DEAC – Szolnoki Olajbányász 94-86 (22-10, 17-19, 27-24, 28-33)

Debrecen, 500 néző. Vezette: Cziffra, Praksch, Tóth Cecília

DEAC: Moody 36/15, Somogyi 10/6, Drenovac 14/3, Hines 2, Tóth Á. 13. Csere: Guyton 8/6, Molnár 2, Moore 9/9. Edző: Kovács Adrián

OLAJBÁNYÁSZ: Warner 14, Badzim 19/6, Kovács 2, Subotic 8, Cakarun 22. Csere: Zsíros 6/6, Pongó 2, Gibson 11/9, Juhos 2. Edző: Gasper Potocnik.

Totális rövidzárlat, talán így lehetne jellemezne az első hat perc szolnoki játékát. Kimaradt szinte minden, ziccer, üres tripla, büntető, a túloldalon pedig Moody és Tóth Ádám gyorsan kihasználta ezt, s jelentős előnyt építettek a hazaiak (15-2). Eladott labdák, rossz megoldások, bizony az első negyedben teljesen más ritmusban pörgött és játszott a DEAC, s bár még sok volt hátra, azért a 8 perc után a táblán lévő 22-6-os eredmény, na meg a mutatott produkció nem sok jót sejtetett.

Nem tudott továbbra sem felpörögni az Olaj, a hazaiak ellenben szárnyaltak, szinte mindent bedobtak, s hamar 20 pont közelében volt a különbség (32-14).

A negyed második felére kezdett magára találni a Szolnok, Warner és Cakarun pontjaival tíz pontra felzárkózott az Olajbányász. Jött is a hazai időkérés, elsősorban a támadójáték visszaesése miatt lehetett mérges Kovács Adrián, igaz, abban azért „ludas” volt a Szolnok is (35-25). Jó másfél percre megtorpant mindkét csapat a pontszerzésben, bizony nem ezek voltak a meccs legszebb pillanatai. Hatalmasat küzdött az Olajbányász, Subotic két visszatett támadójával már csak 6 pont volt a DEAC előnye. Hazai szempontból a legjobbkor jött Somogyi Ádám triplája, valamint Tóth Ádám büntetője, amivel ismét visszaállt a tíz pont a nagyszünetre (39-29).

A hazai oldalon Stefan Moody, a szolnokin pedig Marjan Cakarun dobta a kosarakat a fordulás után, s mivel debreceni irányító távolról talált be, így csapata jött ki jobban a negyed első perceiből (50-37). Az Olaj játékosai képtelenek voltak továbbra is betalálni a triplavonalon túlról, ezzel a 15-0-ás kinti mutatóval meccset nem igazán lehet nyerni, főleg úgy, ha az ellenfél eközben már kilencszer volt eredményes a legtöbbet érő dobásból.

Ahogy teltek a percek, csak nem akart hibázni a DEAC messziről, az Olaj pedig képtelen volt eltalálni a berendezést. Így a 26. percre már igen kényelmes távolságban érezhették magukat Kovács Adrián tanítványai Kovács Péteréktől (58-41).

A negyed végét Zsíros Péter két triplája zárta, ami azt jelentette: ha haloványan is, de maradt remény az utolsó játékrészre (66-53).

Roko Badzimnak nagyon megtetszhetett Zsíros Péter két triplája, ő is betalált kétszer a sarokból, gyorsan időt is kért a hazai kispad (69-61). Kezdett a meccs izgalmas lenni, nagy kérdés volt, hogy a közel húszpontos hátrányból való fölzárkózás mennyi energiát vett el a meccs végétől. Mindenesetre öt perccel a vége előtt visszajött a meccsbe az Olaj (73-69)!

A Debrecennél az egész meccsen remekül kosarazó Moody vállalta magára a vezérszerepet, bátran betört a nagyemberek közé, a kiharcolt büntetőket pedig biztosan értékesítette. Ám a szolnokiak sem maradtak adósok a pontokkal, Badzim feléledt, pontosan célzott a büntetővonalról is, egy labdaszerzés után pedig Angelo Warner ziccerével két pont maradt a DEAC nem is olyan régen még utcahossznyi előnyéből (77-75).

Az utolsó két percre Moore triplájának köszönhetően hatpontos hazai előnnyel vágtak neki a csapatok. Innen pedig már nem engedte ki a meccset a kezéből a DEAC, a nagy szolnoki feltámadás felzárkózást ért, s remélhetőleg hitet adott. Előbbi a végeredmény szempontjából nem fontos, de az utóbbi döntőt is érhet! Az állás a három győzelemig tartó párharcban 1-1. Folytatás pénteken Szolnokon.