Szolnoki Olajbányász – Sopron KC 82-61 (22-13, 17-21, 19-8, 24-19)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött

Vezette: Papp, Tőzsér, Pozsonyi

SZOLNOK: Warner 12, Badzim 12/6, Kovács P. 2, Subotic 8, Cakarun 11. Csere: Pongó 14/9, Gibson 6/6, Zsíros 14/12, Rudner, Pallai, Taiwo 3. Edző: Gasper Potocnik

SOPRON: Elmore 7/3, Thompson 18/6,Takács N. Jogela 11, Padgett 10. Csere: Boriszov 7/3, Supola 4, Halász 2, Fazekas, Sitku, Werner 2, Bagó. Edző: Kosztasz Flevarakisz

Nincs mit szépíteni, sima győzelmet aratott a Sopron saját otthonában a negyeddöntő második mérkőzésén, ezzel kiegyenlítette az Olajbányász elleni párharcot. A harmadik találkozó előtt a nagy kérdés az volt, hogy sikerül-e rendezni a sorokat Gasper Ptocniknak, összeáll-e ismét az a védekezés, melynek köszönhetően a bajnokságban Kovács Péterék kapták a legkevesebb pontot.

Meccsről meccsre nagyobb a tét, ez érezhető volt a két csapaton is. Három perc alatt négy pont esett összesen, azt mind az Olaj szerezte. Az előző meccsen a világ végéről is betaláló Elmore-t Kovács Péter űzte, az első percekben kiválóan, így gyorsan, mindössze négy percnyi játék után kikérte első idejét a soproni szakvezető (8-0).

Közelé hét percet kellett várni az első soproni pontra, Jogeláék szerencséjére az Olaj sem dobott a legjobb százalékkal (14-1). Ahogyan várható volt, azért előbb-utóbb betaláltak a vendégek is, Boriszov öt pontjával már sokkal elfogadhatóbban nézett ki az ő szempontjukból az eredményjelző. Elmore triplájával már ismét tízen belül voltak (19-11). Kezdett rátalálni saját ritmusára az SKC, így megnyugtatóan hatott Zsíros Péter második triplája, amit a negyed lefújásának pillanatában dobott (22-13).

Továbbra is remek volt a szolnoki védekezés, nem is nagyon találták az utat a szolnoki gyűrűhöz a soproniak. Kivéve akkor, ha labdaszerzésből, lepattanóból meg tudtak indulni. Az Olajbányász fokozatosan tudta növelni előnyét, a 16. perc végére 17 pontra nőtt a különbség a két csapat között (36-19).

Soproni oldalon egyedül a litván Tauras Jogela pontjaira számíthatott Flevarakisz mester, küzdős, harcos játékkal jutott 10 pontig, jellemző, hogy társai ekkor összesen 14 pontnál jártak. Jogela rakkolása a csapatára is jó hatással volt, neki köszönhetően sikerült csökkenteni a különbségen (39-27). Sőt, az utolsó percre Thompson triplájával és duplájával újra nyílt lett a meccs (39-34).

 

A soproniak nyilván a negyed végi 4-15-ös sorozatukkal biztatták egymást, míg az Olajbányász újra a jó védekezésében bízhatott a fordulás után.

Nem kezdett jól az Olajbányász, illetve rendre kimaradtak a dobóhelyzetek, betörésből pedig továbbra sem volt igazán eredményes a házigazda. Négy pontra jött föl a Sopron, de Pongó vezérletével sikerült megállítani a felzárkózást a 26. perchez érve (49-38).

Remekül szállt be ismét a játékba Zsíros Péter, aki jól védekezett és fontos triplát is szerzett, a meccsen már a harmadikat! Fáradni látszott a Sopron, a negyed végére már rendre leindította őket az Olajbányász. Ehhez persze kellett az a pörgős, szigorú védekezés, amiből továbbra sem engedtek Suboticék. Így a záró tíz perc előtt ismét biztosnak mondható előnyt építettek (58-42).

A negyedik negyed érdekes közjátékkal kezdődött. Padgett próbált befordulni a palánk alatt, a dobása kimaradt. Emiatt a soproni edző addig reklamált üvöltözve, amíg két technikaival ki nem állították. Pedig elég sokáig kérték a játékvezetők, hogy hagyja abba…

Fél percre rá Jogela rántotta vissza Warnert, második sportszerűtlenje után ő is idő előtt mehetett zuhanyozni. Az eset pilantériája, hogy Warner még Jogela előtt szabálytalankodott Halásszal szemben, de ezt már csak a videózás derítette ki. Szóval, paprikás lett a levegő pillanatokon belül. Az Olajbányásznál Zsíros Pétert ez mit sem zavarta, negyedik hármasát is bedobta, ezúttal a sarokból (65-44).

Próbált kapaszkodni a Sopron, de a meccsen addig legjobbnak bizonyuló játékosuk, és edzőjük dühkitörése nem tett jót a gárdának. A mérkőzés tempója láthatóan visszaesett, mintha mindkét csapat beletörődött, ezen a meccsen a lényegi dolgok már eldőltek. Nos, tulajdonképpen ez így is történt, mindkét edző pályára küldte a fiatalokat, szusszanhattak egyet a kulcsemberek. Muszáj is, hétfőn fontos mérkőzés következik Sopronban, ahol az Olajbányász az elődöntőért, a Sopron pedig a párharcban maradásért játszik (82-61). A párharc állása 2-1 a Szolnoki Olajbányász javára.