Férfi kosárlabda bajnoki döntő, 2. mérkőzés

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Szolnoki Olajbányász 99-73 (24-23, 28-17, 31-14, 16-19)

Szombathely, 1500 néző. Vezette: Földházi, Cziffra, Tőzsér.

FALCO: Váradi 16/12, Anderson 12/6, Benke 16/6, Bruinsma 15, Keller 10. Csere: Perl 20/6, Barac 7, Kovács B., Doktor 2, Dancsecs, Sövegjártó. Edző: Gasper Okorn

SZOLNOK: Warner , Badzim, Kovács, Subotic, Cakarun 2. Csere: Taiwo 2, Pongó 7/3, Gibson 5/3, Zsíros 3/3, Juhos 12, Rudner, Pallai 2. Edző: Gasper Potocnik

Kiállítva: Marjan Cakarun (5. perc)

Roko Badzim dudaszós triplájával nyerte a bajnoki döntő első mérkőzését Szolnokon az Olajbányász. Sokat rágódni a különleges meccs pillanatain egyik csapat sem tudott, hiszen máris itt volt a második összecsapás, ezúttal Szombathelyen az Aréna Savariában.

A mérkőzés előtt mindkét edző arról beszélt, hogy egy teljesen másik csata következik, ahol más dönthet, mint Szolnokon. Mindenesetre alighanem mindkét szlovén szakvezető úgy tervezte: épít azokra az erősségekre, amit szombaton láthattunk.

Az irammal óvatosabban kezdett mindkét csapat, ám a pontokkal nem maradtak adósok. Bosszantóan sok faulttal kezdett az Olajbányász, egyik-másik ítélet talán túl szigorú is volt közülük. A remekül induló meccsbe fölöslegesen csempészett feszültséget Cakarun és Váradi szópárbaja, melynek végén Váradi Benedek egy hatalmas homorítással túljátszotta, hogy a horvát center lefejelte őt. Kétségtelen, hogy óvatosan felé bólintott, de messze nem annyira, amennyire, amennyire Váradi rendkívül rutinosan eljátszotta. Így az Olajbányász rögtön az elején elveszítette kulcsemberét, ráadásul nem csupán erre a mérkőzésre, hanem a következőre is. Ez a játékvezetői döntés akár a bajnoki döntőt is eldönthette. Kár érte.

A meccs viszont folytatódott, Cakarunt Taiwo és Juhos próbálta helyettesíteni. Némi zavart okozott a horvát kiválása, a büntetőket ismét ipari mennyiségben dobáló Falco így át is vette a játék irányítását (22-18). Érezhető volt, hogy itt a vezér elvesztése után lelkileg lesz a legnehezebb felrázni a gárdát. A negyed végére kicsit magára talált az Olaj, Warner és Juhos pontjaival egyetlen pontra zárkóztak fel (24-23).

Láthatóan nem igazán találta megszokott játékát a Szolnok, így igyekeztek egyéni megoldásokkal megtalálni a rést a szombathelyi védőfalon. Remekül harcoltak Gasper Potocnik fiai, hiába lépett meg többször is hat ponttal a Falco, sikerült azelőtt felzárkózni, mielőtt tovább nőhetett volna a hazai vezetés (35-34).

A félidő végéhez közeledve ismét Perl Zoltánék akarata érvényesült, s büntetőkkel lépésről lépésre elszakadtak. A különbség Perl hármasa után az addigi legnagyobbra nőtt másfél perccel a félidő vége előtt (47-39). Sőt, Keller dudaszós hármasával 52-40-es hazai vezetéssel vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

Nagy lépéseket tett a Falco a mérkőzés megnyeréséhez, Váradi tripláival egy 10-3-as rohammal már 19 pont lett a két csapat között (62-43). Ebből a mentális gödörből már nem tudott fölállni az Olajbányász, a hazaiak könnyedén szerezték kosaraikat, így pedig már csak az maradt kérdés az utolsó negyedben, hogy mekkora lesz a szombathelyi győzelem mértéke.

A záró tízperc is szombathelyi kosarakkal indult, így gyorsan 30 pont fölé nőtt a a sárga-feketés előnye. A vezérüket vesztő vendégeknek láthatóan már az járt a fejében, hogy legyen vége a meccsnek, s lehessen készülni a döntő harmadik, szolnoki meccsére, ahol szintén nem lehet ott a kiállított Marjan Cakarun. A folytatás tehát pénteken lesz, 15.30-tól az M4 Sport kamerái előtt találkozik ismét a két gárda.