Szolnoki Olajbányász – Naturtex-SZTE-Szedeák 74-91 (19-23, 19-21, 22-24, 14-23)

Szolnok, zárt kapuk mögött

Vezette: Cziffra, Török, Farkas

SZOLNOK: Warner 9/3, Kovács 4, Rudner 6/6, Subotic 12/3, Cakarun 28. Csere: Taiwo 4, Badzim 3/3, Zsíros 5, Pongó 3, Pallai. Edző: Gasper Potocnik

SZEDEÁK: Kerpel-Fronius G. 7/3, Govens 29/18, Brown 14/9, Bognár 8, Dzeletovic 23/6. Csere: Dickey 8, Keller, Mayer, Kerpel-Fronius B. 2, Polányi. Edző: Szrecsko Szekulovics

A magyar mezőny meglepetéscsapata érkezett Szolnokra a Szeged személyében. Szrecsko Szekulovics remek kis gárdát rakott össze, négy kiváló képességű és szellemiségű légióssal, valamint megbízható fiatalokkal.  Az Olajbányász a bajnokság első körében nyerni tudott Szegeden.

Láthatóan hatalmas kedvvel és elszántsággal vágott bele a Tisza-parti derbibe a SZEDEÁK, már az első passzokat védték, labdákat szereztek, azaz láthatóan komolyan gondolták: mindent megtesznek a harmadik helyért, a házigazda legyőzéséért. A szegediek a tőlük megszokott átmeneti játékkal, gyors támadásokkal próbáltak elszakadni a hazaiaktól, de nem sikerült nekik, mivel Subotic vezetésével az Olajbányász pontosabb volt az ellenfél palánkja alatt. A szolnoki védekezés fontos eleme volt Govens őrzése, ezt Kovács Péter oldotta meg, az első negyedben remekül!

A szegedi lendület az utolsó két percben fordult át eredményességbe, ekkor Kerpel-Fronius és Brown triplájával nyolc ponttal megléptek a vendégek (15-23). A negyed végéig már csak szolnoki pontot jegyezhettünk föl, ezzel zárkózott az Olaj (19-23).

A vendégek továbbra is hatalmas energiákat mozgósítottak a győzelemért, Gasper Potocnik sűrű cserékkel próbálta megtalálni azt az ötöst, mely meg tudja törni ezt a lendületet. El kell ismerni, jól játszottak a vendégek, míg a mieink nem igazán találták saját játékuk ritmusát, így ismét meglépett a Szeged (23-32). Dickey és Dzeletovics jól szedte a támadó-lepattanókat, így sokszor megvolt a második esélyük a pontszerzésre. A Szolnok Cakarun erőszakosságának és pontjainak köszönhetően apró lépésekkel igyekezett csökkenteni a különbséget, Taiwo duplájával már csak 3 pont volt közte (33-36).

A negyed végére mintha csökkent volna a szegedi rohanás tempója, javult a szolnoki védekezés. A félidő végén aztán Govens bravúros triplája beesett, így a szegediek hatpontos előnnyel vonulhattak az öltözőbe (38-44).

A fordulás után elsősorban a támadójáték pontatlansága miatt nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez a Szolnok. Sorra maradtak ki az üres dobóhelyzetek, a szegediek dolgát pedig elajándékozott labdákkal „segítette” a hazai csapat (44-51).

Próbálkozott Gasper Potocnik a zónával, ami egy hete a Falco ellen bevált. Nem is igazán ízlett a vendégeknek ez a védekezésváltás, amit Angelo Warner triplájával és Zsíros Péter duplájával ki is használt az Olajbányász, s hosszú idő után újra egyenlő volt az állás (56-56).

A negyed végére Dzeletovics lépett elő vezérré vendégoldalon, s a pontjaival újra időkérésre késztették Gasper Potocnikot egy perccel a negyed vége előtt (56-62). Deletovics azonban szárnyakat kapott, remeklésével, valamint a negyedben szerzett tizenhárom pontjával bizakodva várhatta a záró negyedet a Szeged (6068).

Darrin Govens öt pontjával gyorsan megadta a negyed alaphangját, a szegediek egészen közel kerültek tervükhöz, az alapszakasz harmadik helyéhez (64-73).

A szokásos harcos mentalitás persze része volt a szolnoki játéknak, de talán a tét nélküliség tompábbá, pontatlanabbá tette a piros-feketék játékát. Ezt pedig Govens és Brown révén tökéletesen kihasználta a Szeged, s teljesen megérdemelten győzte le az Olajbányászt, megszerezve ezzel az alapszakasz harmadik helyét.