Valljuk be őszintén, mindenki azt várta, hogy az izraeli Ironi Ness Ziona lesz az Olajbányász Europe Cup csoportjának negyedik tagja a Portóval vívott selejtező után. Nem csupán azért, mert az izraeli kosárlabda erősebb a portugálnál. Az Ironi Ness Ziona a sorozat címvédője, így mindenütt ők voltak a párharc favoritjai. Azt most hagyjuk, hogy miként selejtezhet egy győztes, ez a lebonyolítás rendje, emiatt most már fájjon az izraeliek feje. Ám a portói győzelem egy dologra mindenképpen rávilágít: kemény és ütőképes együttes lesz az Olajbányász ellenfele szerdán 18 órától.

Szóval a papírformát felrúgta a Porto, s ezért is izgalmas meccs vár Cakarunékra az első csoportmérkőzésen. A portugál kosárlabdára egyébként is nagyobb figyelem vetül idehaza az idén, lévén a magyar válogatott egy csoportban van nemzeti csapatukkal a világbajnoki selejtezőkön, s november végén Portugáliában össze is csap a két gárda. Márpedig a Portónál három játékos is tagja a luzitán válogatottnak.

Szerdán egy olyan együttes érkezik tehát Szolnokra, mely hosszú ideje szerepel már a nemzetközi porondon. A már említett három portugál mellett egy holland válogatottjuk is van, mellettük hat amerikai légiós teszi teljessé a keretet. Fizikális csapat, mely a rohanós, gyors kosárlabdát erőlteti. Pór Péter szakmai igazgató szerint nem csupán a Porto lesz nehéz ellenfél, a csoport valamennyi tagja komoly játékerőt képvisel.

– Nehéz csoportunk van, ahol csupa tapasztalt együttes szerepel – mondta Pór Péter. – A lengyel csapatok mindig jók, erős a bajnokságuk, anyagilag biztos lábakon állnak. A Porto kiverte a kupa címvédőjét a selejtezőben, tehát ők is komoly ellenfélnek számítanak. Ráadásul régóta ott vannak a nemzetközi porondon. Hozzájuk hasonlóan a Nagyvárad sem rutintalan a Fiba Europe Cupban, az előző szezonban a legjobb négyig jutottak! Évek óta topcsapat Romániában, remek lehetőségekkel, jó játékosállománnyal.

A szakmai igazgató szerint nem vár tehát könnyű feladat a szolnokiakra.

– Természetesen szeretnénk továbbjutni, mindent meg is teszünk ezért. A hazai meccsek különösen fontosak lesznek, a közönségünk segítségével szeretnénk minden meccsen győztesen elhagyni a pályát a Tiszaligetben.