Szolnoki Olajbányász – Atomerőmű SE 84-63 (21-10, 21-11, 28-16, 14-26)

Bajnokság, 15. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok,
V.: Praksch Péter Árpád, Csabai-Kaskötő Brigitta, Farkas Gábor (Téczely Tamás)

Szolnok: Pongó M. 8/6, Pallai 4, Badzim 9/3, Cummings 8/3 Subotic 15/6. Csere: Rudner 5/3, Gilszki -, Csornai -, Zsíros 7/3, Kovács P. 3, Taiwo 6, Solano 19/9.

ASE: K. Brown 14/12, Taylor 11/3, Frank -, Eilinsgfeld 9/3, Goins 5/3. Csere: Brzoja 10, Kovács Ák. 6, Kis R. -, Buljevic 6, Pajor -.

Marjan Cakarun nélkül játszotta a 2021-es esztendő utolsó bajnokiját a Szolnoki Olajbányász. Így kezdésként az alacsonyabb szerkezetnek szavazott bizalmat Gasper Potocnik, s ötös center nélkül, a Cummings-Subotic párossal kezdte a mérkőzést. Az már az első percekben kiderült, hogy ez az ASE már nem a szezon első felében látott csapat, jól sikerült az edzőváltás és a légiósok cseréje is, kulturált, fegyelmezett kosárlabdát láthattunk tőlük, igyekeztek gyorsan járatni a labdát, s keresték a remek formában lévő Eilingsfeld Jánost.

A házigazda szolnokiak koncentráltan játszottak, különösen a védekezésben figyeltek oda jobban, mint az elmúlt mérkőzéseken. A negyed derekára felpörgött az Olajbányász támadójátéka, a szerzett labdákból jól indultak, s Solano fél perc alatt dobott öt pontjával időkérésre is késztették a vendégeket (14-8). Percekig nem dobtak pontot a paksiak, ami nagyrészt Pongóék védekezését dicséri. Így aztán az első szünetre tíz pont fölé nőtt a szolnoki előny (21-10).

Solano és Subotic kosaraival, na meg a teljes hazai csapat remek védekezésével indult a második negyed. Tizennégy perc alatt tíz eladott labdába kergették bele ellenfelüket a piros-feketék, nem csoda, hogy a 8-0-ás szolnoki roham nem nyerte el különösebben Petar Mijovic paksi vezetőedző tetszését, időt is kért gyorsan. Volt mit megbeszélniük, mert a meccs elején jól működő csapatjáték elemeire hullott, mintha senki sem akarta volna vállalni a felelősséget Eilingsfeld Jánosék közül (31-14).

A félidőhöz közeledve Brown emberelte meg magát kicsit, gyors öt pontjával lökött egyet az igencsak kátyúba ragadt paksi szekéren. Csak néhány pillanatig sikerült, a nagy kedvvel játszó Solano vezérletével látványos és eredményes kosárlabdát varázsolt a szolnoki parkettre az első félidőben az Olajbányász (42-21).

A nagyszünet után sem vett vissza a tempóból az Olajbányász, s láthatóan a paksiak is mindent megtettek azért, hogy szorosabbá tegyék a meccset. Az első három percben ebből nem sokat sikerült megvalósítani, továbbra is könnyedén és látványosan szerezte pontjait a Szolnok (54-27).

A meccs láthatóan kezdett eldőlni, a paksiak erőlködtek, Cummingsék pedig mindig találtak a jónál is jobb helyzetet, amit aztán jó százalékkal értékesítettek is. Így aztán a 27. perc elején már 60-31-re vezetett az Olajbányász.

A záró negyed túl sok izgalmat nem tartogatott, ezen az estén túl nagy különbség volt a két csapat között, még az is belefért, hogy az Olajbányász az utolsó 3-4 percben a fiataljait játszassa. Az Olajbányász végre egyaránt remek produkciót nyújtott támadásban és védekezésben, amivel teljesen elbizonytalanította a paksi csapatot, így az év utolsó mérkőzését teljesen megérdemelten nyerte, s jó hangulatban készülődhet a 2022-es év első nagy feladatára, a listavezető Falco KC elleni rangadóra.