Szolnoki Olajbányász – DEAC 93-75 (29-18, 24-20, 24-20, 16-17)

Bajnokság, 5. forduló
Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Benczur Tamás, Tőzsér Dénes Kelemen, Sörlei Attila (Bodrogváry Iván József)

Szolnok: Durham 15/3, Lukács 12/3, Barnes 13/6, Subotic 12/6, Williamson 10. Cserék: Pongó 4, Rudner 3/3, Gavin 9/3, Gilszki -,Révész 15/9.

DEAC: Scott 13/3, Gumbs 12/3, Drenovac 15, Gáspár 2, Taylor 11. Csere: Tóth 6, Polyák 3/3, Neuwirth B -, Balázsi -, Mócsán 3, Garamvölgyi 8, Kenéz 2.

A férfi kosárlabda bajnokság egyetlen veretlen csapata, az Olajbányász fogadta a negyedik fordulóból elhalasztott mérkőzésen a szezont rosszul kezdő DEAC együttesét. Tóth Ádámék eddigi négy meccsükön egyszer tudták csak győztesen elhagyni a pályát, azaz joggal fűthette őket a győzni akarás.

Repülőrajtot vett az Olajbányász, Durham hét pontjával két perc után már 7-0 állt az eredményjelzőn. A kicsit később ébredő debreceniek csak szépíteni tudtak, egyértelműen a szolnokiak akarata érvényesült (15-4). A vendégeknél Scott volt az, aki egyéni megoldásaival lendíteni tudott egyet csapatán, két szép kosara után időt kért Gasper Potocnik. Sikerült is megállítani a DEAC felzárkózását, s Subotic dudaszós triplájával ért véget az első játékrész (29-18).

Érezhetően harapósabban kezdte a második negyedet a Debrecen, kiegyenlítetté vált a játék. Az első percekben jól állították meg az Olajbányász indításait, a túloldalon pedig Taylor feljavuló centerjátékával tíz ponton belül tartották hátrányukat (37-28).

A negyed vége megint az Olajnak sikerült jobban, Gavin szép betörése után alakult ki a félidei eredmény (53-38).

A nagyszünet után érezhetően lanyhult az iram, az Olajbányász őrizte biztos vezetését. A negyed feléhez érve ritmust tudtak váltani Suboticék, ismét jöttek az ötletes, gyors befejezések, s Révész Ádám triplájával (hát mögötti gólpasszt kapott) először nőtt húsz pontra a hazai előny (69-48). A negyed végjátéka ezúttal, talán a biztos vezetés miatt, több védekezési hibát is hozott, így Gumbs kosaraival közelebb lopta magát az Olajhoz a DEAC (77-58).

A záró negyed sok izgalmat már nem hozott, a vendégek játékában nem volt benne ezen az estén, hogy szorossá, vagy akár nyílttá tegyék a találkozott. Különösen azután nem, hogy egy felugrás után rosszul fogott talajt Michaelyn Scott, s kifordult a bokája, így a hátralévő nyolc percet egyik legjobbja nélkül kellett lejátszaniuk Polyákéknak.

A legvégén büntetőkből a DEAC még tudott faragni az eredményen, de az Olaj magabiztos győzelmét nem fenyegette semmi.

A folytatásban vasárnap Szombathelyre utazik csapatunk, ahol a bajnoki címvédő Falco KC fogadja Gasper Potocnik csapatát.