Tippmix férfi kosárlabda bajnokság, 6. forduló

Szolnoki Olajbányász – Pécsi VSK-VEOLIA 80-78 (22-9, 25-24, 19-19, 14-25)

Szolnok, 1200 néző. V.: Benczur Tamás, Ádám József, Makrai Márton

Szolnoki Olajbányász: Rogic 9/3, Pallai 3/3, Cummings 7, Subotic 8, Cakarun 17. Csere: Badzim 22/12, Zsiros 2, Gilszki -, Taiwo 2, Rudner -, Kovács P. 2, Pongó 8.. Edző: Gasper Potocnik

PVSK: Haynes-Jones 21/12, Hőgye -, Bryson 12/12, Gordon 17/6, Ivosev 9. Csere: Bíró O. 9/9, Illés 2, Brkics 8, Armaghani-. Edző: Dragan Aleksic

Alacsony szerkezettel, ötös center nélkül kezdett a PVSK, ez az első percekben nem igazán vált be, nem sikerült mozgékonysággal rést ütni az egyébként szintén mozgékony szolnoki védőfalon. Az Olaj pedig éppen a palánkok alatt szerzett kosarakkal három perc után 8-0-ra vezetett, így jöhetett is a pécsi időkérés.

A pécsi dobógépek közül Bryson törte meg először a kosárcsendet egy triplával, de láthatóan vergődött a nála fizikálisabb Cummings szorításában. Változtatott is a felálláson Dragan Aleksic, a csapat pontfelelős duója pihenőt kapott, jött a Brkic-Ivosev páros. Azonban ez sem segített a vendégeken, az Olajbányász őrizni, sőt, növelni is tudta az előnyét az első negyed végéig (22-9).

A pécsi külső sorból az irányító Jones jelezte két triplával, hogy van bennük pont, ehhez csatlakozott gyorsan Bryson is egy távolival, azaz próbált zárkózni a PVSK. Azonban a védekezésen nem tudtak olyan sikeresen szigorítani, Pongó Máté két triplájával pedig tartotta előnyét a házigazda. Sőt, Badzim hármasával nőtt is vezetés a negyed felére (38-22).

Változást a mérkőzés alakulásában az hozott, hogy a PVSK pontfelelősei közül Jones kezdett magára találni, de közelebb ettől sem férkőztek a Szolnokhoz a nagyszünetig, ellenben a leszakadást megállították (47-33).

Kicsit álmoskásan kezdett a két csapat, három perc alatt egy-egy kosár esett mindkét oldalon. Közben a vendégek egyik legjobbja, Bryson egy fölösleges faulttal a negyedik hibájáig jutott, így gyorsan a kispadon találta magát. Cakarun inkább a pontjait gyűjtögette szorgalmasan, öt percig csak ő talált be a hazaiak részéről. Ez azt is jelentette, hogy kezdett fölzárkózni a PVSK (55-44).

Gasper Potocnik hét perc után unta meg csapata pontatlan támadójátékát, a baj az volt, hogy ekkor még mindig Marjan Cakarun volt az egyetlen pontszerző szolnoki oldalon, az előny pedig vészesen fogyatkozott (56-48).

Végül Roko Badzim törte meg honfitársa negyedbéli „egyeduralmát”, egy gól jó plusz büntetős kominációval állította meg a pécsi zárkózást. Hogy nyomatékot is adjon komoly szándékainak, egy indításból dobott tempótriplát is hozzátett ehhez, s máris nyugodtabban tekinthetett minden hazai szurkoló az eredményjelzőre (62-50). A negyed végére aztán rendezte is a sorokat a Szolnok, azaz őrizte félidei vezetését (66-52).

Kisebb Badzim-varázslattal indult a záró negyed, a horvát bedobó két triplával igyekezett végképp elvenni a pécsiek kedvét ettől a mérkőzéstől. Kétségtelen, hogy a záró játékrész első három percében nem a harcos arcát mutatta Dragan Aleksic együttese (73-52).

Egy másfél perces rövidzárlatot produkált az Olajbányász a negyed közepén, amit három triplával, azaz kilenc ponttal büntetett a PVSK, három amerikaijuk testvériesen elosztotta ezeket egymás között (73-61). Vérszemet kaptak a vendégek, a szolnoki hullámvölgy kicsit mélyebbre sikerült ugyanis. Bryson triplájával már csak hat pont volt a hátrányuk, így Cummings büntetői úgy kellettek, mint egy falat kenyér (77-69).

Egyetlen perccel a vége előtt már csak öt pont maradt a szolnoki előnyből, amikor Jones megmutatta, miért is ő a pécsi támadójáték oszlopa. Az irányító bravúros hármasával egyetlen kosárra apadt a nem is olyan régen még huszonegy pontos Olaj-vezetés (80-78). Sőt, a PVSK támadhatott is a vezetésért, de két tripla is kimaradt, így, bár a meccs egészében jobb volt az Olajbányász, de a végén kellett egy kis szerencse is a sikerhez (80-78).