A Szolnoki Olajbányász a kilencedik, a Szeged az első kupaaranyáért lépett pályára a debreceni Főnix Arénában. De a finálé előtt a Kecskemét az Alba meglepően sima legyőzésével megszerezte a bronzérmet.

Bojan Subotic ott folytatta a kupadöntőben, ahogyan az elődöntőben abbahagyta: vezetésével remekül kezdte a finálét az Olajbányász. Az első 13 szolnoki pontból 8 fűződik a montenegrói erőcsatár nevéhez, ám nem csak ezért vezetett a Szolnok. Remekül védekeztek Kovács Péterék, így három és fél perc után 10 ponttal vezettek (5-15).

Rendkívül szorosan és keményen védekeztek Badzimék, igyekeztek nyomás alatt tartani a szegedi kulcsembereket. Ahogyan az várható volt, a szegediek is elkezdték a pontgyártást, elsősorban büntetőkből tudtak betalálni. Ezzel szemben az Olajbányász hatszor is betalált távolról, amivel esélyt sem adott a szegedieknek a fölzárkózásra. Így az első játékrész végére is megmaradt az Olaj előnye (16-26).

Az első negyed pontgyártása kicsit alábbhagyott a második negyed elejére, ám ennek a szegediek örültek kevésbé, ugyanis Cummings és Badzim révén öt pontot azért berámolt az Olajbányász, így gyorsan időt kért az SZEDEÁK.

Nem sokat ért az eligazítás, az Olaj fokozatosan növelte a különbséget, már húsz ponttal is vezettek Suboticék (24-44). A negyed végéhez közeledve kicsit alábbhagyott a szolnoki figyelem, s büntetőkkel közelebb férkőzött ellenfeléhez a Szeged. De a vége a Szolnoké volt, Young szerencsés palánkos triplájával 17 ponttal voltak közelebb a kupagyőzelemhez, mint ellenfelük (35-52).

Cook triplája és duplája nyitotta a harmadik negyedet, s máris látótávolságban volt a Szeged (40-52). A Mielőtt föllelkesülhettek volna Bognár Kristófék, három remek triplával és egy büntetővel újra húsz pont volt közte. Jó volt látni a szolnoki csapatmunkát, védekezésben és támadásban is hihetetlenül jól játszottak Gasper Potocnik.

Meg is rogyott ezzel a Szeged, nem tudta feltartóztatni a parádésan triplázó, látványosan és gyorsan kosárlabdázó Olajbányászt.

A záró negyed a csapatot elkísérő sokszáz Olaj-drukker ünnepléséről szólt. Pongó Mátéék egyszerűen nem tudtak hibázni, s megnyerték a szolnoki kosárlabda kilencedik kupagyőzelmét!

A kupasiker pedig amiatt is fontos, hogy több mint biztató csapatunk formája a bajnokság legfontosabb szakaszát megelőzően!

Naturtex-SZTE-Szedeák – Szolnoki Olajbányász 72-100 (16-26, 19-26, 19-28, 18-20)

Magyar Kupa, döntő
Debrecen, Főnix Aréna
V.: Benczur Tamás, Földházi Tamás Péter, Praksch Péter Árpád (Hartyáni Zsolt)

Szeged: Persons 17/9, Balogh -, Cook 18/3, Bognár 12/3, Alston 5. Cserék: Polányi 2, Davis -, Keller 9, Szatmári -, Kerpel-Fronius 2, Filipovic 5, Mayer 2.

Szolnok: Pongó 10/6, Badzim 23/18, Kovács 8/6, Subotic 16/6, Taiwo -. Cserék: Young 8/3, Pallai 9/9, Rudner 2, Cummings 17/6, Cakarun 7, Gilszki -.