Az első jó hír már a mérkőzés előtt felderítette sok szurkoló kedvét, ugyanis a Nagyvárad elleni EC-meccsen visszatért sérüléséből Gelvis Solano, az Olajbányász elsőszámú játékmestere. A nemzetközi porondon két vereséggel nyitó vendégek a továbbjutási esélyeik életben tartásáért küzdöttek, de nem csupán emiatt várt nehéz feladat a szolnokiakra. A Nagyvárad ugyanis remek csapat, a sorozat bronzérmese, akik eddig a valós tudásuk alatt játszottak.

Ez utóbbi állítást igazolandó, remekül kezdett az Oradea, Richard jól mozgatta társait, s öt perc után már hét pont volt az előnyük (5-12). Egy gyors időkérés után szerkezetváltással próbálta megállítani a román rohanást Gasper Potocnik, Subotic maradt a pályán egyszem palánk alatti emberként. Pályára lépett Gelvis Solano is, de egyelőre nem találta a ritmust az Olajbányász (9-19). Remekül védekezett az ellenfél, nem úgy az Olaj, a zónát rendre átdobták Richardék, akik közel hatvan százalékos hatékonysággal céloztak mezőnyből. Bizony a negyed végére tekintélyes előnyt építettek (11-28).

A folytatásban sem igazán ment az Olajnak, két perc alatt húsz pontra hízott a nagyváradi előny. Néhány, talán túlságosan szigorú ítélet után, egészen pontosan egy egyértelműnek tűnő belemenést követően (ahol védőfaultot fújtak a játékvezetők), elpattant a cérna Gasper Potocniknál, s reklamálása miatt két technikaival kiállították (14-36). A nagyobb baj az volt, hogy szinte semmi sem sikerült Rogicéknak, a 14 perc alatt dobott 14 pont mindent elmond a támadójátékról.

A nagyváradiak megérezték, hogy ezen az estén tompább az Olajbányász a megszokottnál, s higgadtan kosárlabdázva fokozatosan növelték előnyüket (24-46).

A fordulás után sem igazán akart összeállni az Olajbányász játéka, a vendégek pedig, ha kellett, türelmesen, ha kellett, célratörően kosárlabdázva egyetlen pillanatnyi kétséget nem hagytak: ők győzni, s a továbbjutási reményüket életben tartani jöttek Szolnokra. Ezt a törekvésüket siker koronázta, így utolérték az Olajbányászt a csoportban. Az Olajnak pedig szüksége lesz egy idegenbeli bravúrra, ha az első két hely valamelyikén szeretnének végezni (58-75).

FIBA Europe Cup, H-csoport, 3. forduló

Szolnoki Olajbányász – CSM CSU Oradea 58-75 (11-28, 13-18, 17-17, 17-12)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok. V.: Velikov (bolgár), Fuska, (szlovák), Bejat (norvég)

SZOLNOK: Rogic 2, Badzim 8/6, Kovács 2, Subotic 9, Cakarun 12. Csere: Solano 3, Pongó 3/3, Rudner 5/3, Cummings 12/3, Zsíros -, Taiwo 2.

ORADEA: Bickauskis 12/3, Holt 12/3, Richard 15/9, Green 15, Gavrilovics 12/3. Csere: Paliukenas 1, Baciu 4, Fometescu 2, Nicolescu -, Markovics 2.