Naturtex SZTE-SZEDEÁK – Szolnoki Olajbányász 61-63 (16-23, 26-18, 19-22)

Szeged. Vezette: Kapitány, Török, Győrfy.

SZEGED: Kerpel-Fronius G. 7/3, Govens 19/9, Brown 10/3, Dickey 6, Dzeletovic 23. Csere: Kerpel-Fronius B. 2, Keller 11/3. Edző: Szrecsko Szekulovics

OLAJBÁNYÁSZ: Warner 19/9, Kovács 7/3, Rudner, Subotic 15/3, Cakarun 16. Csere: Zsíros 6/6, Pongó 9/9, Badzim 12/9, Taiwo. Edző: Gasper Potocnik

Közel két hónapnyi szünet, mindössze két lejátszott tétmeccs után Szegeden kezdte nagy évvégi menetelését az Olajbányász csapata. Alighanem a játékhiány miatt fájhatott leginkább a feje a szakvezetésnek, ugyanis hiába a sok edzés, játék nélkül az ott tanultak nem rögződnek. Ráadásul annak a Szegednek az otthonában kellett pályára lépniük a mieinknek, akik eddig várakozáson felül teljesítenek a szezonban. Négy győzelmük és két vereségük kis túlzással már most jobb, mint a tavalyi csonka szezonbéli mutatójuk összességében.

Subotic és Cakarun pontjaival az Olajbányász kezdte jobban a mérkőzést, mind védekezésben, mind pedig támadásban szervezettebbek, jobbak voltak a vendégek. Hazai oldalon Govens pontjai jelentették a pozitívumot. Érezhető sebességbéli különbség volt a két gárda között az első negyedben a szolnokiak javára, amit pontokra is váltottak. A negyed hajrájához érve némileg enyhült a szolnoki figyelem, így négy pontra felzárkóztak Govensék (16-20), de Badzim triplájával ismét megnyugtatóvá vált a vendégek előnye az első szünetre (16-23).

Talán a jó kezdés nyugtatta meg túlságosan Badzimékat, mert a tíz perc alatt felépített előnyt Govens pillanatok alatt eltüntette két triplájával. Így szorossá vált a csata, s három perc elteltével Brown gól jó plusz faultos akciójával átvette a vezetést a Szeged (27-25). Kapkodóvá, pontatlanná vált az Olajbányász játéka, nem csoda, ha Gasper Potocnik viszonylag gyorsan már a másodjára hívta magához csapatát eligazításra. A mélyrepülést sikerült is megállítani, Badzim és Zsíros remek triplázásának köszönhetően ott maradt a Szolnok a házigazda nyomában. Sajnos a vezetést visszavenni a nagyszünetig nem sikerült (42-41).

A fordulás után Warner remek hármasával ismét a vendégeket juttatta előnyhöz, de ismét nem tudott meglépni ellenfelétől a Szolnok, mivel sok volt továbbra is a pontatlanság a támadójátékban. Pongó triplája után Cakarun kettesével kis levegőhöz jutott az Olajbányász, Badzim büntetőivel pedig hét pontosra hízott a vendégelőny két és fél perccel a harmadik negyed vége előtt (51-58). Elég volt azonban néhány figyelmetlenség, s egy perc múlva Potocnik mesternek kellett időt kérnie, mivel egyetlen pontra csökkent a nehezen felépített előny (57-58). A negyed végére némi kis rövidzárlat után Pongó triplája tett pontot, így a záró felvonás előtt ismét az Olajbányász tartott előrébb (61-63).

Két gyors kosárral kezdte a záró felvonást a Szolnok, Cakarun különösen élt, őt nem tudták tartani a szegediek. Hibátlan mezőnymutatóval járt 16 pontnál, a 35. percben rontott először, igaz, ekkor mindjárt két büntetőt. Viszont fontos támasza volt a hullámzó támadójátékot mutató Olajbányásznak (66-74). Kovács Péter nagyon okos, védőt megugrasztós ziccerével a 37. percben először nőtt tízpontosra a különbség a két csapat között (66-76). Azonban még mindig nem nyugodhatott meg a vendégkispad, ugyanis Warner eladott labdája után könnyű szegedi ziccer következett, időt is kért gyorsan Gasper Potocnik (69-76). Innen viszont már nem hagyták felállni a Szegedet Kovács Péterék, bár a hazaiak mindent megtettek, s 71-81-ről 78-81-re feljöttek, ennél már nem tudtak közelebb kerülni a vendégekhez, akiken érződött a közel két hónapos kihagyás, s az a tény, hogy az idei szezonban még csak a harmadik tétmeccsüket játszották (78-84). A folytatásban csütörtökön a Kaposvár érkezik Szolnokra.