Május 1-én szombaton 18 órától, minden bizonnyal már szurkolók előtt a DEAC ellen vívja az elődöntő első meccsét az Olajbányász. A magyar kosárlabdázásban egyedülálló módon a legjobb négy közé három csapat is az Alföldről érkezik, s ami igazán fontos, ezek egyike Szolnokról!

Csapatunk valamivel könnyebben jutott az elődöntőbe, mint a debreceniek. A Sopron ellen 3-1-es összesítéssel vívta ki a továbbjutást Gasper Potocnik együttese, míg a DEAC 3-2-re tudta felülmúlni az Alba Fehérvárt.

Kovács Adrián csapata a kupaezüst után nem kis meglepetésre már 0-2-es hátrányban volt Vojvodáék ellen, ám egyrészt a fehérvári sérülések segítettek, másrészt pedig sikerült összekapniuk magukat, s megfordították a párharcot. Azt azért tegyük hozzá, hogy a több kulcsemberét is nélkülöző Albának egészen a lefújás pillanatáig győzelmi esélye volt Debrecenben. Ám a lényeg az, hogy a végén kinek volt több pontja, ez pedig Polyák Lászlóéinak kedvezett.

Nem volt könnyű dolga az Olajnak a Sopron ellen, de most egy sokkal keményebb, nehezebb ellenfél következik. A DEAC a magyar bajnokság egyik legkomplettebb csapata, minden posztra több kiváló játékossal, remek légiósokkal, válogatott magyarokkal. Erős ötös centerek, mozgékony, modern négyesek, jól egy-egyező mezőnyemberek, két egészen kiváló amerikai irányító áll Kovács Adrián rendelkezésére.

A DEAC-nak nagy erőssége a centerjáték, valamint a tripla, Polyák, Somogyi, Drenovac, Moody, Moore, Guyton és Hines is jól dob kintről, ami ideális helyzetet teremt az ellenfél térfelén a debrecenieknek. Nem csoda, hogy a hazai mezőny egyik legponterősebb (a Falco és a Szeged mögött a harmadikok ebben a mutatóban) csapata érkezik a Tiszaligetbe. Tegyük hozzá, hogy bár vannak egészen nagyszerűen védekező játékosaik, azért nem csak adják, kapják is a pontokat (az első nyolc közül csak a Sopron és a Szeged kap náluk több pontot).

Összegezve, a Debrecen ellen senki sem játszik szívesen, hiszen idegenben és otthon is egészen kiváló teljesítményre képesek. Mivel bő a játékoskeretük, ezért erővel is bírják a megerőltető menetet.

Ritkán volt ilyen ebben a bajnokságban, de az Olajbányász most két nappal többet pihenhetett ellenfelénél. Ugyanakkor taktikailag nem készülhetett fel jobban ellenfeléből, lévén az ellenfél személyére csak szerda este derült fény. Persze játszottak már egymás ellen a csapatok, túl sok újat aligha tudnak majd egymásnak mutatni.

Az alapszakaszt megnyerő Olajbányász számára szombattól valóban előnyt jelent majd a hazai pálya, ugyanis visszatérhetnek a szurkolók.