Különleges szezon elé néz az Olajbányász, s nem csupán azért, mert a koronavírus-járvány miatt egyenlőre még a kezdés időpontja sem végleges. A fiatalszabály miatt is egyedi lesz az évad, a férfi mezőnyben idéntől kötelező az első félidőben a pályán lennie egy 23 évnél fiatalabb játékosnak. Komoly vizsga lesz ez valamennyi klubnak. Pór Péterrel, az Olajbányász szakmai igazgatójával, aki egyben a Szolnoki Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője is, arról beszélgettünk, miként áll csapatunk a fiatalokkal, kik lehetnek a jövő A-csoportos szolnoki játékosai.

– Öt hónap után térhet vissza optimális esetben a kosárlabda a rendes kerékvágásba Magyarországon. Mennyire hiányzik már?

– Nagyon. Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a háttérmunkát végezve nekem, nekünk nem volt eseménytelen az elmúlt néhány hónap sem. Ráadásul júniusban már dolgozott együtt a felnőtt keret és a Sportcentrum Kosárlabda Akadémián is edzettek a fiatalabb korosztályok.

– A fiatalszabály mennyire okozott nehézséget az Olajbányásznak?

– Hallottuk, hogy voltak klubok, ahol komoly fejtörést okozott, melyik posztra keressenek fiatalt, sőt, fiatalokat, hiszen egy fiatal játszatása esetén minimum három játékosról kell gondoskodniuk a csapatoknak. Nekünk nem okozott nehézséget a szabály bevezetése, fel voltunk készülve, hiszen az elmúlt években a szolnoki Sportcentrum Akadémiájáról és az Olaj KK U20-as csapatából kikerülő, saját nevelésű gyerekek kerültek be az első csapat keretébe. Régóta dolgozom a szolnoki kosárlabdában, így talán joggal mondhatom, hosszú ideje nem volt már olyan, hogy létszámban és szerkezetben is ennyire ,,fiatal” állományunk legyen, azaz nálunk ez a kérdés nem okozott fejtörést.

– Mit jelent ez pontosan?

– Már az elmúlt évben is tudatosan törekedtünk arra, hogy az utánpótlás képzésből minden posztra érkezzen hozzánk fiatal. Így most Frank Áron személyében van korosztályos válogatottat megjárt irányítónk, Pallai Tamás kettes poszton az U20-as válogatott tagja, Csák Bence hármas, Gilszki Erik hármas és négyes poszton bevethető játékos, center poszton pedig ott van Samuel Taiwo. Rajtuk kívül szintén még az U23-as szabály hatálya alá tartozik Rudner Gábor is, viszont ő már komolyabb A-csoportos rutinnal rendelkezik, de a többi fiatal is lépett már pályára a legmagasabb szinten mérkőzésen. Összegezve a dolgot, ha az élet úgy hozza, több poszton is tudunk bevetni fiatalt. A feladatunk most az, hogy a felsorolt fiatalemberek fejlődése töretlen legyen.

Kik azok, akik reálisan már ott lehetnek a szűk keretben is mérkőzéseken?

– Egy csapatsportágban ugyan a forma mindig meghatározó, de elsősorban Rudner Gábor, Samuel Taiwo, Pallai Tamás és Csák Bence számíthat az aktív játékpercekre, Frank Áron és Gilszki Erik esetében az U20-as bajnokságban való versenyzés lesz a fő prioritás, ezeken a mérkőzéseken kell meggyőzniük az edzői stábot, hogy a bajnokság során egy-két alkalommal lehetőséget kaphassanak. Nálunk az edzéseken nyújtott teljesítmény, az edzéseken kívül elvégzett egyéni plusz munka, a csapaton belüli hierarchiában való együttműködés, a kosárlabda iránti alázat és az egymás iránti tisztelet alapján lehet bekerülni a felnőttek közé. Mivel hosszú a szezon, a nemzetközi porondon is szerepelünk, így még több lehetőség nyílik az U23-as szabályon kívül a fiatalok szerepeltetésére. Azt szeretnénk elérni, hogy a mindenkori Olajbányászban minél több szolnoki legyen a szűk keretben. Arra már most örömmel gondolok, hogy hatan ott vannak a felnőttek 14-es keretében!