Fiba Europe Cup, H-csoport, 1. forduló

Szolnoki Olajbányász – FC Porto 81-64 (15-21, 21-18, 17-14, 28-11)

FIBA Europe Cup, H-csoport, 1. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok. V.: Jurcevic (hotvát), Parlak (bolgár), Gracin (horvát)

Szolnok: Rogic -, Cummings 16/3, Kovács 3, Subotic 16/12, Cakarun 18. Cserék: Pongó 2, Badzim 18/9, Rudner -, Zsíros 8/6. Edző: Gasper Potocnik

Porto: Kloof 3/3, Odomes 10/3, Amarante 6/3, Arledge 9/6, Barro 6. Cserék: Landis 19/15, Purifoy 4/3, Queiroz 4, Voytso -, Correia 3/3, Soares -. Edző: Suarez

Kipontozódott Roko Rogic (38. perc)

Az első pillanatokban látszott, rendkívül fizikális meccs várt a két csapatra a Fiba Europe Cup H-csoportjának szolnoki mérkőzésén, ahol a magyar ezüstérmes Szolnoki Olajbányász az FC Portót látta vendégül. A portugálok igyekeztek nagy tempót diktálni, nagyszerűen működött az irányító és a palánk alatti emberek kettő-kettő elleni játéka, a tripláik mellett ez volt az a játékelem, ami komoly gondot okozhatott ezen az estén a szolnokiaknak.

Hazai oldalon Subotic, míg a vendégeknél Landis igyekezett húzni támadásban azt a bizonyos szekeret, utóbbi három triplát is elsüllyesztett néhány perc alatt a szolnoki gyűrűben. Ennek is köszönhetően nyolc perc után stabilizálta előnyét a Porto (10-16). A két csapat közül a portói védekezés volt ebben az időszakban az agresszívabb, így ezt az előnyüket meg is tudták őrizni a játékrész végéig (15-21).

A portugál dobószázalék továbbra is hatvan százalék fölötti volt, s mivel a szolnoki ennek valamivel több, mint a fele, így érthető volt, miért is vezettek 14 perc játék után Barroék már kilenc ponttal (22-31). Gasper Potocnik időkérése hatott, Cummings vezetésével egy 8-0-ás sorozatot repesztett másfél perc alatt az Olaj, így máris Suarez mesternek kellett magához hívnia fiait (30-31).

A portugálok rendezték soraikat, azt már nem engedték Suboticéknak, hogy a vezetést is átvegyék, ám jóval kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés a félidő végére, mint az az első negyedben volt (36-39).

Húsz játékperc után ismét szolnoki vezetést mutatott a tiszaligeti csarnok eredményjelzője, ám Bojan Subotic hármasára Amarante azonnal válaszolt. Továbbra is remek volt a meccs, a csarnokban pedig a hangulat is egész jól alakult (44-42). Határozottan feljavult az Olajbányász játéka mind támadásban, mind védekezésben, a 10-3-as szolnoki rohanást időkéréssel próbálták megállítani a vendégek a 25. percben (46-42).

Változott a játék képe, immár az Olajbányász irányított, de a portugálok kiváló dobóiknak köszönhetően nem hagyták, hogy hozzászokjunk a hazai vezetéshez (53-53).

A záró negyed is elképesztő küzdelmet és magas színvonalú kosárlabdát hozott. Felváltva vezettek a csapatok, Subotic és Landis pontpárbaja élményszámba ment. Ahogy közeledett a mérkőzés vége, úgy váltak egyre idegesebbé a játékosok mindkét oldalon. A negyedik negyed feléhez érve Cummings triplájával addig nem látott szolnoki előnyt jegyezhettünk föl (65-58). Meglett a közte tíz is, Kovács Péterre nem figyeltek a portugálok, így hallgathatták mesterük dörgedelmeit (68-58).

Ezúttal nem volt sikeres a fejmosás, az utolsó két percre fordulva már 12 ponttal ment az Olajbányász, sőt, Roko Badzim egy elképesztő triplával lényegében le is zárta a legfontosabb kérdéseket. Kovács Péterék egy nagyszerű mérkőzésen, remek második félidei teljesítményüknek és szigorú védekezésüknek köszönhetően megérdemelten győzték le a Porto gárdáját (81-64).