Foghíjas csapatok rangadóját rendezték a Tiszaligetben a középszakasz ötödik fordulójában. A hiányzókból egész ütőképes csapatot lehetett volna összerakni, hiszen az Olajból Young, Taiwo és Zsíros hiányzott sérülés miatt, a Szombathelyből pedig Váradi, Clark , Benke és Kovács Benedek nem tudta vállalni a játékot. Így aztán a legfőbb kérdés az volt, hogy ki tudja jobban pótolni a kimaradókat.

A Falco erejét mutatja, hogy a kezdőcsapatukban még így is négy magyar válogatott volt. Védekezésben keményen, támadásban kissé pontatlanul kezdett mindkét csapat. A maródiak listájára sajnos Kovács Péter három perc után feliratkozott, még a Körmenden megsérült vállára ismét kapott egy ütést, így le kellett cserélni a szolnoki csapatkapitányt.

A Falco nyomasztó magassági fölénye ellenére az első negyedben jól oldotta meg a palánk alatti védekezést a Szolnok, igyekeztek Badzimék már a passzolást is megakadályozni. Nagyon jól védekezett mindkét csapat, egyetlen pontocskát sem adtak könnyen a másiknak.  A magassági fölény ellenére az Olaj két nagyemberének, Cakarunnak és Suboticnak a pontjaival az Olaj nyerte a pontszegény első negyedet (13-11).

A folytatásban is remekül tartotta magát a házigazda, láthatóan a Falco próbálta a palánk alatti magassági fölényét kihasználni. Ez persze érthető, hiszen nem egyszer Rudner, vagy Pallai fogta Kellert, illetve Baracot.

A második negyedben megszaporodtak a pontok, várható volt, hogy előbb-utóbb belövik a gyűrűt a játékosok. Szolnoki oldalon Cummings, a vendégeknél pedig Perl rázta meg magát. A 15. percre egyik fél sem tudta átvenni a játék irányítását, továbbra is szoros volt a meccs (28-27).

Innentől viszont mintha bedeszkázták volna a gyűrűket, két percig egyetlen szombathelyi büntetőt jegyezhettünk föl csupán. Ezt a kosárcsendet törte meg Badzim egy jó nyolcméteres triplával, időt is kért Konakov mester három perccel a nagyszünet előtt (31-28).

A játékrész végére kezdeményezőbbé vált a Falco, s az utolsó percben Perl büntetőivel kiegyenlítettek, ám az utolsó szó Gilszki Eriké volt, triplájával három pontos hazai előnnyel vonultak nagyszünetre a csapatok (36-33).

Jól kezdte a harmadik negyedet a Falco, Keller triplájával és Somogyi szép duplájával alig három perc után már náluk volt az előny (38-40). Szolnoki oldalon szinte semmi nem akart beesni, míg a szombathelyiek türelmesen játszottak (39-44). Badzim triplája öt és fél perc után amolyan életmentő volt, ugyanis láthatóan kezdett vérszemet kapni a Falco.

Szinte varázsütésre változott azonban a helyzet, Pongó Máté két hármasával, meg kőkemény védekezéssel a 29. percre már az Olajnál volt az előny (48-46). A negyed végét aztán Somogyi bravúros triplája zárta le, így a záró tízperc előtt semmi sem dőlt el (51-51).

Ismét a Falco kezdte jobban a negyedet, Golomán triplájával már hárommal mentek a vendégek. Az Olaj ismét pillanatok alatt fordított, Subotic kettese és Rudner triplája volt pontos (58-56). Szinte másolták a csapatok az előző játékrészt, ismét nem esett pont jó két percig, amikor Pallai sarokból eldobott hármasa tökéletesre sikeredett, jött is a szombathelyi időkérés öt perccel a vége előtt (62-58).

Lassan csorogtak a másodpercek, a Falco nem igazán találta a szolnoki védekezés ellenszerét. Ám egyben jobban voltak, a lepattanókban. Sorra szedték a támadókat, és sokadik szándékra Perl Zoltán beerőszakolt egy faultos duplát, majd Keller zsákolt egyet. Így aztán három és fél perccel a lefújás előtt Gasper Potocniknak kellett időt kérnie, lévén vezettek a vendégek (62-63).

A Falco láthatóan mindent megtett, hogy ezúttal ne vehesse vissza a vezetést a Szolnok, szorosan és jól védekeztek, de egyelőre ezt az igyekezetüket nem koronázta siker. Két perccel a vége előtt Cummings hatalmas zsákolását követően három ponttal az Olaj állt közelebb a győzelemhez (68-65). De nem véletlenül van sok válogatottja a Szombathelynek, Somogyi három büntetőjével gyorsan egalizált. Mivel Subotic dobása kimaradt, a vezetésért támadhattak a vendégek, de Pallaiék kivédekezték a támadást. Subotic visszatett egy támadót a túloldalon, Perl elesése a szolnoki palánk alatt faultot és két büntetőt ért, így 17 másodperccel a vége előtt még mindig egyenlő volt az állás (70-70). Az Olaj kezében volt a döntés. Cakarun két büntetőt kihagyott, így jöhetett a hosszabbítás.

Badzim vette kezébe az irányítást, öt pontjára egy Somogyi-tripla érkezett válaszul. Cakarun is bedobott egy bravúros duplát, Subotic egy hármast. Azaz két és fél perc után héttel meglógott a házigazda (80-73). Konakov próbált életet lehelni a ráadásra lefagyó csapatába, Perl dobott is egy hármast. De ez már nem számított semmit, a rájátszást erővel jobban bíró Olajbányász megérdemelten nyerte meg a rangadót (86-78).

Szolnoki Olajbányász – Falco Volvo Alpok Autó Szombathely 86-78 (13-11, 23-22, 15-18, 19-19, 16-8)

Vezette: Győrffy, dr. Mészáros, Török

SZOLNOK: Badzim 17, Kovács, Pallai 7/6, Subotic 21, Cakarun 13. Csere: Cummings 14, Pongó 6/6, Rudner 5/3, Gilszki 3/3. Edző: Gasper Potocnik

FALCO: Somogyi 19/6, Perl 23/9, Verasztó 2, Golomán 10/3, Keller 11/3. Csere: Barac 11, Sövegjártó, Hawkins 2. Edző: Milos Konakov