Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Szolnoki Olajbányász 83-71 (25-15, 12-27, 25-15, 21-14)

Bajnokság, 6. forduló
Szombathely, Aréna Savaria
Jv.: Praksch Péter Árpád, Kapitány Gellért, Farkas Gábor (Téczely Tamás)

Falco: Pot 9/3, Brown 14/3, Kovács B. -, Tiby 8/6, Keller Á. 6. Csere: Perl 25/3, Barac 16, Cowels 2, Sövegjártó 3.

Szolnok: Durham 15/6, Lukács 6, Barnes 4, Williamson 8, Szubotics 18/3. Csere: Gavin 13/9, Révész 3, Rudner 2, Pongó Ma. -, Sebők 2.

Nem kezdte jól a mérkőzést az Olajbányász, a Falco kemény védekezése a piros-feketéket késztette több hibára. Amikor pedig a palánk alatt helyzet akadt, akkor kimaradtak a dobások. Gasper Potocnik öt és fél perc után ki is kérte az leső idejét, ekkor már 14-6-os szombathelyi vezetést mutatott az eredményjelző. 

Subotic hat pontjával próbált ellenfele nyomába eredni a Szolnok, ami átmenetileg sikerült is, de a kihagyott helyzetek, valamint a védekezési pontatlanságok miatt a negyed végére Perl büntetőivel tíz pontnyira nőtt a hazai előny.

A folytatásban is a hazaiak akarata érvényesült, kisembereik jól bontották a szolnoki védelmet, amiből vagy dobóhelyzetük volt, vagy találtak üres embert, aki aztán biztos kézzel értékesítette a helyzetét. Változás akkor történt, amikor sikerült rendezni a védekezést. A túloldalon pedig végre többen is betaláltak, így a tizenhárom pontos hátrány a játékrész felére hatpontosra csökkent (32-26). Gavin volt ekkor támadásban a szolnokiak vezére, ám nem az ő pontjaival, hanem Durham szép ziccerével lett újra egyenlő az állás az Aréna Savariában remek hangulatot teremtő Olaj-tábor legnagyobb örömére (32-32).

Lendületet kapott a Szolnok, sorra szerezték meg a védőlepattanókat, s 32-19-es hazai vezetésből bő két perc alatt  egy 0-20-as rohanást követően 32-39-es szolnoki előnyt jegyezhettünk föl!

Láthatóan sokkolta a hazaiakat Lukács Norbiék ritmusváltása, s bár a negyed végére két pontra felzárkóztak, Gavin harmadik sarkos triplája a dudaszó pillanatában beesett, így az Olajbányász vezetett a nagyszünetben (37-42).

Ahogyan az várható volt, a Falco mindent megtett azért, hogy visszavegye a játék irányítását. Perl pontjaival 45-45-nél utolérték az Olajbányászt, kicsit később pedig visszavették a vezetést is Tibi triplájával (54-53). A negyed második felére szigorított egyet a védekezését a Szombathely, remekül támadták a labdás embert, s ezzel sikerült megakasztaniuk a szolnoki támadójátékot. A túloldalon pedig Barac és Tiby is betalált, amivel négy pontnyi előnyt harcoltak ki (58-54). Erre még egyetlen pontnyit rá is tudtak tenni dudaszóig, így öt ponttal álltak közelebb a győzelemhez az utolsó negyed előtt.

Nem indult jól szolnoki szempontból a záró játékrész, a szombathelyiek lendületben maradtak, s gyorsan tíz pontosra hízlalták a vezetésüket (69-59). Mintha lemásolta volna az Olaj az első negyedet, nem sikerültek a ziccerek és a büntetők sem, ez pedig azt jelentette, hogy nem jött újabb fordulat, s a bajnoki címvédő nyerte meg a két csapat rangadóját (83-71). A tizenkét pont talán túlzó a két csapat között, a hazai sikert a valamivel jobb dobószázalékban és a kevesebb eladott labdában kereshetjök. Pozitívum volt ugyanakkor a 18 támadólepattanó, ebből bizony illet volna többet kosárra váltani.

Most a válogatott világbajnoki selejtezői miatt két és fél hetes szünmet következik a bajnokságban, legközelebb november 18-án lépünk pályára a Tiszaligetben, ahol a Paks lesz az ellenfél.