Morgen Ferdinánd Emléktorna, Paks, ESZI-csarnok

Basket Brno – Szolnoki Olajbányász 73-78 (28-10, 16-24, 16-23, 13-21)

Vezette. Benczur, Praksch, Tóth C.

BRNO: Pulpán 10, Madden, Necas 18/12, Körner 7/3, Pursl 6. Csere: Jansa, Balint 11/9, Dána 5/3, Marko 5/3, Mickelson 9.

SZOLNOK: Solano 21/3, Pallai 4, Kovács 1, Subotic 21/3, Taiwo 2. Csere: Cakarun 13, Zsíros 3/3, Rudner 2, Badzim 10/6, Gilszki.

A házigazda Paks mellett a Basket Brno és a Szolnoki Olajbányász vesz részt a Morgen Ferdinánd Emléktornán Pakson. Az első napon a csehek legyőzték a házigazdát, így ők egy győzelemmel a tornáért járó serlegért is játszottak pénteken kora este. Az Olajbányásznál nem játszott a kisebb sérüléssel bajlódó Pongó Máté.

Kicsit beragadt a kezdésnél az Olajbányász. A láthatóan a rohanós kosárlabdát szerető csehek Necas három triplájának köszönhetően gyorsan megléptek, négy perc után időt is kellett kérnie Gasper Potocniknak (11-3). A csehek nem vettek vissza a későbbiekben sem a tempójukból, a szolnoki csapat egyszem pontszerzője, Solano pedig már a harmadik faultjánál tartott a nyolcadik perc végén (20-5). A negyed végére tovább nőtt a különbség, a cseh rohanás nem ízlett Cakarunéknak (28-10).

A folytatásban is a csehek akarata érvényesült, ám már a szolnoki pontokat sem kellett hiányolnunk. Gasper Potocnik sokat játszatta a fiatalokat, ketten közülük folyamatosan a pályán voltak az első félidőben. Vezérré ekkor Bojan Subotic lépett elő, így lassan ellenfele nyomába eredt az Olaj (39-28). A végjátékban is a montenegrói erőcsatár játszotta a főszerepet, s gól jó plusz faultos akciójával nagyszünetre tíz pontra csökkent a különbség a két csapat között (44-34).

Fordulás után már inkább az Olajbányász akarata érvényesült, egyre többször sikerült a cseheket felállt védelem elleni játékra kényszeríteni, ami jobban ízlett Badziméknak. Így a 24. percre négy pont maradt a Brno előnyéből (51-47). Egyre jobban játszottak a szolnokiak, Cakarun szép centerezése három perccel a negyed vége előtt már csak egyetlen pontnyi cseh előnyt jelentett (55-54). A záró tízpercre végül három pontnyi brnói vezetéssel fordultak a csapatok.

Teljesen kiegyenlített lett a meccs, az Olajbányász többször is fölzárkózott egyetlen pontra, ezt az első negyed cseh parádéja után aligha gondoltuk volna. A vezetéshez azonban nagyon ragaszkodtak a brnóiak, így továbbra is a Szolnok futott az eredmény után (67-63). Egészen pontosan a 37. percig, amikor egy remek játék után a második félidőre följavuló Cakarun ziccerével átvette a vezetést az Olaj (69-71).

Úgy tűnt, le is tudja rendezni a Szolnok a meccset, hiszen Badzim hármasa és Solano tanári betörése után már héttel ment az Olaj, de a szívós brnóiak három pontra visszajöttek egy perccel a vége előtt (73-68). Ráadásul még Bojan Subotic is kipontozódott, de ezt a meccset már nem lehetett elvenni az Olajbányásztól (73-78). Folytatás szombaton, amikor a házigazda ASE lesz a mieink ellenfele.