Láthatóan nagyobb energiával, vagy mondhatjuk úgy is, hogy nagyobb lelkesedéssel vetette bele magát a forduló rangadójába az Olajbányász. Durhamék a megszokott keménységgel védekeztek, ami láthatóan nem igazán ízlett a fehérvári játékosoknak. A vendégek egészpályás letámadással próbálták megakadályozni, hogy a szolnokiak lendületet vegyenek, s bár a labdafelhozatal zavarása nehezítette Gavinék dolgát, de a játék alakulásában nem tudott változást hozni.

Az Olajbányász ugyanis elképesztően védekezett, tíz perc alatt mindössze tíz pontot engedélyezett a magyar mezőny legponterősebb csapatának (20-10).

Somogyiék is igyekeztek változtatni az első szünetet követően, ám továbbra sem remekeltek a támadópalánk alatt, így továbbra sem tudtak közelebb férkőzni a Szolnokhoz. Ugyanakkor sokkal kiegyenlítettebbé vált a játék, bár ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy sok tiszta dobóhelyzet kimaradt hazai oldalon is (29-18).

Küzdelmes volt a rangadó, továbbra is az Olajbányász irányította a találkozót, Suboticék akarata érvényesült a pályán. Az mindenképpen a szolnoki védekezés dicsérete, hogy húsz perc alatt mindössze 24 pontot dobott csak az Alba Fehérvár, bár kétségtelen, hogy Vojvoda Dávid feltűnően sokat ült a kispadon (alig több, mint 1 percet játszott nagyszünetig). Az Alba pontkirályának hiánya azért nem jött rosszul (43-24).

A fordulás után “paprikásabb” Alba jött ki a pályára, s négy perc alatt 50-36-ra fel is zárkóztak. Így aztán Bojan Subotic dudaszós triplája a legjobbkor jött, igaz, megállítani a felpörgő Albán ezzel nem sikerült. Az újra pályára kerülő Vojvoda két kosarával időkérésre is késztették Gasper Potocnikot a vendégek (53-40).

Vojvoda Dávid pedig, ha már pályára került, gyorsan be is rámolt 12 pontot, amivel ismét nyílttá vált a találkozó, alig két perccel a harmadik negyed vége előtt (56-48). Végül a záró játékrész előtt mindössze három pont maradt a félidei 21-ből (58-55).

Nem sikerült megállítani az Alba feltámadását, Ford büntetője után először a mérkőzésen a 33. percben átvették a vendégek a vezetést. Innentől igazi rangadó lett a mérkőzésből, felváltva vezettek a felek. Az Alba Ford, Pongó és Quenton vezérletével már öt ponttal is meglépett, de az Olaj Subotic és Gavin kosaraival, na meg Williamson hihetetlenül fontos lepattanóival (16-ot szedett össze a mérkőzésen!) két perccel a vége előtt ismét vezetett (79-77). Izgalmasan alakult a végjáték, az Alba fél perccel a vége előtt egyenlített. Az utolsó támadás a Szolnoké volt, de nem sikerült betalálni, így jöhetett a hosszabbítás (81-81).

A szépen lassan az Alba legjobbjává váló Pongó Marcell duplájával indult a ráadás. Igazi rangadóvá vált a meccs, feszültséggel. Az utolsó perchez érkezve az Olaj Barnes két sarkos triplájával három pontnyi előnyre tett szert, sőt, Durham két büntetőt dobhatott, ám egyik sem ment be, így Pongó révén ismét ott lihegett az Olaj nyakán az Alba. Bojan Subotic aztán lezárta a rangadót egy triplával, így az Olaj legyőzte a fehérváriakat, s meg is előzte őket a tabellán.

Szolnoki Olajbányász – Arconic-Alba Fehérvár 94-90 (20-10, 23-14, 15-31, 23-26, 13-9)

Bajnokság, 12. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Benczur Tamás, Tóth Cecília, Frányó Péter (Hartyáni Zsolt)

Szolnok: Durham 11/3, Lukács 2, Barnes 8/6, Williamson 8, Szubotics 26/6. Csere: Révész 4, Rudner 6/3, Pongó Má. 9/9, Gavin 17/3, Gilszki -.

Alba Fehérvár: Pongó Ma. 26, Somogyi 7/3, DeCosey 15, Ford 10/3, Philmore 7. Cserék: Vojvoda 25/12, Takács Mi -, Szabó -.