Hatalmas csaták, kőkemény meccsek, felejthetetlen sikerek és fájó vereségek, parádés hangulat, azaz közeledik az elmúlt évtized magyar kosárlabdázásának egyik legnagyobb párharca, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és a Szolnoki Olajbányász csata.

Alighanem minden szolnoki és szombathelyi szurkoló azonnal tudna jó néhány meccset, ami valamiért emlékezetes neki. Ha csak felelevenítjük a 2021-es bajnoki döntőt, melyet végül óriási csatában a Falco nyert, máris érthető, miért is hatalmas rangadó a két gárda összecsapása.

Az idei bajnokságra a címvédő szombathelyiek kerete alaposan megváltozott, távozott négy válogatott játékosuk, Váradi Benedek, Benke Szilárd, Golomán György és Somogyi Ádám. Légiósaik közöl Barac maradt, a maradék négy külföldi posztjára a jelek szerint remek kosarasokat sikerült találniuk. Ennek ellenére nehézkesen akar összeállni a játékuk, igaz, a négy győzelem és az egyetlen vereség nem feltétlenül ad okot a búslakodásra. Ez a vereség viszont hazai pályán született, a Kaposvár tudta megtréfálni Perl Zoltánékat a második fordulóban. A nemzetközi porondon is vitézkedő sárga-feketék szerdán Törökországban játszottak a Bajnokok Ligájában, s szenvedtek végül sima vereséget.

A Falco pontgyárosa az idei szezonban eddig nem Perl Zoltán, hanem Raymond Cowels, az amerikai hátvéd. Remekül, 44 százalékkal triplázik, meccsenként átlagban közel négyszer talál be messziről. Mellette Perl és az amerikai erőcsatár, Matthew Tiby eredményesebb a többieknél.

Az Olajbányász veretlenül, öt sikerrel a tarsolyában érkezik majd vasárnap Szombathelyre. Gasper Potocnik az idei szezonra egy gyors, remekül védekező, hatalmas tempót diktáló csapatot épített, ahol mindenki tudja a feladatát, s ami különösen fontos, mindenki képes hozzátenni a maga játékát, pontjait a sikerhez, s nem egy-egy emberen múlik a végeredmény. A három idegenbeli siker (Kaposvár, Nyíregyháza, Kecskemét) mellett a Sopron és a DEAC ellen is meggyőző teljesítményt nyújtanak Pongó Mátéék, képesek arra, hogy ráerőltessék játékukat aktuális ellenfelükre.

A kiváló csapatmunka döntő lehet a forduló rangadóján, különösen annak fényében, hogy a hazaiaknak talán a védekezésükön akad még a legtöbb csiszolnivaló. Keller Ákosék hozzászoktak már a kettős terheléshez, a nagy iramhoz, így mindenképpen hatalmas csata várható az Aréna Savariában.

Az Olajbányászt a hírek szerint sok szolnoki szurkoló is elkíséri, szeretnénk ezúton is jelezni, hogy a helyszínen a vendégdrukkereknek már nem lesz jegyárusítás!

Az október 30-án vasárnap 19 órakor kezdődő bajnokin Praksch Péter, Kapitány Gellért és Farkas Gábor figyel majd a szabályok betartására. A találkozót élőképpel a MindigTV Go felületén lehet követni.