Annak ellenére, hogy a tabellán nyolc hely választja el a két csapatot, egyáltalán nem várt könnyű mérkőzés az Olajbányászra a Kaposvár ellenében. A Kaposvár jobb csapat annál, mint ahogyan azt az eddigi eredményei mutatják, ráadásul Brown személyében egy jó játékossal erősödtek. Ezzel szemben Gasper Potocnik nem számíthatott Lukácsra és Gavinre, sőt, Pallai sem tudta vállalni a játékot, s Rudner is csak bemelegített, de nem játszott. Persze hiányzóból a túloldalon is akadt, Hendlein Rolandra műtét vár, míg Csorvási Milán látványosan sántított, aligha lehetett pályára küldeni.

A meccset jobban kezdte a Kaposvár, az Olajbányász Subotic pontjaival öt perc után vette át a vezetést és a játék irányítását. Jól szállt be a meccsbe a szezont pont Kaposváron kezdő Dayon Griffin is, így nyolc perc után már hét ponttal vezetett a házigazda (20-13). A lendület kitartott az első szünetig, dudaszóra alakult ki az addigi legnagyobb különbség a két gárda között (26-17).

A Kaposvár elsősorban a védekezésén igyekezett szigorítani, jó három percig sikerrel is jártak. Azonban Griffin mindent megtett azért, hogy igazolja volt csapatának, hiba volt őt elengedni, s 11 perc alatt 13 pontot rámolt be a vendégek gyűrűjébe. Az ő triplájával a 15. percre tíz pont fölé nőtt a különbség (35-23).

A kaposváriak közben elvesztették csereirányítójukat, Krnjajskit, akinek a válla sérült meg egy ütközésnél. A vendégek legjobban működő játéka ebben az időszakban bivalyerős centerükre, Michael Hughesra alapult. Az amerikai óriás jól használta ki fizikai fölényét a szolnoki magaemberekkel szemben. Neki köszönhetően két perccel a nagyszünet előtt ismét tíz pontra zárkóztak Brown-ék (43-33). Persze ehhez kellett az is, hogy visszaessen a szolnoki támadójáték, s ezzel párhuzamosan javuljon a kaposvári védekezés. A nagyszünetre végül maradt a tíz pontnyi differencia (45-35).

Érezhetően feltüzelve jött ki a pályára a Kaposvár, s Gabric triplájával bő négy perc után négy pontot le is faragtak hátrányukból (51-45).  Erre viszont egy 11-0-ás rohanással válaszoltak Suboticék, a vendégek nem tudtak mit kezdeni az Olajbányász rendkívül pattogós, kemény védekezésével. Fáradtak a vendégek, ez elsősorban abban látszott, hogy inkább egyedül igyekeztek Brownék megoldani a támadásokat (62-45).

A záró játékrész inkább a küzdelem miatt volt izgalmas, mint a szép megoldásoktól. A vendégek nem adták fel egy pillanatra sem, még a nagyobb hátrány ellenére sem, a szolnokiak pedig türelmesek maradtak, s nem engedték vissza a meccsbe a Kaposvárt. Ezzel győzelemmel zárta a 2022-es esztendőt az Olajbányász, s a tabella második helyén állva utazhat a negyedik Sopron otthonába a 15. forduló rangadójára.

Szolnoki Olajbányász – Kometa Kaposvári KK 86-70 (26-17, 19-18, 24-18, 17-17)

Bajnokság, 14. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Pozsonyi László, Lengyel Ádám József (dr. Gincsai János Péter)

Szolnok: Durham 7, Gilszki 2, Barnes 14/3, Szubotics 11/3, Williamson 12/6. Csere: Pongó 12/6, Révész 8, Griffin 20.

Kaposvár: Brown 18, Aris 13/9, Puska -, Gabric 18/12, Hughes 17. Cserék: Halmai 2, Bogdán 2, Krnjajski -.