Véglegessé vált a Szolnoki Olajbányász kerete a 2021/2022-es bajnokságra, miután Gelvis Solano személyében leigazolta klubunk a dominikai válogatott irányítóját. A huszonhét esztendős, 185 centiméter magas hátvéd Amerikában tanult, négy évig az NCAA-ben kosárlabdázott. Egyetemének történetében a második legjobb dobó azóta is. Eddig jobbára dél-amerikai ligákban játszott. Európában egy évet szerepelt, ekkor az olasz másodosztályban a Bergamo játékmestere volt, 17 pontja mellett átlagban 4,2 gólpasszt osztott ki, s leszedett 4,3 lepattanót.

A belgrádi olimpiai selejtezőben lejátszott mérkőzések alapján került Solano a szakmai stáb látókörébe, ezen a tornán a dominikai válogatott irányítójaként remek játékot mutatott. Huszonegy perc alatt 12,3 pont és 4,3 gólpassz fűződött a nevéhez.

– Természetesen igyekeztünk a lehető legtöbb információt összegyűjteni róla, így egy igazi csapatember képe rajzolódott ki előttünk – mondta Pór Péter szakmai igazgató. – Gelvis Solano erőssége a tranzíciós játék mellett a pick&roll játék, valamint remekül szolgálja ki a társait. Ezek alapján döntött a szakmai stáb az irányító szerződtetéséről, így személyében az Olajbányász első dominikai légiósát köszönthetjük.