Bajnoki elődöntő, 1. mérkőzés

Szolnoki Olajbányász – DEAC 80-65 (20-17, 12-21, 22-16, 26-11)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 700 néző. Vezette: Kapitány, Ádám, dr. Mészáros.

SZOLNOK: Warner 8/3, Badzim 10/6, Kovács 10/6, Subotic 21/9, Taiwo. Csere: Gibson, Cakarun 16, Pongó 9/3, Zsíros 6/6, Rudner, Juhos, Pallai. Edző: Gasper Potocnik

DEAC: Moody 9/3, Guyton 2, Drenovac 16, Hines 2, Tóth Á. 14. Csere: Molnár 2, Moore 8/6, Somogyi 12/12. Edző: Kovács Adrián

Több mint hét hónappal ezelőtt, október 7-én voltak utoljára szurkolók az Olajbányász hazai mérkőzésén. A sors furcsa játéka, hogy akkor is a DEAC volt az ellenfél. Az szinte borítékolható volt, hogy annyi szurkoló biztosan nem lesz a mérkőzésen, lévén 1300 főben maximalizálták a szolnoki csarnokba beengedhető nézők számát.

Az elődöntőbe az Olajbányász a Sopron legyőzésével jutott (3-1), míg a debreceniek egy fordulatos párharcban az Alba Fehérváron keresztül érkeztek (3-2). A hajdúságiak a kupaezüst után a bajnokságban is szeretnének emlékezetesen nyújtani, ehhez a játékosállományuk adott is, talán a hazai mezőny legkomplexebb, s egyik legponterősebb társulata az övék. Ezúttal volt egy hiányzójuk, Polyák László a pénteki edzésen eltörte az orrát, egyelőre nem tudni, mikor lehet ismét a pályán.

Nem kis meglepetésre szolnoki oldalon Samuel Taiwo került a kezdőbe, Cakarun maradt ki. Ha már bekerült, Moody kapott egy emlékezetes „sapkát” a fiatal centertől. Majd egy jutott Guytonnak is.

A pontszerzésben is a szolnokiak kezdték jobban a mérkőzést, Kovács és Subotic pontjaival, valamint remek védekezéssel indították az összecsapást. A vendégeknél Tóth Ádám tartotta a lépést egyedül, öt perc alatt csak ő szerzett pontot (11-5).

Amint a többiek is elkapták a fonalat, kiegyenlített a Debrecen (15-15). A negyed vége ismét az Olajbányászé volt, így a hazaiak vezettek az első tízperc végén (20-17).

A második negyed első perce a DEAC akarata szerint alakult. Moore jó cserének bizonyult irányítóposzton, jól mozgatta társait, s két triplájával átvette a vezetést a Debrecen (22-25). Drenovac lett a vendégek játékának a vezére, míg hazai oldalon Kovács Péter és Bojan Subotic volt a felelős ekkor a pontokért (29-29).

A nagyszünethez közeledve a debreceniek tudtak újítani, szigorítottak a védekezésükön, a túloldalon pedig Moore remek szervezésével előbb Somogyi dobhatott hármast, majd Molnár egy duplát, jött is a szolnoki időkérés (32-36). Innentől már csak két pont született dudaszóig, azt is a vendégek szerezték, így ők vonulhattak optimistábban az öltözőbe a negyedórás pihenőre. (32-38)

Láthatóan harapósabb, pattogósabb védekezéssel jött vissza az öltözőből a Szolnok, ezt először Somogyi triplájával tudták feltörni a vendégek. Ám azonnal érkezett Subotic válasza ugyancsak távolról, azaz újra szoros volt az állás (41-42). Jobban játszott az Olajbányász, ebben nagy szerepe volt annak, hogy irányítóposzton jobb teljesítményt nyújtottak, mint az első húsz percben. A túloldalon igazából Somogyi Ádám volt dicsérhető ezekben a percekben, hat perc alatt három triplát rámolt be, neki volt köszönhető, hogy továbbra is szoros volt az állás (51-48).

A 27. percre mindkét csapat centerposzton küzdött faultgondokkal, a vendégeknél Molnár Márton, míg az Olajnál Marjan Cakarun került a kipontozódás szélére, s ezzel együtt a kispadra.

A vendégek szakvezetője próbálta felgyorsítani csapatát, s mindkét irányítóját, Moodyt és Moore-t is felküldte a pályára. Ez bejött, mert visszavették a vezetést, igaz, ehhez kellett néhány szolnoki eladott labda is (51-52). Nagyon izgalmas volt a meccs, egyik fél sem tudott ellépni a másiktól, védekezésben alig-alig hibáztak a csapatok. Így az utolsó negyed előtt egyenlő volt az állás (54-54).

Ha a játék mindkét oldalon is akadozott néha, de a feszültség, a tét nagysága remek kis meccset varázsolt a tiszaligeti csarnokba. A kosarak felváltva estek, a vendégeknél Moody és Tóth Ádám dobta a pontokat, míg az Olaj Cakarun kosaraival tartotta a lépést. Subotic és Badzim hármasaival már-már nagynak mondható előnyt épített a 35. perc végére (65-60) a vendéglátó.

Remek csere akadt szolnoki oldalon is, Zsíros Péter a Sopron elleni párharchoz hasonlóan most is nagyszerűen helyettesítette Bojan Suboticot, két triplája jelentette a különbséget a két csapat között a 37. perc végéhez érve (68-62). Jött is a debreceni időkérés, ám az utolsó két percet nem debreceni pontok, hanem Pongó Máté kettese és Roko Badzim hármasa nyitotta (73-62). Innen már nem tudott talpra állni a Debrecen, az első mérkőzést elsőrangú védekezésével (27 ponton tartottuk a második félidőben a DEAC-ot!) megérdemelten nyerte az Olajbányász, s 1-0-ra vezet a három győzelemig tartó párharcban. A folytatás kedden 18.15-től Debrecenben.