elhúztak (38-46). Harcolt becsülettel, a tőle megszokott szívvel az Olajbányász, s fogcsikorgatva újra a vendégek nyomába eredt (46-48).

A záró negyed, ahogyan az várható volt egy ilyen szoros mérkőzésen, nagy csatát és egyre több feszültséget hozott. Öt perccel a vége előtt továbbra is egyenlő volt az állás (63-63), érett az idegőrlő végjáték.

Mindkét csapat játékosai igyekeztek fegyelmezettek lenni, a lehető legkevesebbet hibázni, így aztán nem is örülhetett sok kosárnak a csodás hangulatot teremtő közönség. A végére kicsit felpörögtek a fiúk, a gyors triplaváltásból az Olajbányász csikart ki előnyt (74-71), ami végül szolnoki győzelmet is eredményezett. Ugyanis a vendégek kihagyták a ziccert, a túloldalon Auston Barnes fontos támadót szerzett, innen pedig már nem volt visszaút Kellerék számára. Sikerével az Olajbányász egyetlen győzelemre megközelítette a Szombathelyt, igaz, egymás elleni összevetésben a sárga-feketék állnak jobban.

Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 80-78 (18-11, 16-23, 17-17, 29-27)

Bajnokság, 19. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Praksch Péter Árpád, Tőzsér Dénes Kelemen (Bodrogváry Iván József)

Szolnok: Durham 9/3, Lukács 3, Barnes 19/9, Subotic 9/3, Williamson 16/3. Cserék: Pongó 8/6, Rudner 3/3, Mokánszki 2, Révész 6, Gavin 5/3.

Szombathely: Pot 11, Brown 4, Kovács -, Tiby 18/6, Keller Á. 8/6. Cserék: Perl 26/3, Cowels 7/3, Verasztó -, Sövegjártó -, Krivacsevics 4.