A 2010/2011-es bajnokság óta nem játszottak olyan szezont a férfi kosárlabda bajnokság legfelsőbb osztályában, amikor a Szolnoki Olajbányász, vagy a Falco KC Szombathely ne lett volna ott a fináléban. A szombathelyiek négyszer játszhattak döntőt ebben az időszakban, míg a szolnokiak hétszer. Előbbi egyszer győzött, utóbbi ötször emelhette magasba a győztesnek járó kupát. A tavalyi szezon igazság szerint a Szombathely sikerét vetítette előre, de a koronavírus-járvány miatt a pontvadászat félbeszakadt, s nem hirdettek győztest.

Azaz ez a két csapat uralta, s uralja a mai napig a férfi bajnokságot immár több mint egy évtizede. Ebben a párosításban harmadjára találkoznak az aranycsatában a felek, eddig mindkétszer az Olajbányász nyerte kettejük párharcát. Emlékezetes volt a legutóbbi Olaj-Falco finálé, amit Szombathelyen Kendrick Perry dudaszós triplájával idegenben tudott megnyerni az Olajbányász.

Hasonló izgalmakra ezúttal is számíthatunk, az alapszakaszt megnyerő Szolnok és a kupa aranyérmét már bezsebelő Falco valóban kiemelkedett a mezőnyből. Az alapszakaszban az Olajbányász oda-vissza legyőzte Perl Zoltánékat, viszont a kupa elődöntőjében visszavágott a sárga-fekete csapat.

Nehéz eldönteni, a papírforma kinek kedvez. Az alapszakasz megnyerése több hónapnyi munka eredménye, ellenben ez nem pontozásos sportág, aki a végén nyer, az lesz a bajnok. A Falco négy válogatott játékosára, valamint három légiósára építi játékát, utóbbiak közül a center Lake kiesett sérülés miatt, így lényegében hétemberesre szűkült a szombathelyi rotáció. Ez mindenképpen vékonyabb, mint az Olajbányászé, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a hét játékos a legtöbb magyar csapatban kezdő lenne.

Az Olajbányászt sem kell félteni persze, a DEAC ellen egyértelműen látszott: ott a helye a fináléban a nyolcszoros bajnoknak. A negyeddöntő és az elődöntő összesen nyolc meccse jól szolgálta Shane Gibson beépítését, a kiváló kezű amerikai bedobó egyre jobban játszik. Legnagyobb örömünkre ez az egész csapatról elmondható, a DEAC ellen már többször is az alapszakasz során rendre magabiztosan kosárlabdázó Olajbányászt láthatta a közönség.

A szombaton kezdődő párharc valamennyi mérkőzését műsorára tűzi a Magyar Televízió, az első összecsapást az M4 Sport+ csatornán tekintheti meg 18.45-től az, aki nem tud kimenni a sportcsarnokba.

Az előzetes érdeklődésre való tekintettel a találkozóra már többen juthatnak majd be, mint a DEAC ellen, most 1500 szurkoló vásárolhat jegyet.

A szabályok ezúttal sem változnak, 18 éven felüliek csak oltási igazolvánnyal mehetnek be, személyazonosságukat kérésre arcképes igazolvánnyal kell igazolniuk. A maszk használata továbbra is kötelező!

A bajnoki döntő első mérkőzését Benczur Tamás, Praksch Péter, valamint Györffy Pál vezeti.